Fra et år til halvanden måneds indlæggelse

Tekst: Cathrine Huus (bearbejdet tekst fra Fysio.dk)

Foto: Marie Børresen

For få år siden lå patienterne på Masanga Hospital i Sierra Leone passivt hen – og blev udskrevet med flere skavanker end da de blev indlagt. Det er der i dag ændret markant på, takket være en dansk fysioterapeut.

Da fysioterapeut Marie Børresen for seks år siden for første gang satte sine ben i den vestafrikanske stat Sierra Leone, gik det hurtigt op for hende at der var et alarmerende behov for oplysning. Hun var frivillig udsendt til Masanga Hospital, som ligger i en lille landsby i junglen.

– I landet er sygdomsmentaliteten at du skal blive liggende passivt i sengen til du med guds vilje bliver rask. De er så passive at de får et familiemedlem til at komme med en kolbe hvis de skal tisse, forklarer Marie Børresen.

Udskrives med flere skavanker

Den manglende behandling medfører ekstra lange indlæggelsestider, som ikke alene indebærer store økonomiske udgifter for familierne, der selv betaler for indlæggelsen. Det medfører også liggesår og udvikling af handicap som kunne være undgået hvis patienterne havde modtaget genoptræning.

– At ligge passivt hen i hospitalssengene fører til alvorlige tilfælde af liggesår, kontrakturer, infektioner og muskelsvind. Jeg så patienter med infektioner der var startet som en ubetydelig rift i foden, og endte med en amputation. Det er jo fuldkommen unødvendigt, siger Marie Børresen.

Den danske fysioterapeut etablerede derfor et lynkursus i fysioterapi for fire hospitalsansatte plejeassistenter. De blev igennem tre måneder undervist i basal anatomi, fysiologi og fysioterapi, herunder vigtigheden af bevægelse.

– Kurset gav et enormt resultat og betød at patienterne kom ud af sengene, og at der kom fokus på mobilisering, træning, ernæring og sårpleje. Indlæggelsestiderne blev markant reduceret, forklarer Marie Børresen.

Det gode resultat blev, efter hårdt benarbejde, også startskuddet til en statsanerkendt fysioterapiuddannelse i landet, og i dag er to fysioterapiassistenter på sygehuset med til at skubbe til den traditionelle sygekultur.

– Det har gjort en kæmpe forskel. I dag bliver patienterne hevet ud af sengen, og der trænes med dem hver dag. Dengang kunne det tage et år før en benamputeret patient kom hjem. I dag bliver de udskrevet efter halvanden måned, siger Marie Børresen, som er stolt og glad over at en vision på mindre end fire år er blevet til en skole med 17 studerende, alene gennem frivilligt arbejde.

LÆS OGSÅ:

Er du syg, så kom ud af sengen

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.