Af med skoene

Af fysioterapeut Marianne Nørup

Smid skoene, spred tæerne og nyd friheden – for fødderne har det ofte slemt i nutidens sko.

Der er næsten ikke noget så lækkert som en blød og buttet barnefod. De runde tæer spreder sig glade ud i en vifte, og babyen er faktisk i stand til at bruge foden til at holde fast i ting med. Karakteristisk for babyfoden er nemlig at den stadig er uspoleret.
Fodtøj er den altovervejende årsag til at vores fødder mister sin oprindelige form. I kulturer hvor mennesker ikke bærer sko eller kun går i (brede) sandaler, ser man voksne mennesker med brede, sunde fødder. Men på vores breddegrader er det et særsyn. Brugen af fodtøj har begrænset vores fødders frihed og gjort dem skoformede – en nyere undersøgelse har endda vist at danske børn allerede i 10-12-års-alderen har skæve fødder på grund af deres fodtøj. 

Mesterværk og hammertæer

Foden er et sandt mesterværk med helt unikke funktioner der stiller store krav – foden skal på én gang være fleksibel, stabil, blød og stærk. For at kunne opfylde kravene skal alle muskler, led og ledbånd være stærke og smertefri. Konsekvensen af at klemme fødderne inde i dårlige sko er at foden kommer til at fungere dårligt. Man kan få ligtorne, knyster, hammertæer – eller bare trætte, ømme og spændte fødder. Og det kan medføre fejlbelastninger – også andre steder i kroppen. Mærk selv hvordan din gang bliver stiv og akavet hvis du spænder i foden når du går!

Fødder kan trænes!

Heldigvis er det ikke umuligt at rette op på de skader der er sket. Bevægeligheden og styrken i foden kan opøves, både gennem specifikke øvelser og ved at gå i fornuftigt fodtøj – eller allerbedst helt uden. Faktisk kan man allerede efter kort tid – fx en sommer på bare fødder eller i gode sandaler – registrere en ændring i foden. Tæerne rettes ud, og skoene virker snævre at få på igen. Lad dig inspirere af hvordan det lille barn bruger hele foden og alle tæerne til at gribe, styre og balancere med.  

Guide til en god sko

  • God pasform, bevægelighed og støtte kendetegner en god sko. Skoen skal tillade bevægelse og samtidig understøtte foden. En fast hælkappe er en af de vigtigste faktorer.
  • Størrelse
  • Længden bør være 10-15 mm længere end foden (der skal være plads til at foden rutsjer ca. 5 mm frem under gang, plus plads til skosnudens runding).
  • Der skal være plads til at sprede tæerne. En smal fod skal have en smal sko og en bred fod en bred sko.
  • Der skal være en lige inderside som giver plads til en lige storetå.
  • Tåkappen (højden på skoen) skal være så høj at der er plads til at bevæge tæerne
  • frit (de presses opad under fodafsættet).
  • Køb sko sidst på dagen – der er dine fødder størst. 

Hælhøjde

  • Hælhøjde 1-2 cm. Forfoden belastes ved høje hæle og kan på længere sigt give nedsynkning og smerte.

Sålen

  • Skal være blød og let bøjelig så man bevarer den optimale muskelfunktion og bevægelighed. Stødabsorbering er en fordel.
  • Hællejet bør danne en rund hælstøtte/skål, evt. udvidet med en let svangstøtte, så foden ikke glider frem i skoen.

Støtte og lukkeanordning

  • Hælkappen skal være stabil og slutte fast om hælen. Er materialet stift, skal kanten af hælkappen være polstret. Støttes hælen ikke når foden har behov for det, så ”vælter” foden inde i skoen – det sker hvis skoen sidder for løst eller er lavet af et eftergiveligt materiale. Når hælbenet ”vælter indad”, mindskes svangbuen, og det giver øget risiko for nedsunken forfod og skæv storetå, fordi fodafviklingen skubber storetåen ind mod de andre tæer.
  • Åbningen i skoen skal være så lille/kort som mulig, så foden bliver holdt fast.
  • Lukkeanordningen skal være regulerbar enten med snøre eller regulerbare remme.

Materialet

  • Materialet skal tillade at foden kan få luft.
  • Der skal være fast materiale fra sålen op til lukkeanordningen for at sikre stabilitet.

Særlige krav til barneskoen

  • Svangstøtte er ikke nødvendig til små børn fordi børn fra naturens hånd har en fedtpude der udfylder svangbuen. Den forsvinder efterhånden som barnets fod udvikles.
  • Sålen på skoen skal kunne bøjes med to fingre. Kan du ikke det, kan barnet heller ikke bøje sålen når det går. Alt for mange børnesko er for stive og lavet i et for tykt materiale til en blød barnefod.
  • Børn skal have 7-10 mm som voksetillæg. Køb skoene ca. 15 mm længere end foden, inkl. vokse- og rutsjetillæg.

Generelt

  • Tag skoene af! Mange børn og voksne har sko på i mange timer hver dag, og det præger fødderne. Bare tæer, når det er muligt, alternativt en (varm) skridsikker sok, kan anbefales så ofte som muligt.
  • Søg fagkyndig rådgivning hvis du har svage fødder og evt. lidelser.

Ovenstående gælder både sko, støvler, hjemmesko og sandaler. 

Test dine sko: For små eller for store?

Sidder skoen fast nok?

Du skal på indersiden af hælen kun lige kunne stikke en finger ned mellem fod og sko.  Hvis du med lethed kan få fingeren ned mellem hæl og sko, slutter skoen ikke godt nok om foden.

Er der plads nok til storetåen?

Vend bunden i vejret på skoen med skoens hæl ind mod dig selv. Læg et stykke papir på skosålen fra midt hæl til midt forfod. Lad papiret glide parallelt med startstillingen ind mod indersiden af skosålen. Når papirkanten når indersiden af skoens hæl, skal der fortsat være 1½-2 cm tilbage af skosålen i forfoden, helt fremme i skoen, for at storetåen har ”frit spil”.

Er skoen stor nok?

Tegn et omrids af dine fødder på papir, klip dem ud og put papiret ned i skoene. Kan papiret ligge i skoen uden at krølle nogen steder, er skoen tilpas rummelig. På dit omrids skal du tillægge 1cm ud for alle tæer for at have plads til at foden kan glide lidt frem i skoen under gangen. Mærk også efter om der er plads til at dine tæer skubbes opad når du går.

Vær ekstra opmærksom på at få sko med god pasform når

  • det drejer sig om sko du står og går i over længere tid.
  • du har sukkersyge Her kan følesansen være nedsat, så du ikke kan mærke at skoene generer. Trykmærker i huden fra en for smal eller for lille sko kan på den måde udvikle sig til sår, hvilket er problematisk fordi mange sukkersyge har nedsat blodgennemstrømning i hænder og fødder, der gør at sår har sværere ved at hele.
  • du har en gigtsygdom. Ved nogle gigtsygdomme kan forandringer i led og bindevævsstrukturer gøre fødderne mere påvirkelige af uhensigtsmæssigt fodtøj. Undgå sko med høje hæle idet din vægt forskydes frem mod forfoden og kan overbelaste et i forvejen sart område.
  • du har smerter eller andre problemer med fødderne.

Børns fødder ødelægges i almindeligt fodtøj

9 ud af 10 børn har begyndende fodskader allerede som 12-årige. Først og fremmest på grund af deres fodtøj. Det viser en dansk undersøgelse af 60 repræsentativt udvalgte børn, som er blevet fulgt fra de var henholdsvis fem og syv år og fem år frem. De fem år med fodtøj havde sat tydeligt præg på børnenes fødder. Undersøgelsen viste begyndende fodskader hos cirka 90 pct. af børnene, der allerede i en alder af 10 og 12 år havde fødder der tydeligt bar præg af den form deres hverdagsfodtøj har.

Ifølge Dorthe Frellsen, lektor ved University College Sjælland og kvinden bag undersøgelsen, har børnene ikke gået i specielt usunde eller billige sko. De har gået i kondisko og hvad børn i dag ellers går rundt i. Problemet er bare at skoene typisk er alt for smalle ude ved tæerne, og det giver skader. 

Hvor generende disse skader kan blive senere i livet, ses tydeligt af en anden stor dansk undersøgelse. Her viser det sig at 22 procent af kvinder og 11 procent af mænd i 50’erne har så store fodproblemer at det generer dem både på arbejdet og i fritiden. Den eneste forklaring er, ifølge fodspecialist, dr. med. Finn Bojsen-Møller, at disse mennesker i de fleste tilfælde har gået i forkert fodtøj.

Kilde:www.fodsundhed.dk

 

Børnefødder er ekstra sårbare

De sunde og velfungerende børnefødder er vigtige at passe på. Derfor bør børn der endnu ikke kan gå, aldrig have sko på. Børn der kan gå, får den bedste træning af at gå med bare fødder eller i en fodformet sok der ikke glider. Når sko bliver uundgåelige, er det vigtigt at vælge de rette. Den ideelle (barne)sko er formet som føddernes omrids når man ikke har sko på. Hvis børns fødder klemmes inde i dårlige sko, kan de ikke udvikle sig normalt – og de risikerer fejlstillinger i leddene!

Børnefødder vokser hurtigt og i ryk, og derfor er det fristende at købe skoene alt for store. Og børnesko må da også godt være til at vokse i, bare de sidder godt fast på foden og ikke slubrer.

Kontroller jævnligt at dit barns sko er store nok – se anvisningerne her på siden.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.