Fra frikadelle til broccoli

Af Mette Bender

Lokomotivfører Søren Malling var et frikadellemenneske der tit spiste frokost i pølsevognen. Nu indtager han uden at kny både broccoli og kvark, og han spadserer en time hver anden dag sammen med konen. Projekt FUT korrigerede hans kurs. 

Stillesiddende arbejde er usundt, også når det foregår i førerkabinen i et S-tog. Det ved lokomotivfører, 57-årige Søren Malling, hvis kondital gennem 19 år med skiftende vagter forrest i S-togene dykkede langsomt, men sikkert. Vægten steg derimod.
»- Jeg dyrkede ingen motion og spiste alt for fedt. Jobbet er fuld af skæve vagter, og i stedet for en madpakke i tasken blev det som oftest til at jeg købte noget at spise på Hovedbanegården i min pause. Det endte med hurtige pølser eller sandwich, eller også gik jeg på McDonald’s.
»Men så tog Søren Malling sammen med en kollega på et seminar om sundhed for sikkerhedsrepræsentanter.
»- Vi fik målt kondition, BMI og fedtprocent, og resultatet var ærlig talt chokerende. Vi snakkede videre hjemme i sikkerhedsudvalget, og i løbet af kort tid løb vi projekt FUT i gang.
»FUT står for Fysisk Uddannelse og Træning. Ordet uddannelse er vigtigt, fordi projektets formål ikke kun handler om at forbedre deltagernes form nu og her. De skulle også efter kurset vide mere om sund levevis, og de skulle meget gerne ændre deres vaner på den lange bane. 

Sund linje resten af livet

I løbet af fire måneder med motion, samtaler med en diætist og madlavningstimer, tabte Søren Malling ni kilo og forbedrede sit slunkne kondital anseeligt. Livsstilen holder han fast ved nu et år efter, men vægten er svær at holde. Det har sine grunde.
»- Jeg er lige blevet opereret for slidgigt i knæet, så jeg kan ikke træne. Og så er jeg holdt op med at ryge, siger Søren Malling, der før inhalerede 40 Kings om dagen, og nu er på nul.
»Søren planlægger at holde den sunde linje sammen med sin kone resten af livet. De går normalt tur i en time hver anden dag. De styrketræner i et motionscenter, og de spiser helt anderledes.
»- Min kone var med på kursus i sund madlavning. Nu har jeg madpakke med på mine vagter, og den er fuld af groft brød, magert pålæg, grønt og frugt. Ingen smør. Vi har også lært at lave en lækker rejesalat med kvark i stedet for mayonnaise.
»Aftensmaden hjemme hos Malling er blevet en anden.
»- Står den på brændende kærlighed, steger vi magre skinkestrimler i stedet for stribet flæsk. Mindst en tredjedel af kartoffelmosen består af rodfrugter som pastinak og rødbede. Vi kan også finde på at putte broccoli i. Så bliver mosen grøn.
»Søren Malling havde ikke regnet med at blive sådan en mand der spiser broccoli.
»- Jeg har været et rigtigt frikadellemenneske, men den går ikke længere. Jeg har nået den farlige alder og er glad for mit job.

Sunde tilbud betaler sig

Som lokomotivfører risikerer Malling at blive taget fra på samme måde som en skrantende pilot kan få klippet vingerne. Det sker for eksempel hvis han er svimmel, hvis blodtrykket er for højt eller ved tegn på sukkersyge.
»- Jeg ønsker ikke at indgå i statistikken over sygemeldte og aldrig vende tilbage, siger han.
»DSB S-tog betaler løn til såkaldt groundede lokomotivførere og har regnet på den økonomiske gevinst af sundhedstiltag som FUT.
»- Vi har fundet ud af at vi sparer penge, simpelthen på grund af færre sygemeldinger. Samtidig får vi mere tilfredse medarbejdere, så der er intet at tabe, siger Camilla Andersen.
»Hun er projektleder på det nye projekt som starter i 2010.
»- Vi gør mindre ud af den videnskabelige del, for nu ved vi at det virker. Deltagerne i FUT blev væsentligt sundere og samtidig mere motiverede for at holde sig sunde.
»FUT rettede sig mod medarbejdere i produktionsafdelingen. Nu tilbyder DSB S-tog programmet til alle medarbejdere med et kondital under 30. Søren Malling kan ikke være med igen, hans kondital er blevet for højt.
»- Men jeg fortsætter på egen hånd, garanterer han.

Sunde S-togs-medarbejdere

• FUT var et pilotprojekt som DSB S-tog kørte for en begrænset gruppe i 2008
• FUT betyder Fysisk Uddannelse og Træning
• Initiativet var medarbejdernes, ledelsen ansatte en projektleder til opgaven
• Metoden lignede Københavns Kommunes udgave af Motion og Kost på Recept
• Videnskabelig rådgivning kom fra Center for Muskelforskning på Rigshospitalet
• Deltagerne havde alle et kondital under 30 og var ansat ved driften af S-togene
• De fik målt BMI, kondital, kolesteroltal, blodtryk og blodsukker før og efter indsatsen
• 38 lokomotivførere, S-togsrevisorer (billetkontrollører) og kontoransatte deltog og tabte i alt over 100 kilo

• Alle reducerede risikoen for hjertekarsygdom og tidlig død med mellem 10 og 50 procent
• Langt størstedelen af deltagerne meldte efter forløbet at de havde det bedre og var mere motiverede for at leve sundt.
• I februar starter FUT 2, som retter sig mod alle medarbejdere med kondital under 30. Der er 40 pladser som går til de medarbejdere der henvender sig først

OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres som udgangspunkt ikke!

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.