På fod med landsholdet

Af Jesper Viktor Larsen, freelanceskribent

Eskild Bram Chrestensen er fodboldlandsholdets fysioterapeut. Det er ham der sammen med resten af det medicinske team sørger for at stjernerne er skadesfri og kan yde deres bedste ved det forestående VM i Sydafrika. Og til spillernes store tilfredshed er han også manden der gennemborer deres storetånegle, skærer huller i deres fodboldstøvler og beordrer dem til at drikke. Kom med landsholdet bag kulisserne.

Det er ikke første gang at manden fra Holme-Olstrup skal til det – det med at deltage i en lang træningssamling efterfulgt af en slutrunde ude i den store verden. Han ved hvad han går ind til, og hvordan dagene bliver.

– Det er noget specielt hver gang, og en kæmpe oplevelse. Jeg var også med til OL i både 1992 og 96, og siden 2000 har jeg været tilknyttet fodboldlandsholdet, hvor vi også har deltaget i slutrunder.

Så rent fagligt ved jeg hvad jeg skal, og hvordan rytmen bliver. Jeg står op kl. 7. Vi træner typisk to gange dagligt, formiddag og eftermiddag, og mellem træningspassene behandler jeg. Om aftenen står den igen på behandling indtil kl. 23, hvor vi i den medicinske stab holder møde med Morten Olsen. Kl. 24 har jeg fri. Det er som regel sådan at når jeg ringer hjem til min kæreste, sker det når jeg sidder på toilettet, for det er kun der der er tid og ro, forklarer Eskild grinende.

Derudover er hans daglige ansvarsområde at holde øje med spillernes puls og vægt og sørge for at de indtager nok væske.

Den udsatte fod

Som fysioterapeut er Eskilds primære opgave dog at behandle opståede skader, og det er ikke kun trælår og dårlig ryg. Sammen med massør, kiropraktor og læge skal han sørge for at spillerne har de bedste fysiske betingelser for at yde en toppræstation.

– De mest hyppige skader spillerne får, er ankelskader. Leddet er meget sårbart, og mange fodboldspillere vrikker ofte om fordi deres ledbånd er blevet alt for lange og de små nervetråde omkring leddet er ødelagte. Nicklas Bendtner er fx en stor og stærk gut, men han er også meget udsat fordi der kommer en enormt stor belastning på hans ankelled hvis han vrikker om. Han har i lange perioder spillet med tape om anklen, men det er han sluppet for nu hvor han dagligt træner på vippebræt og laver andre balanceøvelser. Og den anden ”englænder”, Daniel Agger, har haft store problemer med sin ene fod efter han brækkede fodrodsknoglen. Men han har nu fået lavet et specielt indlæg der kompenserer for at han belaster skævt på foden.

Jons umoderne støvler

Ud over at være fysioterapeut er Eskild også uddannet fodplejer. Og da fødderne er spillernes vigtigste redskab, er der stor fokus på hvordan de behandles til daglig. Her er Danmarks mest berømte inderside et forbillede.

– Jon Dahl Tomasson er den mest professionelle på landsholdet. Alt hvad han foretager sig på og uden for banen, er gennemsyret af vilje, flid og ansvarlighed. Han har undgået mange skader fordi han passer godt på sig selv. Mens andre er knap så omhyggelige med deres fødder, plejer og passer Jon dem ved at klippe, bade og smøre dem og i det hele taget holde øje med dem. Og han spiller i en fodboldstøvle der blev designet i 1978. Den er lavet i rigtigt skind, der tillader foden at ånde, og den sætter sig efter fodens facon, mens de nye lette plasticstøvler hverken giver sig eller tillader foden at ånde. Det giver svampelignende tilstande og vabler, forklarer fyssen, der ligefrem skærer huller i plasticstøvlerne, så spillerne undgår de værste trykskader. Derudover har han undervist spillerne i hvordan de plejer deres fødder bedst muligt.

– De fleste mener at man skal klippe neglen lige over, men det giver for meget tryk på negleroden og spidsen når spillerne har de meget tætsiddende støvler på. I stedet skal man klippe dem lidt ned i siden. Jesper Grønkjær er nærmest blevet sin egen kirurg, fordi han døjer med nedgroede negle. Han bruger en særlig sonde der vrider negleroden op og holder neglen mens han klipper – det gør ret ondt. Han burde opereres, men det er der ikke tid til, erkender Eskild.

Boremaskiner og cowboytricks

Under slutrunderne indrettes hotellets store suite til klinik, for ud over at fungere som behandlingssted, er det også spillernes sociale mødested, hvor der grines, spises kager, ses tv og spilles spil. Så mens nogle hygger sig, er der andre, der udsættes for Eskild og hans remedier.

– Det kan se lidt drabeligt ud, for i min egenskab af fodplejer har jeg bl.a. knive, file, sakse og maskiner til at bore i ligtorne med eller til at bore gennem en blodig negl. Spillerne får mange trykskader som vabler og hård hud. Når man filer og skærer i den hårde hud på tæer, trædepude og hæl, er det vigtigt at lade noget hård hud sidde tilbage, ellers bliver huden alt for sårbar over for vabler. Cirka halvdelen af spillerne har konstant neglesvamp, der kommer af sved, fugt og varme fordi deres fødder er lukket inde. Meget ofte bliver de trådt eller sparket på deres fødder, og det kræver en del opfindsomhed at aflaste de ømme steder, men så må jeg være kreativ med saks, filt og skumgummiplader. Hen ad vejen lærer man sig nogle cowboytricks der ikke står i nogen fagbøger. Morten Olsen skal jo kunne stille et hold der er klar til krig, så derfor kan jeg ikke altid være så ideologisk, indrømmer Eskild, der lige slutter med en lille anekdote om en bizart opstået fodskade:

– Da Thomas Gravesen skulle spille sin sidste landskamp, kommer han gående ude på hotelgangen. Han får øje på et stykke slik på gulvet, som han sparker til. Men i det samme kommer Thomas Kahlenberg ud fra sit hotelværelse der hvor Gravesen sparker, og Gravesen rammer hans storetå, så neglen står lodret op i luften. Jeg måtte klippe noget af den løse negl, lade resten sidde og pakke den ind. Kahlenberg spillede kampen, men med enorme smerter, slutter fysioterapeuten, mens Krop & Fysiks udsendte krummer tæer.

Gode råd fra Eskild om fodpleje

  • Tag ofte et varmt fodbad med fodsæbe i. Det renser og blødgør fødderne.
  • Tør fødderne godt efter bad – særligt mellem tæerne. Gå evt. på bare tæer, så de bliver luftet.
  • Smør ofte fødderne ind i en fed creme.
  • Fjern noget af den hårde hud jævnligt – endelig ikke det hele, for så bliver huden alt for sårbar. Der skal være noget at slide på.
  • Klip jævnligt dine tånegle, så der ikke opstår trykskader. Klip dem evt. LIDT ned i siden.
  • Når du køber løbesko, så få foretaget en løbetest i forretningen eller hos en fysioterapeut, så du får den rigtige sko.
  • Investér evt. i et stødabsorberende indlæg der laves specielt til dig hos en bandagist eller fysioterapeut.
     

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.