Lone Hertz: Problemer gør mig stærk

Af: Mette Bender, journalist

Foto: Pia Burmølle Hansen og Britt Lindemann

Det er ikke dine succeser der udvikler din modstandskraft. Du bliver stærkere når du bliver ved med at holde til de problemer du ikke kan løse. Lone Hertz er 77 år og still going strong. Hun vinterbader, styrketræner og holder foredrag om alt det der er vigtigt her i livet.

– Recepten på at holde hjerne og krop i form? Sørg for at have opgaver og problemer nok. Så er du nødt til at bruge hjernen og løbe stærkt.

Sådan svarer Lone Hertz når hun igen og igen bliver spurgt om hvordan hun forbliver så vital. Den folkekære skuespiller er i dag 77 år og holder mindst 50 foredrag om året. Over hele landet og ofte for fulde huse fortæller hun om sit farverige liv som skuespiller, teaterdirektør, mor til en hjerneskadet søn og rejsende for en række nødhjælpsorganisationer.

Hun taler om hvordan familier kan håndtere hjerneskade. Om Karen Blixen, skæbne, tro, kreativitet. Og om store emner som social uretfærdighed og vejen til dialog mellem kulturer.

Der er fuld fart på den slanke kvinde, men da ingefærteen er i kopperne, og hun har sat sig i sofaen, kommer hun brat og fuldt til stede. Øjnene er skarpe, venlige og helt vågne.

– Jeg har bestemt gode gener, det giver mig en fordel. Men der er en stor sandhed i at vi holder os stærke i krop og psyke ved at blive ved at at tage udfordringer.

Åndelig føde

Den største udfordring i Lone Hertz’s liv har været og er stadig at sørge for sønnen Tomas, som er uden sprog. Han er i dag 50 år og skal have det godt, også når hans mor, der er ambassadør for Hjerneskadeforeningen, er væk.

– Det er ikke succeser der udvikler dig. Du mobiliserer din livskraft når du finder ud af at holde til problemerne. Derfor elsker jeg Frans af Assisis sindsrobøn: ’Gud, giv mig sindsro til at acceptere, de ting jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting jeg kan, og visdom til at se forskellen’.

Lone Hertz er troende og optræder også som oplæser af blandt andet Johannesevangeliet. Hjemmet er fuldt af bøger om filosofi og tanker. Åndelig føde er essentiel for en foredragsholder; Mad laver hun til gengæld aldrig.

– Jeg har ingen evner for at lave mad. Det er ikke vigtigt for mig. Nogle dage kommer jeg fra Skagen eller Sønderborg klokken 3 om natten. Så kører jeg med lidt rejsemad på passagersædet, fortæller hun og viser den fine og sunde middag som hun har købt til i aften: En færdiglavet cæsarsalat, et stykke røget laks og en pose snackgulerødder. Alt sammen fra Irma.

Magisk vand og mørke

Lone Hertz bruger iskoldt havvand til at vække sine fysiske og mentale kræfter. Hun bor et stenkast fra Øresund i et lille hus, som hun oprindeligt købte til sine forældre. Da de var væk, flyttede hun selv ind.

– Jeg bader i havet hver dag, når jeg ikke er ude at rejse. Dette sted var min chance for at komme helt tæt på vandet.

Vinterbadningen startede for 50 år siden, og foregik dengang i en mindre swimmingpool ved en villa på Frederiksberg.

– Havet er meget bedre. Jeg nyder at bade nøgen og vil gerne være i fred. Om aftenen er jeg helt alene i Vikingeklubben. Det er sand magi at træde ud i vand og mørke med udsigt til månen og Den lille havfrue.

Hun behøver aldrig overtale sig selv for at komme af sted.

– Jeg ved jo at jeg ikke fortryder. Badet er som en vitaminindsprøjtning der holder mit immunforsvar intakt. Saunaen bruger jeg ikke. Jeg synes ikke det hører til.

Den overskårne dame

Det kolde vand bedøver de rygsmerter som Lone Hertz lever med.

– Jeg har en spinalstenose i lænden og føler mig altid lidt som den overskårne dame. Det svarer til at have en brækket ryg, men jeg er blevet frarådet at blive opereret.

Lone Hertz styrketræner en gang om ugen. Træningen er den kortvarige, hårde og intense slags med en personlig træner på.

– Lige bagefter gør det ondt, men træningen holder ryggen så stærk at jeg kan stå, gå og holde foredrag. Jeg kan til gengæld hverken løbe, bære eller danse. Det sidste er det værste, for jeg elsker at danse, siger Lone Hertz, der har været balletbarn på Det Kongelige Teaters Balletskole.

– Jeg var nu ingen stor danser, men de opdagede at jeg var rigtig god til at sige ord, så jeg optrådte på Det Kongelige Teaters store scene første gang som 8-årig. Børnefilm lavede jeg fra jeg var 12 år.

Tilbage til Frøken Nitouche

En skuespillers kernekompetence er at kunne leve sig ind i andres følelser og sætte sig deres sted, mener Lone Hertz.

– Men som skuespiller skal du glemme publikum og koncentrere dig om dine medspillere. Som foredragsholder får du lov at tale direkte til publikum. Du får oven i købet lov til at udtrykke dine egne budskaber med dine egne ord. Det passer mig perfekt, siger Lone Hertz, der engang drømte om at blive forsvarsadvokat.

Til efteråret vender hun tilbage til teatret i en nyoversat udgave af Frøken Nitouche, som bliver opført på Folketeatret. Denne gang ikke i hovedrollen som novicen Charlotte Borg, men som priorinde Karoline.

– Jeg er den eneste genganger fra filmen fra 1963. Dirch Passer og alle de andre er desværre døde, siger Lone Hertz, der har fire børn og fire børnebørn og ikke har tænkt sig at stå af før hun er 115 år.

– Som verden ser ud, er der mange uligheder, som jeg gerne vil være med til at synliggøre. Jeg har stadig så meget at nå.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.