Rask efter diabetes: Fra stress og sofa til sundhed og selvtillid

Af: Mette Bender, journalist

Foto: Jeanne Kornum

Anne-Mette Amtorp Burchardt fulgte i mange år punktligt opskriften på hvordan man udvikler diabetes. Og derpå opskriften på hvordan man gennem sund livsstil bliver rask igen. Hun føler sig forvandlet, glad og fuld af selvtillid.

Stress løs på arbejdet 12 timer om dagen, og sjusk med morgenmad og frokost. Gå hjem og spis to kæmpe portioner aftensmad. Vælt om på sofaen med slik eller chips og gå for sent i seng hver aften. Stå træt op næste dag. Gentag dette program dag efter dag og år efter år.

Det var den yderst effektive opskrift, som førte Anne-Mette Amtorp Burchardt til, i en alder af 46 år, at udvikle type 2-diabetes. Hun vidste godt at hun med sine gener og sin livsstil var disponeret for sygdommen.

– Jeg vidste også godt at jeg vejede 20 kilo for meget, men jeg tænkte at det går jo nok. Det er ikke noget der rammer mig.

Men det gjorde det. Sukkersygen blev opdaget da sygeplejersken hos Anne-Mettes læge foreslog et rutineeftersyn af helbredet. Blodsukkeret var for højt, og hun blev bedt om at vende fastende tilbage næste morgen og få taget en ny prøve.

– Men jeg havde som sædvanlig ikke fået morgenmad og var jo faktisk fastende. Da jeg fortalte det, så sygeplejersken forskrækket ud. Der var ingen tvivl om at jeg havde sukkersyge, og min verden brød sammen.

Jeg er et helt andet menneske

I dag er Anne-Mette 51 år og lever helt anderledes. Faktisk stik modsat. Hun arbejder kun fire timer om dagen, og kun med opgaver der gør hende glad.

– Jeg træner tre eller fire gange om ugen og går mange ture. Hver dag spiser jeg tre gode, sunde måltider. Sukker og chips rører jeg kun når jeg er ude. Jeg har aldrig kager og slik i huset, for så spiser jeg det.

Hvad betyder den nye livsstil så for hvordan Anne-Mette har det? Ikke så lidt. Nærmest alt.

– Min mand går rundt og siger at han har fået en ny kone. Og jeg er faktisk et helt andet menneske. Det lyder underligt, men sådan er det. Jeg havde aldrig troet at ændringer i livsstil kunne føre til så store forandringer, siger Anne-Mette Amtorp Burchardt, der bor i Hedehusene med sin mand. De har begge voksne børn.

Anne-Mette er erklæret rask og bruger ikke længere diabetesmedicin. Blodsukkeret er fint, og hun har tabt de 20 kilo. Det allervigtigste er det mentale skift hun har været igennem.

– Nu er jeg som regel glad og energisk, hvor jeg dengang meget af tiden var tung og lidt depressiv. Jeg har fået masser af selvtillid og siger hvad jeg mener. Jeg var nok lidt af en ’pleaser’, nu finder jeg mig ikke i noget.

Arbejde med mening

Anne-Mette har forladt det job der sled på hende. Hun var direktør i salgsafdelingen i hendes families distributionsvirksomhed.

– Jobbet var en stor del af min identitet. Jeg havde været der i mange år og var god til mit arbejde, men ikke glad og ofte stresset. Nu er jeg kun med i firmaets bestyrelse.

I dag lever hun af at holde foredrag og rådgive om at skifte livsstil. Det er opgaver som hun brænder for og altid glæder sig til.

– Jeg har ikke tidligere forstået hvor afgørende det er at bruge sit liv på noget meningsfuldt. Der findes ikke noget bedre.

Anne-Mette træner regelmæssigt. Om sommeren gerne udendørs, hvor hun cykler på racercykel eller går lange ture. Om vinteren går hun til spinning og styrketræning.

– Af og til er det svært at holde fast, men det hjælper at træne sammen med andre. Jeg cykler med min mand og går ture med mine veninder. Det kan vi lige så godt som vi kan sætte os med kaffe. Vi holder hinanden fast på aftaler.

Sygdommen lurer et sted

Det var deltagelsen i Chris MacDonalds U-turn-program på tv der vendte Anne-Mettes liv. Her mærkede hun hvad rigelig søvn, motion og sund mad betyder for helbred og livsglæde.

– Jeg var heldig at få det tilbud. På det tidspunkt formåede jeg ikke at sparke mig selv i gang, selvom jeg havde forstået at der skulle ske noget.

Selvom Anne-Mette er erklæret rask, ved hun godt at sygdommen lurer et sted.

– Den ligger latent i mig og vil bryde frem hvis jeg falder tilbage. Det holder mig motiveret.

Blodsukkeret bliver regelmæssigt tjekket, og indtil nu har Anne-Mette holdt den nye livsstil i tre år. Det kan være svært for hende at forstå hvorfor hun levede så usundt i så mange år.

– Men jeg fik ikke sund livsstil ind med modermælken. I mit hjem stod den på husmandskost, og der var ingen der motionerede. Sådan var det dengang.

Anne-Mettes råd til andre med diabetes er at gå i gang. Også selvom de ikke nu og her tror på at det vil virke.

– Det virker. Jeg var ikke glad for mig selv og mit liv før. Det er jeg nu, og det er det vigtigste af alt.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.