Dyrk motion sammen

Af: Eva Friis Kamelarczyk, cand. scient., fysioterapeut

Foto: Scanpix

Det kan være svært at finde tid til sport når job og familie også skal passes. Hvorfor ikke træne sammen med din bedre halvdel – det er god kærestetid…

At træne med sin bedre halvdel er kvalitetstid der batter! Det giver energi, glæde og samhørighed, styrker parforholdet – og så har man altid sin træningsmakker lige ved hånden!

Det er dog hverken særlig sjovt eller motiverende hvis den ene altid har svært ved at følge med eller er maksimalt presset, mens den anden dårligt nok får sved på panden. Eller når den ene altid taber kampen mod en modstander der nærmest har en hånd bundet på ryggen. Hvis I vil træne sammen, gælder det om at finde aktiviteter hvor I kan udligne jeres forskelle i fysik og præstationsevne. Eller skabe fælles afsæt ved at kaste jer over en aktivitet der er ukendt for jer begge.

Løb

Langt de fleste par har forskelligt løbetempo. Derfor er det en fordel at opdele løbeturen. Start med at løbe nogle kilometer sammen. Herefter løber I nogle km hver for sig – gerne på en rundstrækning, så antal runder kan varieres efter personen, og I ender samme sted. I runder af med at løbe nogle km i fællesskab igen. Intervaltræning er rigtig godt til at booste konditionen, og kan tilføjes træningen når som helst. Løb fx 2 minutters-intervaller for fuld kraft. I løber lige længe, men ikke lige langt. Hvis I meget gerne vil løbe hele turen sammen, kan I tildele den hurtigste løber et handicap i form af babyjogger/barnevogn (med barn i!), alternativt en rygsæk.

Cykling

Også på cykel vil der typisk være forskel i jeres præstationsevne. Indendørs cykling – spinning – er en god mulighed der udligner forskellen, idet man cykler i samme lokale, men med hver sin intensitet. Ønsker I at få naturoplevelsen og vinden i ansigtet, vil forskellen blive reduceret ved at lade den hurtigste person cykle på en mountainbike, og derved have et handicap i forhold til den langsomste person, der cykler på en landevejscykel. Det kræver nemlig forholdsmæssigt flere kræfter at holde samme hastighed på mountainbike som på en landevejscykel.

Styrketræning

Mange personlige trænere og fitnesscentre tilbyder decideret partræning. Et typisk forløb vil være introduktion til styrketræningsprincipper og -maskiner, efterfulgt af et individuelt startprogram. Herefter træner I sammen på egen hånd. Hvis I ikke føler jer sikre på øvelserne, eller blot har lyst til supervision og motivation udefra, kan I vælge et forløb hvor jeres personlige træner er til stede til hver træning.

Klatring

Klatrehaller og -vægge er konstrueret så der er ruter i alle sværhedsgrader. Personer af begge køn og i alle aldre kan blive udfordret i passende grad. I klatrer ikke samtidigt, men sikrer hinanden, hvilket betyder at personen på gulvet holder klatrerebet tilpas stramt og beskytter den klatrende mod fald. Man er altså afhængige af hinanden i træningen, og der er en tæt forbindelse mellem de to partnere. Klatring en øvelse i godt samarbejde og i at læse partnerens signaler, og så er det benhård træning. Få info om klatremuligheder på klatresteder.dk.

Svømning

At svømme bane efter bane er måske ikke den mest sociale aktivitet, men man kan følge små programmer i fællesskab og afslutte individuelt med at svømme de baner energien tillader.

Udendørs svømning er en fantastisk træningsmåde, der dog kræver en svømme-våddragt og er forbeholdt de varmere måneder fra ca. juni-september. Ved stranden kan man fx svømme mellem to badebroer eller andre markeringer i landskabet. Ud over selve træningen får man en skøn naturoplevelse, og hele seancen føles mere som en hyggelig udflugt end et egentligt træningspas.

Find inspiration i artiklen ”Svømmetræning der gør en forskel”.

Holdtræning

Fitnesscentre og foreninger tilbyder en uendelig række af holdtræning, hvor man kan træne sammen uden at være afhængige af hinanden. Eksempler er yoga, pilates, cross training, funktionel træning, spinning, cirkeltræning, boksning, kampsport, dans i alle genrer, aerobics osv. osv. Klik ind på din lokale forenings eller fitnesscenters hjemmeside og få et overblik over mulighederne. Der er noget for enhver smag og masser af muligheder for at udfordre sig selv og hinanden. Måske opdager I nye talenter!

Ketchersport

Hvis man lægger stor vægt på det sociale element i træningen, er det oplagt at spille double mod et hold venner i badminton, tennis eller squash. Har I behov for undervisning, er det en god ide at melde sig ind i en klub, og derigennem også få nye bekendtskaber og potentielle udfordrere.

Hjemme

Nogle gange kan det simpelthen være svært at slippe ud af huset og træne. Det kan være tiden der er begrænset, eller måske har man først mulighed for at træne sammen når børnene er kommet i seng. Heldigvis findes der et utal af apps til træning i hjemmet. Til en intens træning kan anbefales den effektive the 7 minute workout, der findes i mange forskellige udgaver til smartphones og tablets. Det kræver ingen specielle redskaber, blot en stol, en væg og egen kropsvægt. Selvom programmet kun tager 7 minutter, får man virkelig sved på panden, og man kan naturligvis gentage det så mange gange som energien og tiden tillader. Til en mere rolig træning findes masser af gratis yoga- og pilates apps, hvor man frit kan vælge antallet af øvelser.

Andre ideer

Dans – behøver vi sige mere? Ingen er vist længere i tvivl om at pardans er effektiv træning, med masser af positive sideeffekter.

Orienteringsløb – en sjov måde at variere løbetræningen på, enten selvstyret – se www.findveji.dk– eller i en af landets mange klubber (se www.dof.dk). Obs: orienteringsløb findes også i en mountainbike-udgave, se her

Golf – det oplagte par-valg. Start med en prøvetime i jeres lokale golfklub.

Fægtning – hårdere end man skulle tro, og så træner mænd og kvinder som oftest sammen.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.