Cykelpiloter får motion ved at hjælpe andre

Tekst og foto: Karen Grønkjær, Diakonissestiftelsen

Hver fredag kører Susanne Vestergaard, som er frivillig på Plejehjemmet Salem, ture med beboerne i triocyklen. I 45 minutter er de fri af kørestole og skavanker og kan selv vælge destinationen.

Forestil dig at du til daglig er afhængig af kørestol eller rollator. Men om fredagen, når du stiger ombord i triocyklen, er det dig der peger retningen ud. Du sanser vinden i håret, søen der glimter, duften af blomster, og ællinger der vokser uge for uge.

Det er den gave som Susanne Vestergaard i to timer hver fredag giver til beboerne på Plejehjemmet Salem. Og sig selv. For hun får samtidig selv dyrket motion, og nyder turene fuldt ud.

En kæmpe fornøjelse

– Det er en kæmpe fornøjelse at opleve hvor glade folk bliver. Jeg har oplevet at mennesker der ikke virkede til at have noget sprog, begyndte at tale på turen; og en enkelt synger mens vi kører, fortæller Susanne Vestergaard, der efter en karriere som sygeplejerske nu er på efterløn.

Siden nytår har hun kørt med den elektriske cykel hver eneste fredag. Kun én gang har turen måttet aflyses på grund af storm. Hun når to ture hver uge med to beboere ad gangen.

– Det er ikke særligt krævende for mig. Man skal kunne aflæse kropssproget når nogen signalerer at ’nu vil jeg gerne hjem snart’. Men elcyklen er nem at håndtere, og fra Salem er de gode til at lave makkerpar der passer godt sammen, erklærer hun.

”Det sædvanlige, tak”

Denne fredag er det John og Joan som er kommet op at køre. Joan beder om ’den sædvanlige tur’, og Susanne Vestergaard retter cyklen mod Gentofte Sø.
Passagerne smiler saligt ad gæs og ænder og nikker til de forbipasserende på stien.
– Vi skal have spurgt personalet hvor det var at du boede før, John, så vi kan køre en tur forbi, siger Susanne Vestergaard, og John nikker.

Cykling giver ro i kroppen

Cyklen drejer væk fra søen. Batteriet hjælper når cyklen skal trækkes over brosten og kanter, og de to passagerer sidder stabilt og roligt mens cykelpiloten styrer alle situationer.
– Jeg startede ud med at cykle for Blindeinstituttet og er også blevet uddannet cykelpilot, så jeg er forberedt på hvordan jeg kan håndtere punkteringer og andre uforudsete oplevelser, fortæller Susanne Vestergaard, som har en ambition om at få trio-turene endnu mere udbredt.

– For det er en fantastisk oplevelse både for mig og for deltagerne. Det giver en særlig følelse af ro i kroppen for os alle at opleve naturen, konstaterer hun.
Både John og Joan erklærer at det har været en dejlig tur. De har begge cyklet tidligere i livet, og ansigterne er fulde af smil og minder. Men nu er det tid til en middagslur, og Susanne Vestergaard tager næste makkerpar med ud at køre.


Fakta

  • Susanne Vestergaard er frivillig på Plejehjemmet Salem hver fredag og er uddannet cykelpilot.
  • Cykelturene varer en halv til en hel time.
  • Er du interesseret i at blive cykelpilot, kan du kontakte Plejehjemmet Salem (som er er en del af Diakonissestiftelsen), eller du kan tjekke https://cyklingudenalder.dk, hvor frivillige kan melde sig til at tage en cykeltur ind imellem.

Hjælp andre (og dig selv) til motion

Vil du gerne gøre noget for andre, er der masser af muligheder. Som frivillig kan du som regel selv vælge hvor mange timer du vil lægge, og mange steder tilbydes du et kursus før du starter.

Mange frivilligjobs indbefatter motion. Eksempler:

’Motionsmentor’ eller ’bevægeven’ for sindslidende, hvor man hjælper ifm. gåture, yoga, badminton, svømning og lign.

Frivillig i motionsrum for socialt udsatte og hjemløse

Svømmeledsager for flygtninge

Instruktør til stolegymnastik og lign. på plejehjem

Frivillig leder eller træner i idrætsforening

Motions- eller gå-ven for ældre som ikke kan komme ud uden ledsager

Cykelpilot for ældre eller tandem-pilot for blinde og svagtseende

Kig ind på frivilligjob.dk, hvor bl.a. Røde Kors, Red Barnet, Dansk Flygtningehjælp og mange andre søger frivillige. Eller spørg i dine lokale foreninger eller institutioner.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.