Øm akillessene – hvor alvorligt skal jeg tage det?

Jeg – en mand midt i 40’erne – spiller fodbold “for sjov” hver søndag. De seneste gange er jeg blevet lidt øm i akillessenen efter ca. en halv times spil.

Jeg har hørt at akillesseneproblemer er enormt svære at komme af med, og en af mine venner kan nu næsten ikke løbe længere på grund af noget tilsvarende. Så hvor alvorligt skal jeg tage ømheden? Og hvad skal jeg gøre? Lige nu går jeg hjem lidt før de andre spillere, for ikke at provokere smerterne for meget.

Jeg løber en del, og det har aldrig givet mig problemer af den slags.

Hilsen Kim


Kære Kim!

Du har fuldstændig ret: Akillesseneproblemer kan blive meget langvarige, og de skal i høj grad tages alvorligt!

På baggrund af det du fortæller, lyder det som din akillessene ikke helt tolererer de spidsbelastninger den udsættes for under fodbold – belastninger som er væsentlig større end ved eksempelvis almindelig løbetræning. Den eneste måde at imødekomme dette på er ved at styrke hele muskel-sene-komplekset, samt forbedre koordination og udholdenhed omkring hofte-, knæ- og ankel-led.

Almindelige tåhævninger ud over et trappetrin er en god basisøvelse, evt. med en rygsæk på ryggen. 3 x 10 gentagelser på strakt knæ og 3 x 10 på bøjet knæ. Start på begge ben, og gå derefter over til at træne på et ben ad gangen. Hold fast i gelænderet – dette er ikke en balanceøvelse. Efter 3-4 uger kan du begynde på øvelser hvor spidsbelastningerne er væsentligt større, og hvor øvelserne kræver koordination. Almindeligt gadedrengeløb er en god øvelse, men også sjipning og baglæns-løb er gode øvelser at supplere løbetræningen med. Brug det evt. som opvarmning, samt efter endt løbetræning. Fem til ti minutter i hver ende. Løb ikke hver dag, da restitutionen er lige så vigtig. Mit bud vil være at det vil tage op mod 8-12 uger før en bedring i forbindelse med fodboldspil vil indtræde. Fodbold bør du i mellemtiden kun spille i det omfang det ikke giver smerter eller ubehag!

Det er en klar fordel at opsøge en idrætsfysioterapeut for at få hjælp til planlægning af din træning. Dette behøves ikke at koste en formue – 2-3 besøg i løbet af perioden burde være nok.

Vær i øvrigt opmærksom på at underlaget – banen – er langt mere belastende for dine led når det er tørt, og jorden er hård. Skift evt. til grusbanestøvler på sådanne dage.

Med venlig hilsen Kristian Thorborg

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.