Det er fysisk hårdt arbejde at vedligeholde havvindmøller. Det belaster og kan slide kroppen at udføre det daglige arbejde i de 70-80 meter høje møller, og vindmølleteknikerne har lange dage med løft og arbejde i krævende arbejdsstillinger.
Det hårde fysiske arbejde og det slid på kroppen det medfører, kan resultere i smerter og skader. Derfor har teknikerne besluttet af starte dagen med ca. 10 minutters morgengymnastik, for at få varmet leddene op inden de sejler ud til møllerne.
Klokken er 7 om morgenen en kold oktoberdag. Tidligt ville nogle mene, men ikke for teknikerne hos Ørsted i Grenaa. De står allerede klar i kantinen til den daglige morgengymnastik, som skal skubbe gang i deres 12-timers vagt på havet i Anholt Havmøllepark.
Set udefra er de måske nogle hårde gutter, men bag de gule refleksveste og sikkerhedshjelme gemmer sig mænd der rent faktisk går op i at deres krop skal kunne holde til det fysisk hårde arbejde de udfører.
– Du kan jo selv se hvor sjovt vi har det til morgengymnastikken. Selvfølgelig får vi noget ud af at få kroppen i gang, men det sociale er mindst lige så vigtigt. Det er en god start på dagen, siger Brian Olsen.
Imens den lyserøde morgensol stiger op i horisonten over Kattegat, står omkring 30 mænd med hvert sin elastik og følger instruktørens anvisninger. Der bliver grint lidt af elastikøvelserne, og to af mændene står sammen om én elastik, hvilket resulterer i høj latter fra begge mænd.
– Det er teamwork det her, siger en af mændene.
Alle hygger sig, og dagen er skudt i gang på bedste vis efter ti minutters morgengymnastik.
Det er dokumenteret at mænd langt hyppigere har dårligere sundhedsvaner end kvinder. Det gælder rygning, alkoholforbrug, kost, overvægt og brug af euforiserende stoffer. Kun mht. fysisk aktivitet har mænd bedre sundhedsadfærd end kvinder.
En forklaring peger på betydningen af kønsroller og sociale normer, hvor mænd er utilbøjelige til at søge lægehjælp og vurderer symptomer og sygdom som svagelighed, mens kvinder oftere reagerer på gener og fornemmelser. Det har været benævnt som henholdsvis Tarzansyndromet (syg- domsfornægtelse) og Askepotsyndromet (hjælpeløshed).
– Vores udfordring er at vi beskæftiger os med mænd, og her er selvomsorgen ikke rigtigt i højsædet. De skal også lære at lytte til sig selv og deres krop. Uden fokus på motion, kost og trivsel, så får man stress, siger Lasse Hansen, HSE Manager i Ørsted’s Anholt afdeling.
Derfor tilbyder Ørsted sine medarbejdere sund hjemmelavet morgenmad og varieret sund frokostbuffet på de større lokationer. Vindteknikerne som befinder sig på ude på møllerne dagen lang, sørger selv for en god, stor madpakke, der rækker til en lang dag.
Der er også økologisk frugt og gratis adgang til moderne fitnesscentre på alle større kontorer, og som noget nyt har medarbejderne i Grenaa nu fået et fast torsdags-crossfithold op at køre efter arbejdstid. Derudover er der en fysioterapeut koblet fast til Ørsted, som kan ”lejes” til øvelser.
Medarbejderne har i øvrigt mulighed for at deltage i store sportsevents, ligesom de har adgang til skræddersyede apps med værktøjer og inspiration til en dagligdag med høj energi. Desuden er alle medarbejdere dækket af en privat sundhedsforsikring.
Brian, Brian, Jon, Flemming, Jan, Johnny, Yussuf og Paco er dagens team, som sejler på arbejde sammen denne morgen. Man kan tydeligt mærke på gutterne at de er gode kammerater, og selvom det er tidligt på dagen, er det ikke for tidligt at joke med hinanden. De bliver sat af to og to på hver deres vindmølle, som de skal arbejde på.
– Vi er jo rimeligt isolerede herude når vi først er blevet sat af båden. Hvis vi skal på toilettet, så skal vi jo have fat på båden, og så skal man altså kunne holde sig indtil den kommer – det ved du alt om, ikke Johnny?
De griner alle sammen, og der er tydeligt noget indforstået mellem mændene. Hvert år skal de ansatte igennem en konditionstest, hvor lungekapacitet og fedtprocent bliver målt. Bestås testen ikke, kan man ikke arbejde før man har optimeret sin præstation. Marco skal testes i den kommende uge, men tager det ikke så tungt igen.
– Du skal ligge på niveauet ’over average’ for at bestå, så det er altså ikke nok at være gennemsnitlig – men så er det jo heldigt at jeg ikke er det. Jeg er sgu’ i nogenlunde form, siger Paco og griner lidt.
Mændene har taget positivt imod Ørsted’s mange tiltag i forhold til både kost, motion, søvn og mental sundhed. De har blandt andet startet en løbeklub. Et af årets højdepunkter er når de sammen deltager i Xtreme Mandehørm – et terrænløb kun for mænd. Det er mudder, forhindringer og sjov med gutterne der er i højsædet her.
– Løbet er egentlig det mindste af det, det er mere samværet omkring det. Vi har det altid skidesjovt når vi er afsted. Det handler om at have det sjovt, spise rigtig mandemad og drikke skummende fadbamser, siger Brian.
Ørsted er en arbejdsplads hvor det hele menneske og det hele liv er i højt fokus. Det er vigtigt at være en arbejdsplads med spændende arbejdsopgaver og en høj faglighed, men samtidigt er det vigtigt at have et arbejdsmiljø som understøtter en moderne livsførelse, hvor der er behov for stor fleksibilitet og individuelle løsninger.
– Vi står ikke med pisken og siger at du skal cykle 50 km om ugen, men vi lægger op til at man tænker sig om og bruger hovedet. Men alt motion, gymnastik, træning er fuldstændig frivilligt, siger Lasse Hansen.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.