Pædagoger skal lege sig sundere i løbet af arbejdsdagen

Tekst: Marianne Nørup, redaktør

Foto: Shutterstock

Bliv sundere af at gå på arbejde! Det lyder som en drøm, men det er rent faktisk formålet med et nyt forskningsprojekt. Her gælder det om at finde den rette balance mellem fysisk aktivitet, variation og hvile.

Ikke for meget, ikke for lidt. Det gælder for motion så vel som hvile. Og derfor handler det om at finde den perfekte balance mellem fysisk aktivitet, variation og hvile under arbejdet, hvis man vil fremme sundhed og fysisk kapacitet hos sine medarbejdere. Og netop dette er målet for det såkaldte projekt Guldlok, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med Arbejdsmiljø København netop er i gang med at gennemføre i et antal børnehaver.

Mere puls i hverdagen

Objektive målinger har vist at børnehavepædagogerne i løbet af en arbejdsdag får tilstrækkelig variation og hvile, men sjældent laver fysisk aktivitet der giver høj nok puls til at opnå en sundhedsfremmende effekt. I projektet er der derfor fokus på at øge pædagogernes fysiske aktivitet gennem såkaldte Guldlok-lege. Ud over at bidrage til den rette balance mellem fysisk aktivitet, variation og hvile i pædagogernes arbejdsdag, er legene også sunde, sjove og udviklende for børnene. Tre Guldlok-lege er allerede afprøvet i flere børnehaver, og tilbagemeldingerne fra både børn og pædagoger har været meget positive.

Børnenes motorik stimuleres og de bliver mere selvhjulpne, og pædagogerne optimerer deres eget fysiske arbejdsmiljø. På samme tid.

De involverede børnehaver skal som en del af projektet udvikle og lege deres egne Guldlok-lege flere gange om ugen i en periode på ca. 10 uger. I projektperioden får børnehaverne hjælp og vejledning fra fysioterapeuter/konsulenter fra Arbejdsmiljø København. Pædagogernes fysiske aktivitet måles med pulsmålere og bevægelsessensorer, og derudover får de ansatte et sundhedstjek, hvor deres konditionsniveau, BMI og blodtryk måles.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, nfa.dk

Hvile og aktivitet til hjemmehjælpere

Forskerne på NFA har også søgt om penge til at gennemføre et Guldlok-interventionsprojekt i den kommunale hjemmepleje. Her er formålet er at tilrettelægge arbejdsopgaverne, så hjemmehjælperne både får pulsen op og passende hvile i løbet af arbejdsdagen, så de dermed opnår en sundhedsfremmende effekt via deres arbejde.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.