Hjemmearbejdsplads: Pas på den bærbare – og andre gode råd

Af: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Colourbox

Den bærbare computer byder latent på dårlige arbejdsstillinger, så tilsæt eksternt tastatur hvis du kan, og tænk over hvordan du sidder.

Variation i arbejdsstillingerne er altid godt – uanset om kontorarbejdet foregår i toget, hjemme ved spisebordet eller henne på jobbet.

Anne-Mette Momsen er fysioterapeut og forsker i sygefravær og muskel- og skeletbesvær på Marselisborg Centret i Aarhus. Hun advarer først og fremmest mod at arbejde for længe ad gangen på en bærbar computer.

– Tastaturet er ofte ret lille og kan ikke skilles fra skærmen. Der er sjældent støtte for arm og håndled, og man kan ikke placere tastaturet uafhængigt af synsafstanden til skærmen, siger hun.

Sidder man i en sofa eller i toget med den bærbare i skødet, bliver arbejdsstillingen typisk krumbøjet med fremskudt hoved. Det kan man ikke holde til ret længe.

– Man tænker ikke over det før man mærker det, men så har man måske ondt i albuen, hånden, skulderen, øjnene og hovedet. Og så kan det tage lang tid at komme af med smerterne, siger Anne-Mette Momsen.

Gode råd når du arbejder med mobilt kontor

Indret en god arbejdsplads hjemme

Brug eksternt tastatur, mus og skærm til den bærbare

Alternativt: Brug eksternt tastatur og sæt den bærbare ca. 50-70 cm fra øjnene, evt. lidt op på et par bøger

Alternativt: Brug stationær computer. I dag kan stort set alle filer, mailprogrammer mv. lagres ”i skyen” og tilgås fra enhver computer med netadgang.

Undgå at sidde længe med en bærbar computer i skødet

Brug en stol der kan stilles i højden (og gerne også hæve-sænke-bord, alternativt skift mellem et højt og et lavere bord)

Fordel dine opgaver klogt: Opgaver der kræver idegenerering, kreativitet og diskussion løses som udgangspunkt bedst på et fælles kontor, mens arbejde der kræver koncentration, ro og fordybelse er perfekte at tage med hjem i ro og fred.
Vælg gerne opgaver til toget og lign. som ikke kræver computer – fx at læse rapporter.

Tilrettelæg pauser væk fra skærmen lidt oftere end på kontoret.

Lav små strækøvelser og anden bevægelse i pauserne.

Meld nogle faste arbejdstider ud, og sørg for at overholde dem! Alternativt kan grænsen mellem fritid og arbejde nemt flyde ud. Gør det klart at du ikke står til rådighed døgnet rundt.

Undgå så vidt muligt at arbejde om aftenen – du er mest effektiv i dagstimerne, og du har brug for tidspunkter hver dag hvor du har helt fri. Hold også som udgangspunkt weekenderne fri.

Udnyt teknologien. I dag kan du mødes med kollegerne på Skype, holde møder på nettet eller telefonen, og koble dig på firmaets intranet hjemmefra.

Sørg for at du har ro i hjemmet. Meld ud at du ikke står til rådighed for huslige opgaver eller telefonsamtaler.

Få gode råd om mobilt arbejde på BrancheArbejdsmiljøRådenes websites Sundarbejdsplads.dk

Bevæg dig i pauserne

Nemme og effektive elastikøvelser

10 små stræk og bevægelser når du sidder meget

Tjek din kontorarbejdsplads

12 gode råd til et bedre arbejdsmiljø: Tjek din kontorarbejdsplads

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.