Skuespiller og lungeambassadør Line Kruse: Lev hverdagen – for fuld udblæsning

Af: Mette Bender TXT

Foto: Lars H. Laursen

Vi lever livet med vores lunger, siger skuespiller Line Kruse, der elsker hverdag, familie og nærvær. Hun er ex-ryger og savner stadig indimellem en smøg.

Fire små børn. Et stort hus med cykler og gynger i haven. Rod og hygge og frem for alt plads til at leve. Skuespiller Line Kruse leder lige efter et eller andet. Hendes kun fem uger gamle babydatter sover mens hun laver formiddagskaffe og sætter sig for at snakke i det store køkken.

– Livet er lige her. I hverdagen og travlheden. Vi trækker vejret hele tiden, men tænker ikke over at vores lunger gør livet muligt, siger den 37-årige ambassadør for Danmarks Lungeforening.

Hun synes det er rigtig godt at vi efterhånden alle ved så meget om sygdomme som brystkræft.

– Men vi glemmer lungerne selv om vi har brug for dem hvert øjeblik. Bliver lungerne svækkede, kan vi ikke længere uden videre lege, danse, hyle, puste sæbebobler eller gå en tur, siger hun.

Tobak er fantastisk og forfærdeligt

Line Kruse begyndte selv at ryge som en del af forberedelsen til en filmrolle hun spillede som 16-årig. Hun var sikker på at hun bare kunne stoppe igen, men fik smag for tobakken og røg videre lige indtil hun blev gravid med sit første barn.

– Tobak er fantastisk og forfærdeligt. Det stinker og giver en grum smag i munden, men det var utroligt svært at holde op. Jeg slår mig stadig på lommerne når jeg oplever noget svært eller dejligt, fortæller Line Kruse, der aldrig vil ryge igen.

Hun forstår hvor svært det kan være at holde op, også selv om man bliver syg.

– Mennesker med alvorlig lungesygdom som KOL har levet deres liv sådan som det nu var. Det skal vi have respekt for, siger hun.

KOL betyder kronisk obstruktiv lungesygdom og kommer som regel af rygning. Ikke alle lungesygdomme har dog med tobak at gøre. Line Kruses treårige søn har lidt af astmatisk bronkitis siden fødslen.

– Det er ikke rart at høre hans små lunger ralle om natten. Det er heller ikke rart at give ham medicin, for man er jo altid lidt nervøs for bivirkninger. Lungeområdet mangler penge, og behandlingsmulighederne er ikke udbredt godt nok, mener hun.

Blodsmag i munden

Som storesøster Stine i filmene om drengen Krumme og hans livlige familie var Line Kruse en slags sundt og normalt forbillede for unge. Som ambassadør for Lungeforeningen trækker hun stadig på det image.

– Jeg vil gerne have unge til at forstå at det ikke er spor cool at ryge. Det er cool at holde sig sund. At have en stærk krop og få en uddannelse. Ikke at ryge, drikke cola i litervis og se slam på tv.

Selv dyrker Line Kruse jævnligt hård motion af den slags der giver blodsmag i munden.

– Jeg kan lide at blive pisket af en glad træner og få pulsen så højt op, så jeg kan mærke lunger og hjerte arbejde maksimalt. Det kan sagtens lade sig gøre at træne med de tre største børn placeret i skole og børnehave og den fjerde i barnevogn uden for centret, forklarer hun.

Om Line Kruse

Fik debut som 12-årig i Skyggen af Emma
Spillede storesøster Stine i samtlige Krumme-film
Uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 2000
Aktuel i Martin Miehe-Renards nye børnefilm “MGP-missionen”, der har premiere i marts 2013
Teaterroller på Mungo Park, Café Teatret og Det Kongelige Teater
Filmroller i blandt andet disse film:

 • Mørkeleg 1996
 • I Kina spiser de hunde 1999
 • Mifunes sidste sang 1999
 • Et rigtigt menneske 2001
 • De grønne slagtere 2003
 • En familie 2010
 • Noget i luften 2011
 • Den skaldede frisør 2012

Gift med manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen
Sammen med ham har hun fire børn på 0, 3, 6 og 8 år

Jeg er en holdspiller

Line Kruse prioriterer motion. Men måske endnu mere går hun op i at være sammen med sin familie på en ordentlig måde.

– Det er ikke så vigtigt for mig at bage en masse boller og have styr på hver detalje. Det vigtige er at være til stede. Jeg kunne godt lide den familie vi portrætterede i Krumme-filmene. Vi jagtede hinanden rundt om bordet, skændtes og viste en realistisk og rar udgave af hverdagen i en storfamilie.

Line Kruse kan også lide de mere skæve roller som hun har spillet. Som for eksempel den vrede karakter ‘Pølse’ i Line Knutzons forestilling ‘Den luft andre indånder’.

– Det er sjovt at få lov at være anderledes. Men frem for alt er jeg en holdspiller, siger Line Kruse, der er vokset op som den ældste af fire og nu har fire børn sammen med manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen.

– Jeg elsker at mærke liv og mennesker omkring mig. Jeg elsker hverdag og går ikke og venter på ferie. Familie og venner kommer tit forbi hos os. Jeg kan stege bøffer med en baby hængende på maven i en sele. Jeg drejer mig bare lidt hvis det sprutter, siger Line Kruse, der i oktober gennemførte et stort gallashow på Det Kongelige Teater i anledning af 20-års jubilæet for den første danske lungetransplantation.

– Det er vigtigt både at fejre det positive og tage fat i det svære. Det er mit tema. Lad os tale om tingene. Lad os passe på vores lunger, så vi kan leve livet, siger Line Kruse og henter sin babydatter og giver hende mad.

Når lungerne er syge

 • Mere end 500.000 danskere lever med nedsat lungefunktion
 • De mest almindelige sygdomme er KOL og astma
 • De lungesyge er den gruppe der fylder mest på hospitalerne og oftest bliver genindlagt
 • Ofte får lungesyge ikke optimal behandling
 • Der dør mindst lige så mange af KOL som af lungekræft
 • Området er lavt prioriteret inden for forskning

Kilde: Danmarks Lungeforening – www.lunge.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.