Drengene fra Jysk Display løfter tungt – men passer på kroppen!

Tekst: Freja Fredsted Dumont, journalistpraktikant

Foto: Freja Fredsted Dumont

Vi mennesker er stadig, trods industrialiseringen, et afgørende råstof i produktionen. Og vi skal tages vare på både mentalt og fysisk. Desværre forlader mange medarbejdere bygge- og anlægsbranchen i en tidlig alder på grund af nedslidning – noget de hos virksomheden Jysk Display vil gøre op med.

Lange arbejdsdage på 12 timer ad gangen og hårdt fysisk arbejde. Det dur ikke at være en tøsedreng der ikke kan tage fat, hvis du er ansat som montør hos virksomheden Jysk Display – men det dur så sandeligt heller ikke at ignorere kroppen, for så holder du ikke længe i branchen.

Den ene måned i Dubai, den næste i Saudi Arabien, og så til Singapore. Som medarbejder hos Nordeuropas største leverandør af messestande er hele verden de 44 montørers arbejdsplads. Når der skal sættes messer op, skal det oftest gå tjept, samtidig med at der aldrig må kunne sættes en finger på kvaliteten. Og med en travl hverdag fra 7-22 kan det være svært at huske sig selv på at løfte tæt ind til kroppen eller tage sig tid til at bruge hjælpemidler.

Vi ved det jo godt, men…

”Lig på ryggen, løft fødderne op fra gulvet og træk knæene op mod dig”… Nicolai Larsen instruerer sin kollega Jens Agerbo, der ligger på gulvet og laver bevægelighedsøvelser for ryggen.

– Vi husker selvfølgelig at vi altid skal løfte med ryggen og aldrig benene, siger montør Jens og griner:

– Eller hov, vent, det er vist omvendt. Men jeg må indrømme at det kan være svært at huske at løfte fornuftigt når klokken er 22, og du er sindssygt træt i både hoved og krop.

Jens Agerbo er sammen med sin kollega Nicolai Larsen en slags mentor, som skal gå forrest når det gælder sunde arbejdsvaner – men selv for de to foregangsmakkere er det altså nogle gange lettere sagt end gjort. For når man arbejder 3000 timer om året, så kører mange ting bare på rutinen. Målet er at gøre de sunde løft til en del af den rutine ­– en on-going-proces, som der hele tiden skal arbejdes på.

– Det er noget vi arbejder på at blive bedre til at huske, for det er vigtigt, siger Nicolai Larsen.

Forebyggelse frem for skadesbehandling

Mennesker der løfter og bærer meget ifm. deres arbejde, har oftere problemer med ryggen end andre. Videnskaben ved ikke præcis hvorfor, men mange faktorer spiller sandsynligvis ind, også når man skal forebygge problemerne.

Tilrettelæggelse af arbejdet og brug af hjælpemidler er væsentlige faktorer, og så er det vigtigt at arbejdspladsen tager ansvar, fx gennem at øge medarbejdernes viden om hvordan de kan forebygge smerter i bevægeaparatet, og sørge for at kulturen på arbejdspladsen understøtter dette.

Netop derfor besluttede COO Kim Skytte at sætte en dag af i kalenderen, hvor alle montørerne blandt andet kunne blive mindet om vigtigheden i at bruge hjælpemidler og hinandens hjælp, og at tænke sig om før man løfter.

– Vi havde på et tidspunkt mange der benyttede sig af vores sundhedsforsikring fordi de havde fået problemer med skulderen eller ryggen. Derfor tænkte jeg: Hvorfor ikke hjælpe medarbejderne på et forebyggende plan – frem for når skaden allerede er sket?

Undersøgelser viser at det godt kan svare sig at investere i sine medarbejderes arbejdsmiljø; for hver krone du investerer i arbejdsmiljø, får du nemlig to kroner igen.

Teambuilding og værkstedshumor

Kim kontaktede derfor fysioterapeuterne i BeneFiT i Viborg med henblik på opstart af et forebyggende sundhedstiltag, og kort efter kom fysioterapeuterne Rasmus Byriel og Peter Gravgaard Guldsmed på besøg med deres ergonomi-forløb ’Tænk før du løfter’. Her fik alle 45 medarbejdere aktiv viden og relevant træning.

Gennem flere års arbejde med ergonomi og sundhed er det fysioterapeuternes erfaring at tilpassede forløb har den bedste effekt på arbejdsmiljøet:

– Vi prioriterer altid en afdækkende dialog med virksomheden inden opstart af sundhedsforløbet, så vi kan sikre den højest mulige effekt af tiltagene, og at tiltagene er bæredygtige, fortæller Rasmus Byriel.

– Mine gutter her er vant til at rende rundt dagen lang. Derfor var det også vigtigt at kurset ikke kun foregik på et teoretisk plan, hvor de skulle sidde på en stol og lytte efter, siger Kim Skytte.

I stedet for at fortælle en masse, blev det mere en dialog mellem de to fysioterapeuter og medarbejderne.

– Ud over at man skal huske at holde på ’gas og vand’ når man løfter, så fik mændene også en grundlæggende forståelse for anatomi og fysiologi, siger Rasmus og fortsætter:

– Der var en masse værkstedshumor på workshoppen hos Jysk Display. De fik både praktiske, teknikker og gode overvejelser omkring hvordan de bedst løfter og passer på deres krop. Samtidigt blev det også til en slags teambuilding, hvor der blev grint en masse.

Brug din makker

Og det er faktisk muligt at undgå arbejdsskader hvis medarbejderne kender til og benytter de rigtige hjælpemidler. Kombinerer man det med fornuftig organisering af arbejdet og løft med omtanke, så er man godt med.

Men først og fremmest skal den ”Tarzan-kultur” der findes på mange mandsdominerede arbejdspladser, nedbrydes.

– Efter kurset er vi alle velvidende om at det faktisk kan skade vores krop på længere sigt hvis vi bare knokler på, især hvis vi er trætte eller i dårlig form. Så vi hellere holde en pause, bruge et hjælpemiddel eller lige prikke sin makker på skulderen og bede om hjælp. Eller organisere sig lidt anderledes. Vi tænker før vi løfter, siger Jens og smiler.

Gode råd når du løfter tungt

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.