Så er det strandsæson Bekymret over topmaven?

Mette Bender, journalist

Foto: Colourbox

Er flad mave lig med sund mave? Hvad betyder al den snak om flad mave og slank talje? Hvor vigtigt er det at komme af med topmaven? En fedmeforsker og en fysioterapeut giver deres bud på en sund kropsmidte.

Flad mave er et drømmemål for mange, men hvad betyder mavens form for sundheden?

Ifølge Berit Heitmann er det først og fremmest vigtigt at forstå at der findes to slags fedt. Hun er professor og forskningsleder på Enheden for Epidemiologisk Kostforskning ved Institut for Sygdomsforebyggelse på Bispebjerg Hospital og forklarer at fedtdepoter under huden ikke er særligt skadelige.

– Det farlige fedt er dét der sidder inde omkring organerne og i bughulen, mens fedt i underhuden kan have en sundhedsfremmede effekt. Især når det befinder sig på lår og hofter, siger Berit Heitmann, der er blandt de forskere i verden der ved mest om mavefedt.

– Kroppen har en naturlig evne til at lagre fedt i underhuden mange steder på kroppen. Er depoterne i underhuden fyldt op, eller er kroppen ikke så god til at lagre dér, kan fedtet ryge andre steder hen.

Gode og onde signalstoffer

Fedtet lægger sig i stedet om tarme, nyrer, lever og hjerte og kan sågar placere sig inde i musklerne. Alle disse steder gør det skade, og meget af det placerer sig i bughulen, hvor det giver topmave og større taljemål. Dette fedt er anderledes.

– Mens det gode fedt i underhuden producerer gode signalstoffer, som støtter immunforsvaret, så skader signastoffer fra organfedtet stofskifte og andre vigtige funktioner. Stofferne fra organfedt kan skabe en let, men meget skadelig kronisk inflammation i kroppens celler, der gør os mere udsatte for sygdomme som diabetes, cancer og hjertekarsygdom, forklarer Berit Heimann.

Nogle af os er af genetiske årsager desværre særligt tilbøjelige til at lagre fedt i bughulen.

– Der findes bønnestager som kan spise hvad som helst og lade være med at motionere uden at tage et gram fedt på. Og så er der dem der, populært sagt, tager på af at kigge på en vandhane. Det er måske ikke retfærdigt, men vi er ganske enkelt langt mere forskellige end vi tror.

Træn balder og begræns alkohol

De mennesker der let tager på, lever altså ikke nødvendigvis mere usundt end de tynde. De er bare født med gener som gør det mere nødvendigt at passe på vægten og holde øje med hvor fedtet sætter sig.

– Heldigvis forsvinder det skadelige fedt i bughulen oftest som det første når vi taber os. Den bedste forebyggelse og kur mod for meget bugfedt er derfor at spise fornuftigt, røre sig regelmæssigt og tabe sig, siger Berit Heitmann.

Det kan være særlig klogt at træne de store baldemuskler, som er de største i kroppen og derfor ekstra vigtige når målet er at udskifte fedtvæv med muskelvæv. Samtidig tyder undersøgelser på at disse muskler er særligt vigtige for et godt sukkerstofskifte. Man ved dog endnu ikke hvorfor.

Balderne er aktive når vi står, går og løber, og styrketræning af disse vigtige muskler kan være en god ide.

Hvad angår kosten, så ved forskerne desværre endnu ikke præcist hvordan vi kan spise for at komme af med det usunde bugfedt.

– Det ser dog ud til at alkohol er særligt tilbøjeligt til at lagre sig som fedt omkring organerne. Derfor er det en god ide at holde igen på det område hvis man har tendens til bugfedt, siger Berit Heitmann.

Flad eller stærk mave?

Lotte Telvig er leder af en fysioterapeutisk klinik og har diplom i muskuloskeletal fysioterapi. Hun ser ikke flad mave som et mål i sig selv.

– Maven kan se ud på mange forskellige måder og stadig være forsynet med velfungerende muskulatur. Hvis maven buler, kan det hænge sammen med at kropsholdningen er i en svajet position, hvor bækkenet tilter fremefter. Det kan betyde at mavemuskulaturen er svag, hvilket kan give problemer og smerter i lænden.

Som en del af sin undersøgelse af en rygpatient vurderer Lotte Telvig evnen til at aktivere relevante muskler. Ofte er der behov for mere kontakt med og styrke i balder og mave, idet disse muskelgrupper støtter korrekt kropsholdning, forklarer hun.

– Vi bruger blandt andet ultralyd til at måle hvor let eller svært det er at få fat de forskellige dele.

Muskulært samarbejde

Alle muskler skal kunne samarbejde og støtte kroppen til lige netop den funktion du ønsker at udføre. Derfor bør optræningen varieres, forklarer fysioterapeuten.

– Træningen skal sikre at man kan holde den siddende og stående stilling uden anstrengelse, men også at man kan løfte og bære tungere ting, løbe og kaste. Der skal ikke bare trænes mave, men ryg, baller og mave på samme tid. Når man vil træne maven, skal man huske både de skrå og de lige bugmuskler.

Når Lotte Telvig har fundet ud af hvilke muskler der skal fokus på, går træningen i gang. Ofte har rygpatienter brug for at træne specifikke dele af muskulaturen i mave, balder og lår.

– Træning med store muskelgrupper i hele kroppen er samtidig vigtig for at sætte fart i forbrændingen, hvis ønsket også er at tabe sig, siger hun.

 

Hvilken slags mavefedt har du?

Taljemålet en god indikator for bugfedt. Er dit taljemål mere end halvdelen af din højde, har du sandsynligvis for meget fedt lagret i bughulen.

Du kan også lægge dig på ryggen og se hvad der sker med maven. Det ret bløde underhudsfedt falder ud til siderne, så maven flades ud, hvorimod fedt inde i bughulen er mere hårdt og får maven til at stå som en bule op mod loftet.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.