Ned med løfteskaderne: VVS-firma gør op med branchens Tarzankultur

Af: Freja Fredsted Dumont, journalistpraktikant

Foto: Freja Fredsted Dumont og Tom Wedele Petersen

Hos John Jensen VVS har de stort fokus på at klæde deres medarbejdere godt på til det fysisk hårde arbejde de hver dag udfører. En fysioterapeut, otte løfteambassadører og et rødt elastik har sat rammerne for et stærkt og sundt arbejdsmiljø – uden løfteskader.

– Mange af os, inklusiv mig selv, har jo tidligere tænkt: Jeg er stærk nok, jeg løfter og slæber jo hver dag. Så er det lidt kedeligt at få af vide af Tom at man skal være i god form for at kunne klare et fysisk hårdt job, ellers går man i stykker. Men nu giver det jo god mening, siger løfteambassadør Stig Roed Sandholm Lauritsen.

Forrige år satte han sig sammen med Martin Ulrik Hansen, autoriseret VVS-installatør og ansvarlig for arbejdet med sikkerhed og arbejdsmiljø i John Jensen VVS, for at undersøge om der mon var en rød tråd i de arbejdsskader der fandt sted på arbejdspladsen. Så de kunne danne sig et overblik over hvor de skulle slå ned for at nedbringe arbejdsskaderne. Og her var løfteskader en gentagende synder.

– Mange af arbejdsskaderne skete faktisk for dem der var over 40 år, og om morgenen eller formiddagen, typisk der hvor du ikke er varm endnu.

Løfteskader på knæ, nakke, skuldre og lænd overgik langt antallet af skader på øjne, samt skader efter fald og forkert betjening af værktøjer.

– På den baggrund valgte vi at starte kampen for øget sikkerhed med en målrettet indsats mod forkerte løft, dels gennem tilknytning af en ekstern fysioterapeutisk konsulent, og dels gennem uddannelse af otte medarbejdere, der som ildsjæle og løfteambassadører kunne gå forrest i arbejdet med at lære kollegerne om sund løfteteknik og daglig træning, siger Martin Ulrik Hansen. Og sammen med fysioterapeut Tom Wedele fik de sat gang i et træningskoncept, der har videnskabeligt bevist virkning på de muskler som oftest bliver overbelastede. Et rødt elastik, og et træningspas på 10 minutter om dagen skulle vise sig at være løsningen.

Vi skal kunne stå op når vi er gamle

Fysioterapeut Tom Wedele Petersen, adm. direktør hos CityFys, synes det har været et positivt samarbejde med mændene fra John Jensen VVS:

– Det er jo en mandekultur, og den måde folk har taget imod det her projekt på, har været over al forventning. Jeg tror det har haft stor betydning at medarbejderne hos John Jensen VVS har en lyst til at passe på sig selv, og de vil gerne have et sundt og godt arbejdsliv – og også kunne være til noget når de kommer hjem. Og lige præcis dét tror jeg rammer mange – tænk hvis du blev for slidt til at lege med dine børn og børnebørn?

Træningskonceptet går ud på at alle medarbejdere hver dag laver øvelser med et rødt elastik, som de har fået tildelt.

– Det tager højst 5-10 minutter, og det er jo ikke noget på en arbejdsdag. Vi er gået fra 18-20 arbejdsskader til omkring 5. De sidste to arbejdsskader har været fald, og det kan man jo ikke rigtig forebygge imod – så det virker, siger Martin.

Tom forklarer at man også kan bruge øvelserne i andre erhverv, fx på kontoret hvor man sidder ned lang tid af gangen. Nakke og skuldre fylder rigtig meget på statistikkerne over hvor danskere har ondt efter en arbejdsdag, og her kan elastikket også hjælpe.

Man skal turde åbne munden

Hos John Jensen VVS har man som den første håndværksvirksomhed i Danmark uddannet otte såkaldte ’løfteambassadører’, som er blevet introduceret til elastikkonceptet og har gennemgået nogle kurser. Visionen er at løfteambassadørerne skal føre konceptet ud til resten af arbejdspladsens medarbejdere.

– Meningen er at vi skal bruges som overmontører, og når vi ser noget som er forkert, så skal vi gå ind og sige: Prøv og hør her, sådan kan du bruge det her værktøj, eller sådan her skal du løfte, siger Stig.

Men i en ’Tarzan-kultur’, som håndværkerbranchen bliver beskrevet som, er det de færreste mænd der åbner munden og siger hvis noget er svært eller for hårdt.

– Derfor har vi også valgt de her ambassadører ud fra nogle der tør sige noget, fremfor en der sidder i hjørnet og er stille. Man skal turde sige: Hey hva’ faen er det du laver, nu skal du se her hvordan det gøres korrekt. Man skal være lidt frembrusende og udadvendt for at budskabet kommer ud, siger Stig.

Derfor bliver det også en længerevarende proces at få det helt op at køre. Men det at alle medarbejdere ved at der er uddannet løfteambassadører, og at de kender til træningskonceptet – det gør at fokus er skærpet, og det mener Martin Ulrik Hansen er vigtigt.

– Jeg tror det gør at man lige tænker sig om en ekstra gang inden man løfter et eller andet tungt. Fokusset er mindst lige så vigtigt som træningen.

Et bankende hjerte for godt arbejdsmiljø

Allerede efter få uger med elastiktræning begyndte Stig  at mærke en forskel i graden af smerte og stivhed i nakke og skulder.

– Det er ligesom en træningskur. Man skal tage det her antal træningsture hver uge for at kunne forvente at få effekten. Jeg oplever de gode erfaringer selv, og så bliver jeg jo et godt talerør over for mine kolleger. Jeg bliver overbevist om effekten, og så er det nemmere at  bringe det videre ud, fortæller Stig.

Det er ikke kun hos VVS-medarbejderne at elastik-træningen har vist sit værd; også i virksomhedens kontorafdeling har det gjort en forskel.

– Jeg hørte om forløbet igennem en løfteambassadør, og siden foråret har jeg dagligt brugt mit røde elastik til øvelser. Nu har jeg ikke længere ondt i nakken, som jeg ellers har døjet med i mange år, siger Tine Rasmussen, økonomichef hos John Jensen VVS.

Arbejdsmiljøet er et område de hos John Jensen har kært, og det stopper aldrig, hvis man spørger Martin.

– Vi har en form for energi inden for fokus på arbejdsmiljø, og vi bliver ved! Hvis vi hviler på laurbærrene, så går det ikke. Vi kan ikke bare læne os tilbage os sige at nu klarer løfteambassadørerne resten – den går ikke i håndværksbranchen. Vi skal hele tiden komme med nye tiltag og udvikle konceptet – for ellers går det i stå.

Håndværksbranchen er travl og domineret af rigtige mænd. Hos John Jensen er en rigtig mand ham der løfter sikkert og korrekt, og spørger om hjælp hvis det bliver for tungt.


God form kan opveje belastningen ved hårdt fysisk arbejde

Fysisk arbejde kan være nedslidende; især når kroppen ikke er i form. Men motion kan i høj grad være med til at opveje belastningen på kroppen. Det er nemlig nødvendigt at være stærk og i god form for at kunne klare jobbet uden at blive nedslidt.

Undersøgelser viser at mennesker med hårdt fysisk arbejde blandt andet har flere rygproblemer og statistisk må forlade arbejdsmarkedet tidligere på grund af helbredsproblemer, end dem med stillesiddende arbejde. Forskning har desuden peget på at medarbejdere med dårlig kondition og høje fysiske krav i arbejdet har en mere end seks gange så stor risiko for at dø af hjertekarsygdom, sammenlignet med medarbejdere der oplever lave fysiske krav i arbejdet og en god kondition. Nok så væsentligt er det at personer med hårdt fysisk arbejde, der er i god form og er fysisk aktive i fritiden, ikke har en forøget risiko for hjertekarsygdom.

En række forsøg med skræddersyede træningsforløb til mennesker med fysisk arbejde viser at træning blandt andet medfører en markant mindre risiko for hjertekarsygdom plus en forbedret fysisk form, som gør de ansatte bedre i stand til at klare deres fysisk belastende job.

Kilde: Professor Andreas Holtermann, forsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA)

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.