Den store brede strand er skabt til solbadning, aktivitet og sjov. Beachvolleybaner, strandbar og vandsportsfaciliteter står klar langs strandpromenaden, og hvis det ikke lige var for den mørke himmel, den kolde blæst og de cirka 10 graders lufttemperatur, kunne man sagtens tro at man befandt sig på et populært turistmål i Spanien.
Men vi er i Nordtyskland, godt en times kørsel fra den dansk-tyske grænse – og det ved ejerne af Ostseebad Damp godt. Derfor har de sørget for at her også er masser af aktivitetsmuligheder tilpasset Østersøens klima. Stranden og den smukke beliggenhed udnyttes året rundt, men uden for sommermånederne primært i form af stierne langs havet og ind i de tilstødende områder, hvor man kan bevæge sig af naturskønne ruter adskillige kilometer væk fra det store hotel- og behandlingskompleks.
Damp er ikke en traditionel by, men et sammensurium af timeshare-lejligheder, hospital, klinikker mv. – og så ikke mindst det store Ostseebad Damp-kompleks der med et stort hotel og en lang række feriehuse med tilhørende marina, restauranter, aktivitetscentre, souvenirbutikker mm. kan rumme omkring 2000 gæster.
Man skal ikke komme til Damp for at nyde arkitekturen – den minder sine steder om det tidligere Østberlin – men hele konceptet er professionelt, effektivt – og meget tysk. Stedet emmer af aktivitet: Marinaen midt i bebyggelsen sørger for et maritimt pust, og det er ikke usædvanligt at se små grupper af turister i gang med ”Brandungsgymnastik” (morgengymnastik langs brændingen), stavgang eller på vej på en cykeltur.
Indendørs finder man blandt andet – primært for børnefamilierne – et indendørs vandland med palmer, svømmepøl, rutsjebaner og poolbar. Suppleret af endnu et ”land”, nemlig Fun & Sport Center, hvor man kan afprøve de indendørs skatingbaner, bestige et klatretårn eller spille badminton, basket eller squash. Nok så væsentligt findes også en stor wellnessafdeling, VitalCenter, herunder fitnessafdeling og saunalandskab.
”Så løber I den anden vej”. Alle vender rundt, og med lidt besvær og et par afvæbnende grin løber flokken i den modsatte retning. ”Ret jer mere op”, befaler den lille veltrænede kvinde fra bassinkanten. Hun er fitness- og holdinstruktør på stedet og styrer lige nu et hold på ni kvinder og mænd gennem en halv times ”aqua jogging”, hvilket betyder at man løber i dybt vand, kun holdt oppe af et forholdsvist smalt, men yderst effektivt svømmebælte. På den måde kan stort set alle løbe, uanset om man har svage knæ, skadede fødder eller dårlig ryg. Og ud over at få trænet konditionen og løbemusklerne får man i tilgift en effekt på mave- og rygmusklerne, fortæller instruktøren.
Den lille gruppe har det til fælles at de har meldt sig til en såkaldt ryg-uge, hvor et ferieophold med afslapning, massagebehandlinger og god mad kombineres med rygtræning, undervisning i livsstilsemner og daglig fysisk aktivitet. På programmet står blandt andet styrketræning og mini-rygskole med en fysioterapeut, foredrag om henholdsvis ernæring, stresshåndtering, motivation og rygtræning, samt stavgang, vandgymnastik og afspænding.
I denne uge består gruppen af syv kvinder og blot to mænd; den yngste deltager er i 30’erne, den ældste i 70’erne. Det svarer nogenlunde til normen, for ifølge arrangørerne er den typiske deltager på sundhedsugerne omkring 50 år+.
Instruktøren har for en kort stund sat tyrolermusik på, og det sætter endnu mere gang i både smil og bevægelser hos den lille gruppe i vandet.
Doris, som er midt i 30’erne, er her alene. Hun lider ikke voldsomt af rygsmerter, men er her primært fordi hun elsker sport, fortæller hun. Og det er super at kombinere ferie og sundhed, synes hun. Hun er lidt hurtigere end de andre på holdet, men kan supplere gruppetræningen med fitnesstræning eller en løbetur for sig selv senere.
Fire kvinder er i alderen 42-52 år. De har alle af og til problemer på arbejdet, hvor ryggen kan te sig. En af dem er Heike, der til daglig arbejder på kontor. Hun har allerede tilbragt én uge på stedet som ren ferie sammen med en veninde. Veninden er nu rejst hjem, mens Heike den kommende uge skal lære hvordan hun kan beskytte og styrke sin ryg. Om det hjælper noget, ved hun ikke, men ”bevægelse gør godt”, som hun siger.
Günther og Iselinde, et ægtepar først i 60’erne, blev begejstrede for konceptet med aktive ferieuger allerede sidste år, hvor de deltog i en uges program om kondition.
– Siden da har vi gået i fitnesscenter to gange om ugen, fortæller Günther.
– Ellers ville vi aldrig have fundet på at besøge et fitnesscenter – vi troede slet ikke det var for nogen som os, siger han. Parrets sygekasse giver et tilskud til opholdet – i Tyskland er der nemlig tradition for at prioritere forebyggende træning og behandling. En tilgang der også afspejles i den meget store offentlige genoptræningsklinik som ligger i forbindelse med hotel- og turistkomplekset, og ikke mindst i klinikkens afdeling for ”præventiv medicin”. Begrebet ”præventiv medicin” betyder nemlig mere eller mindre at man bytter medicinen fra apoteket ud med den fra køleskabet, og tilsætter fysisk aktivitet, som centret selv udtrykker det.
Et sundhedsophold inkluderer en lægeundersøgelse på 15-20 minutter i starten og slutningen af opholdet.
– Den første dag måler jeg blodtryk, BMI, kigger på deltagernes holdning, og så får vi en lille snak. I den afsluttende samtale fastlægger vi sammen individuelle forebyggende mål, fortæller overlæge og ansvarlig for sundhedsprogrammet Matthias Grünhagen.
Fagligheden er vigtig. Indholdet i sundhedsopholdene blæser ifølge overlægen ikke med vinden alt efter modeluner og diller:
– Vi bygger på evidens og videnskab, påpeger Grünhagen, som også fremhæver at alle stedets sundhedsfaglige eksperter selv er vilde med sund og aktiv livsstil.
Og netop som personificeringen af det gode eksempel ankommer fysioterapeut Timo Schulz næste morgen kl. 7.20 til morgengymnastikken på sin cykel, fuld af smittende humør. Han tager den lille gruppe med på en frisk spadseretur langs vandet, tilsat armsving, rygbevægelser, udstrækning og et – frivilligt – afsluttende fodbad i bølgerne.
Fysioterapeuten giver ikke behandlinger under opholdet, men vejleder, instruerer og giver deltagerne et skub til evt. at gå videre med en lokal fysioterapeut når de vender hjem.
”Mennesket er skabt til bevægelse. Vores tidlige forfædre gik utallige kilometer hver eneste dag. I dag går vi i gennemsnit 700 meter om dagen!”, fortæller Dr. Mathias Grünhagen i sit foredrag om rygtræning, hvor statistikker, videnskab og praktiske råd går hånd i hånd. Ugens fire foredrag skal klæde deltagerne teoretisk og mentalt på til deres livsstilsomlægning. En workshop om motivation fortæller for eksempel om ”den indre svinehund” og hvordan man får kontrollen over den. Igen er det faglige i højsædet, for det er en psykolog, en læge, en diætist og en fysioterapeut fra præventivcentret der er undervisere.
– Folk har en dejlig og sund uge her, men det rigtig svære er jo at ændre vaner når man er hjemme igen. Det prøver vi at give gæsterne redskaber til at tackle mens de er her. Men vi ved det er svært, særligt for travle børnefamilier, slutter Timo Schulz og Matthias Grünhagen samstemmende.
DampVital Prävention arrangerer i udvalgte uger sundhedsophold på en uge, henholdsvis fire dage, med temaerne: Ryg, Hjerte-kredsløb, Stress-management, Ernæring samt et program for folk der har fået indsat ny hofte el. lign. Pris cirka kr. 4.175,-/2.677,- for en uge/fire dage i dob.vær., inkl. lægetjek, undervisning og aktiviteter, overnatning, halvpension og adgang til svømmebad, fitness og sauna-landskab.
Desuden arrangerer Damps turistafdeling ophold med temaer om løb og cykling, bl.a. løbe/cykleweekender for såvel begyndere som øvede.
Alle foredrag og workshops foregår på tysk, men man overvejer at udbyde dem på engelsk hvis der bliver efterspørgsel til det. Alle ansatte taler dog engelsk.
Man kan tilkøbe individuelle helbredsundersøgelser. Det gælder også hvis man gæster stedet som almindelig turist, fx på et af hotellets pakkeophold. Desuden kan alle tilkøbe wellnessbehandlinger.
Læs mere på http://www.damp-urlaub.de/dk
Der findes en række kurhoteller i Nordtyskland som også kan tilbyde større eller mindre grad af fysisk aktivitet. Se fx www.ostseeschleswig-holstein.de.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.