Virksomhed med overskud: Med motivation kommer man længst

Af: Clara Edgar Jakobsen

Foto: Anders Brohus

På virksomheden Lodam i Sønderborg vipper og stepper de sig til bedre sundhed og sammenhold.

– Jeg kan stå op meget længere når jeg har det her vippebræt!

Julie vipper demonstrerende med brættet under sig, så man kan se de små bevægelser i kroppen det sætter gang i.

Halvdelen af en samtale summer bagerst i lokalet, hvor en kvinde snakker i telefon. En lille stepmaskine står under Julies kollegas bord og får sig et hvil. Den er blevet forladt til fordel for et møde.

Julie er supply chain engineer, og vi befinder os på arbejdspladsen Lodam i Sønderborg. En virksomhed der udvikler og producerer energieffektive produkter inden for nedkøling, opvarmning og ventilation. Det er arbejde med mange gentagne bevægelser i produktionshallerne og meget stillesiddende arbejde bag computerne i udviklingsfasen, og det kan som bekendt give ømme led, rygge, skuldre og nakker. Men Lodam har besluttet sig for at komme smerterne til livs.

Små bevægelser gør en stor forskel

Jonna Strand er administration manager hos Lodam og er sammen med HR chef Anne Vibeke Madsen blevet uddannet til sundhedsnøglepersoner – et kursus afviklet af Sønderborg kommune, som en del af kommunens initiativ ”Virksomhed med overskud”. Efterfølgende satte de to kvinder tingene i bevægelse:

– Vi fik en terapeut ud, som fortalte om hvor vigtigt det er at få rørt sig, og at få lavet de her små bevægelser i hverdagen, siger Jonna Strand.

De to kolleger lavede også små videoer hvor terapeuten viser forskellige øvelser, og de hængte illustrationer op rundt omkring i huset som en lille påmindelse. Bøj- og strækøvelser er strategisk placeret ved kopimaskinen, så brugerne bliver mindet om hvad de kan bruge tiden på, mens apparatet producerer varme kopier. Og i stedet for toiletpoesi på væggene hænger der en inspirationsplakat på døren med øvelser man kan lave – mens man alligevel sidder der.

En af de ting Jonna og Anne Vibeke lærte på sundhedsuddannelsen, er nemlig at ny forskning viser at en lille indsats virkelig gør en forskel. Når man sidder stille i lang tid ad gangen, som ved kontor- eller computerarbejde, hæmmer det stofskiftets evne til at omsætte sukker og fedt. Det hober sig op i kroppen og øger risikoen for hjertekarsygdomme og diabetes. Men ved at røre sig bare lidt, forbedrer man sukkertolerancen og mindsker risikoen.

De små bevægelser smører også leddene og forebygger muskelsmerter, men her er det ikke nok bare at rejse sig op og sætte sig ned igen. Her skal musklerne udfordres mere, fx via træning med en elastik.  Og netop elastikken kan man finde i husets kantine, hvor den har hjemme sammen med de andre træningsaggregater.

Man kommer længst med motivation

Jonna stikker lige hovedet ind til ingeniørerne. Her emmer af ro, og en stemning af koncentration hænger over arbejdsrummet, hvor medarbejderne sidder som arbejdsbier ved deres skærme. Der er ikke nogen som snakker, og hvis de gør, er det med sagte stemmer. En sidder med store høretelefoner på og er helt i sin egen zone.

– Folk har travlt, så vi vil ikke forstyrre dem i deres arbejde. Vores hensigt er at motivere dem og gøre det nemt for dem at bevæge sig, når det passer dem, siger Anne Vibeke.

Men selvom koncentrationen er høj, så kommer trænings-redskaberne tit på tur fra kantinen og ud til arbejdsbordene.

– Jeg gik forbi indkøbsafdelingen i går, og der stod en af kvinderne og var pludseligt blevet 30 centimeter højere fordi hun stod og steppede, griner Jonna.

Medarbejderne har selv taget initiativ til blandt andet at deltage i ’bike and run’, ’stafet for livet’ og kaproning, og de kommer med forslag til gode initiativer. Nyligst et forslag om en elastik der strammer ryggen op.

Ømme led og muskler bliver banket igennem

Det er vigtigt at passe på kroppen, og det handler om mere end bare bevægelse. På sin færd gennem produktionen bliver Jonna afbrudt af en stemme:

– Jonna, har du stadig massagesedlen, eller er den hængt op?, spørger en mand i forbifarten.

Sedlen hænger på sin plads på opslagstavlen. Her kan alle skrive sig op til en gang massage, når der en gang om ugen svinger en massør forbi med sin briks for at løsne stive skuldre og ømme lægge.  

-Det er virkelig populært, så nu har vi altså sagt at det kun er hver anden uge man kan få en behandling, siger Anne Vibeke.

Alle fra ledere til rengøring kan gøre brug af tilbuddet.

– Vores rengøringsfolk har faste tider. Det har de fordi vi i har en værdi om at alle skal have de samme goder. De laver også flere løft, så hvis de har brug for mere hjælp, så får de det, siger Anne Vibeke.

I dagene mellem turen på briksen kan man gå ned i et af mødelokalerne. Her står to højteknologiske massagestole, som bare venter på at nogen kommer forbi og trykker start. De brummer let, men ikke mere end at man sagtens kan sidde der og arbejde lidt.

– Vi har da sågar siddet i dem til et online-kursus – faktisk om sundhed – det var meget afslappende, siger Jonna Strand til Anne Vibeke, der genkalder sig mødet og griner.

Sporten spirer sammenhold

Den fysiske aktivitet gør godt for kroppen og for sammenholdet. I anledning af fodbold-VM fik bordfodbold-spillet fx en renæssance. Medarbejderne stablede en turnering på benene, hvor både kvinderne fra indkøb og mændene fra produktion var repræsenteret. Bordet har tidligere stået foran nogle af kontorerne, men kampene blev så energiske at det kom i karambolage med arbejdet, så det blev flyttet ned til massagestolene – med det resultat at de små stolpemænd blev forsømt. Men under VM fik både de og turneringsdeltagerne, ligesom spillerne i Rusland, altså mulighed for at svinge træbenet igen.

Morten spotter Jonna idet hun går forbi hans dør.

– Jeg har kørt cyklen af sted, siger han.

Cyklen er en gammel budcykel. Sædet er gået i stykker, og det har i længere tid været et irritationsmoment. Men ikke mere. For nu har Morten kørt den til reparation. Cyklen bliver ikke brugt tit og er mest et levn fra gamle dage. Men fra tid til anden tager den en tur rundt om huset eller til det nærmeste supermarked efter proviant hvis drikkevarerne er sluppet op.

– Medarbejderne tager selv ansvar og initiativ til at få tingene gjort, og det er kun blevet mere efter vi kickstartede vores sunde tiltag, siger Jonna.

Sundhed og trivsel har været et fokus hos Lodam i et par år, og i maj måned skruede de – med deltagelsen i ’Virksomhed med overskud’ – op for initiativerne. Når man spørger Jonna hvorfor, er svaret klart:

– Det kan betale sig, det er forebyggende, og det er noget medarbejderne virkeligt værdsætter.


Virksomhed med Overskud

Sønderborg kommune har søsat en række initiativer for at forbedre sundheden og trivslen på arbejdspladserne. Tiltagene bliver skræddersyet til den enkelte virksomheds udfordringer og behov, og resultaterne kan både ses på bundlinjen og i det gode arbejdsmiljø.

Tiltagene hører under kampagnen Virksomhed med Overskud, der indeholder alt fra inspiration til information og uddannelse:

  • Sundhedsnøglepersonsuddannelsen. Et gratis én-dags-kursus. Deltagerne får viden og værktøjer til at motivere deres kollegaer og ansatte til bedre sundhed. Desuden praktisk undervisning af en fysioterapeut i at være fysisk aktiv i hverdagen.
  • Besøg på arbejdspladsen. Man kan som virksomhed få fagpersonale, fx en fysioterapeut, ud og give tips og tricks til alt fra sundere kost til øvelser der kan hjælpe en af med skrivebordsspændingerne.
  • Sundhedstjek af medarbejderne. Man kan gratis få foretaget et sundhedstjek af hele staben, og er der grund til bekymring, bliver man tilbudt en samtale med sundhedspersonale, og henvist til hold- eller individuel træning.
  • Viden om nationale og lokale sundhedstiltag – på kommunens hjemmeside eller direkte i indbakken.

Der er indtil videre knap 150 virksomheder tilmeldt Virksomhed med Overskud.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.