Slitage er dit skelets rynker

Af: Audun Vestmoen er specialist i muskuloskeletal fysioterapi og Krop+fysik’s nye brevkasseredaktør

Vi har sjældent brug for røntgen eller MR-scanning til smerter i bevægeapparatet.

I mit daglige møde med nye patienter spørger jeg altid: Hvad tror du selv er årsagen til dine smerter? Ofte får jeg svaret: ”Jeg har en skæv ryg”, ”Jeg har slitage i lænden” eller ”Jeg har en irriteret slimsæk i skulderen”. Ting de har fået at vide i forbindelse med en tidligere smerteepisode. Jeg har en god, men gammel nyhed: Mindre skævheder i ryggen, irriteret slimsæk i skulderen eller lidt slitage i ryggen eller et andet sted er sjældent årsag til langvarige smerter, og det er ikke på nogen måde farligt!

Når man tager et røntgenbillede eller en MR-scanning, så vil radiologerne, beskrive de anatomiske forhold de ser – men det giver meget lidt information om dine smerter. Anatomiske ændringer i vores bevægeapparat er normale, og de fleste fund på scanning og røntgen er også normale, selv om de bliver beskrevet som ”slitage”, ”irriteret slimsæk” etc. Nogle eksempler: 98 % af raske personer på 50 år har ”strukturelle ændringer” i skulderen, og 50 % af alle der er 30 år, har discus-forandringer i lænden. Ændringerne bliver større med alderen og rammer os alle, ganske enkelt fordi vi lever og bevæger os. Der vil ske ændringer, det er en helt naturlig proces, på samme måde som vi får gråt hår eller rynker – det bekymrer os kun når vi ser det eller hører nogen kommentere det.

Det er egen læge, kiropraktor eller fysioterapeut som videreformidler beskrivelsen fra radiologen, og som skal fortolke resultatet i sammenhæng med undersøgelsen og symptomerne. Information så som at du har en ”slidt” eller ”skæv” ryg har vist sig at kunne være med til at give flere smerter fordi det skaber unødig frygt hos patienterne.

Bør du så ikke scannes eller få taget røntgenbillede når du har smerter i ryggen? Tja, de fleste af os har ikke brug for det, da det sjældent er skade på en bestemt struktur, som discus, muskler eller knogler, der er årsagen til de langvarige smerter. Behandling af langvarige smerter bør derimod som hovedregel basere sig på en grundig undersøgelse, og ikke på resultatet af scanning eller røntgen. Spørgsmålet du derfor bør stille din behandler, hvis der bliver foreslået at tage røntgen eller MR-scanning, er: Vil resultatet ændre min behandling?

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.