Sødt OG sundt

Af: Nana Frolov Christensen

Foto: Maria P., Lindhardt og Ringhof

“Jeg elsker kager og søde sager. Og jeg elsker at spise dem med god samvittighed”!

Sådan siger Nana Frolov Christensen, som står bag den nye bog ”Søde sunde sager”, som er noget så herligt som et bud på søde sager uden alt for meget synd.

”Det kan godt lade sig gøre med et par enkle tricks. For eksempel kan et lille nip salt somme tider erstatte smør. Andre gange kan æblemos. Og det hvide sukker kan erstattes med frisk og tørret frugt eller kokossukker, så du ikke sender blodsukkeret på himmelflugt”, forklarer forfatteren.

Og der er tænkt ud af boksen: Avocadois, sunde hindbærsnitter, fyldte chokolader, vaniljekranse, konfekt, muffins, napoleonshatte, lakridskage, trifli,  tiramisu, chokoladekage, jordbærtærte og meget mere…

Opskrifterne er markeret efter om de er uden gluten, sukker eller mælkeprodukter, og er desuden inddelt efter årstid.

Nana Frolov Christensen: Søde sunde sager Uden gluten, mælk og sukker, 144 s., forlaget Lindhardt og Ringhof, 249,95 kr.  

 

Hindbærtærte med chokolade og lakrids

Hvorfor skal kagecreme altid laves på æg, mælk og sukker, når bananer gør det lige så godt? Kagen her er rig på kostfibre, gode fedtstoffer og protein og har et lavt indhold af naturligt sukker.Højt indhold af vitamin E, magnesium og mangan. Og så smager den præcis lige så fantastisk som den ser ud.


7223-artikel

BUND
50 g kokosolie
300 g smuttede mandler
75 agagavesirup
1 knivspids salt

KAKAOCREME
200 g moden banan
(vægt er uden skræl)
50 g kakaopulver
75 g mandelsmør
2 tsk. lakridsrodspulver
PYNT
400 g friske hindbær

BUND
Smelt kokosolien og lad den køle lidt af. Blend mandlerne til fint med en blender. Rør mandelmel med agavesirup, salt og smeltet kokos olie til en blød dej.

Rul dejen ud mellem to ark bage papir til ca 18 x 35 cm eller hvad der passer din form. Læg dejen på køl ½ time. Forvarm ovnen til175°C.

Tag dejen ud af køleskabet, og læg den forsigtigt i tærteformen. Pres godt ned i siderne. Fjern over skydende dej på den øverste kant ved at køre hen over kanten med en kagerulle. Prik tærtebunden jævnt med en gaffel, så den ikke rejser sig under bagningen. Bag bunden i ca 15 min, til den har fået hudfarve. Tag tærten ud af ovnen, og lad den køle helt af på en bagerist. Fjern forsigtigt tærten fra formen, og løft den over på et serveringsfad.

KAKAOCREME
Blend banan med kakao, mandel smør og lakridsrodspulver til en blød creme. Fordel cremen på den koldetærtebund. Fordel de friske hindbær oven på cremen, og server.

Kirsebærbrownies

8 stk.

Traditionelt bages brownies med et hav af sukker, smør og chokolade. I disse brownies udgør modne kirsebær en vigtig del – de tilføjer tekstur, saftighed og noget at tygge i. Den lille smule salt gør at man ikke mangler smør.

7223-ARTIKEL2

Forvarm ovnen til 175°C. Læg bagepapir i en bageform på 15×30 cm.

Blend dadlerne sammen med æg og rismælk, til blandingen er meget blød. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Skil vaniljekornene fra hinanden med den flade side af en køkkenkniv sammen med lidt mel.

Bland vanilje, kakao, salt og bagepulver i melet. Vend melet i daddelmassen. Hak valnødder, kirsebær og chokolade groft, og vend det i dejen. Kom dejen i formen, og bag kagen i 20 minutter.

Lad kagen køle helt af på en rist, inden den skæres ud i 8 firkanter.

250 g tørrede dadler, udstenede
2 æg
1½ dl rismælk
1 stang vanilje
2 spsk. kakaopulver
½ tsk. salt
2 tsk. bagepulver
150 g fint formalet fuldkornshvedemel
80 g valnødder
200 g kirsebær, udstenede
75 g mørk chokolade af god kvalitet, min. 70 % kakao-indhold

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.