Godt indeklima betaler sig

Af: Redaktør Marianne Nørup, i samarbejde med Indeklimaportalen.dk

Du får mere arbejde fra hånden hvis din arbejdsplads øger ventilationen og får bedre styring af temperaturen. Oven i hatten opnår du og dine kolleger større arbejdsglæde, bedre helbred og færre sygedage – og investeringen er sandsynligvis tjent hjem på 1-6 år, mener forskere.

Af: Redaktør Marianne Nørup, i samarbejde med Indeklimaportalen.dk

Er luften tung? Er det for varmt eller for koldt? Trykker det i hovedet? Trænger du til frisk luft?

I så fald er der god sandsynlighed for at bedre ventilation og regulering af temperaturen meget hurtigt vil give dig større arbejdsglæde, et bedre helbred og færre sygedage. Men ikke nok med det: Du vil også få meget mere fra hånden. Så meget at det kan ses på bundlinjen. For investeringen er relativt lille, og den er sandsynligvis tjent hjem på 1-5 år, viser en erhvervs-ph.d., udarbejdet af civilingeniør Kasper Lynge, fagleder for indeklima i rådgivningsfirmaet ALECTIA A/S.

Investering med afkast på 18 pct.

Ph.d.’ens konklusion er næsten for god til at være sand.

– Vi er faktisk nødt til at underspille det, for der er ingen der tror på at man kan forbedre effektiviteten med fem procent hver dag året rundt, fortæller Kasper Lynge.

Ikke desto mindre viser både dansk og udenlandsk forskning at øget ventilation og optimale temperaturer får folk til at løse opgaver hurtigere og mere korrekt, og det gælder både rutineopgaver og arbejde der kræver koncentration. Potentialet er ofte en stigning i produktiviteten på 5-10 procent, siger Kasper Lynge og henviser til et eksempel fra projektet, hvor man opnår et afkast på 18 procent om året ved at investere i et nyt ventilationsanlæg.

Selv nye bygninger har plads til forbedring

Det er imidlertid svært for den enkelte arbejdsplads at bevise at der rent faktisk sker en produktivitetsstigning.

– Det er umuligt i praksis. Produktivitet er en blanding af mange forskellige faktorer. Man skal tro på at indeklimaet har en betydning, siger Kasper Lynge. Som rådgiver møder han mange arbejdspladser med stort potentiale for at forbedre produktiviteten.

– På papiret kan moderne bygninger opføres med et perfekt indeklima, men det sker ikke altid. Selv nye bygninger kan vise sig at have et dårligt indeklima, fortæller Kasper Lynge.

Hvad kan man gøre?

Løsningen er ikke nødvendigvis dyr mekanisk ventilation, men først og fremmest at have kontrol over indeklimaet, og det kan man få på mange måder, fortæller civilingeniøren. Tekniske løsninger som ventilationsanlæg, solafskærmning, køling, filtring osv. er rigtig gode, men også low tech-løsninger gør en forskel, og her gælder det først og fremmest om at vide hvad man skal gøre. Eksempelvis drikke rigeligt koldt vand når det er varmt eller luften er tør; åbne vinduer eller benytte solafskærmning.

– Indeklimaet er meget komplekst, og der er mange parametre der skal holdes styr på. Så information er alfa og omega, fastslår Kasper Lynge.

Få mere viden om indeklima på Kasper Lynges blog: www.detgodeindeklima.dk

Low budget-løsningen: (10 gode råd)

Bedre produktivitet og trivsel gennem bedre indeklima

Vil du trives bedre og arbejde mere effektivt, og halter indeklimaet? Tekniske løsninger er de bedste, men her er nogle gode råd du kan bruge allerede i dag.

  1. Luft rigeligt ud.
  2. Sørg for at ventilationsanlæggets filter bliver renset/skiftet som foreskrevet.
  3. Sol og sommer? Sørg for at vinduer mod øst og vest er skærmet af for solen når du går hjem om eftermiddagen – så er morgentemperaturen lavere næste dag.
  4. Det er vanskeligt at få samme effekt ved at åbne vinduer, og om vinteren koster det energi at lukke varmen ud. Åbne vinduer kan desuden forstyrre effekten af et ventilationsanlæg.
  5. Bær let og luftigt tøj når det er varmt. Tillad shorts og kortærmede skjorter på arbejdspladsen.
  6. En central besked på intra om at holde pause eller lufte ud en gang i timen kan hjælpe med at ændre vanerne.
  7. Hold hyppige, korte pauser og evt. møder ude i køligere, frisk luft.
  8. Drik isvand.
  9. Undgå unødvendige forureningskilder inden døre. Vælg eksempelvis indeklimamærket inventar der har minimal afgasning, eller stil nye møbler til afgasning andetsteds.
  10. Flyt kontormaskiner i et rum for sig, da de producerer varme og ozon der ikke er godt for helbred og præstationer.

Kilde: Indeklimaportalen.dk

 

Fakta: Indeklima og produktivitet

Det siger forskningen om indeklimaets betydning for produktivitet og indlæringsevne:

Lidt køligere luft giver optimal præstation

Vi præsterer bedst på kontoret hvis det er en lille smule koldere end det man kan kalde en neutral oplevelse af temperaturen. For nogle kan det være 20 grader og for andre 24 grader.

Undtaget er kreativ tænkning, som ser ud til at trives bedre i lidt varmere miljø.

21-22 grader er for de fleste af os den optimale temperatur at arbejde i på kontor.

For hver grad temperaturen falder, falder præstationen 0,37 pct. Når temperaturen stiger, falder præstationen endnu mere – nemlig 0,43 pct. for hver grad.

Ventilation: Jo friskere luft, jo mere kan du nå

Ventilationsraten måles i liter pr. sekund (l/s) pr. person. Flere studier viser at folk arbejder 0,8 pct. hurtigere på kontoret hvis ventilationsraten stiger fra 6 til 10 l/s pr. person (normalen i vores lokaler varierer meget, og er ofte større end 10 l/s pr. person, men har man ikke et mekanisk ventilationsanlæg, kan man med lukkede vinduer opleve lave luftmængder på 3-4 l/s pr. person eller mindre).

En fordobling af ventilationsraten på skoler fra et lavt niveau (dog ikke usædvanligt lavt) medførte en fremgang i præstationen på op til 14 pct.

Ansatte der arbejder i bygninger med lav ventilationsgrad, bliver oftere syge.

En gennemgang af flere studier viser at man kan reducere sygefraværet med 10 pct., hvis man fordobler ventilationsraten.

Indeluft-kvaliteten: Flere faktorer spiller ind

Andre faktorer der muligvis kan påvirke præstationsevnen negativt, er afgasning fra byggematerialer og inventar. Dårlig vedligeholdelse af klimaanlæg og bygninger er også under mistanke. Forskere fra DTU har påvist at et gammelt tæppe eller et beskidt filter i udluftningen påvirker produktiviteten negativt.

Børn er mere påvirkelige over for luftkvaliteten end voksne.

Lys og lyd

Enkelte studier tyder på at dagslys og udsigt har en positiv effekt på vores ydeevne.

En dansk undersøgelse fra 2011 viser at skolelærere trives bedre hvis de arbejder i rum med god akustik.

En amerikansk undersøgelse viser at kontorarbejdere arbejder mindre effektivt hvis de kan høre andre tale.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) er ved at undersøge, om der er en sammenhæng mellem støj og præstation på kontor.

Indeklimaportalen er en hjemmeside med information om indeklima fra arbejdsgivere og fagforeninger i den offentlige sektor og finanssektoren.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.