Christian Stadil: Balance er at dyrke øjeblikket

Tekst: Mette Bender, Foto : Daniel Urhøj, das büro

Huler, natur og afsondring er vigtige rammer for Christian Stadil. Hans metode til åbenhed og balance er at træne sindet og igen og igen vende tilbage til nuet. 

Her er nok lidt huleagtigt. Jeg har stort behov for mit helt eget rum. Måske fordi jeg er  enebarn, siger Christian Stadil, som er kendt som ejer af Hummel.

Han er lige landet i sit hjem på Østerbro og serverer saftevand og Gajoler. Her er en svag duft af røgelse, moderne kunst og høje bunker af bøger, foruden møbler i lak og plast og gyldne Buddha-figurer. I hulen er han sig selv, men grænsen mellem arbejdsliv og  privatliv flyder ofte ud for Christian Stadil, der nærer en stærk passion for buddhisme og sammen med coach Sofia Manning er aktuel med selvudviklingsbogen Personlig Karma.

– Jeg er så privilegeret at meget af det som jeg beskæftiger mig med, er sjovt og  spændende. Sommetider føler jeg mig som et skarn når jeg kalder det arbejde. Men mit  liv indeholder også dage med regnskab og mindre spændende opgaver. De giver den  kontrast og balance som skaber et levende arbejdsliv.

Træn sindet

Christian Stadil har det fint med glidende overgange mellem arbejde og privatliv.

– De har været min virkelighed gennem 20 år, så jeg ved hvordan jeg håndterer dem. Men når jeg er sammen med min kæreste eller med gode venner, ønsker jeg ikke at være optaget af andet end dem, pointerer han. Huler, natur og afsondring er vigtige rammer for Christian Stadil. Hans metode til åbenhed og balance er at træne sindet og igen og igen  vende tilbage til nuet.

Det betyder at han midt i en personlig samtale kan finde på at undskylde sig omhyggeligt og ringe nogen op for at få noget på plads – og dermed få plads i sit hoved. Hans princip er at dyrke øjeblikket.

– Det er usundt for sindet at være i noget andet end det vi gør her og nu. Jeg får op mod  150 mails om dagen, så det ville være let at lade mig stresse. Det drejer sig om at ordne mails når man ordner mails, og holde møde når man holder møde.

Christian Stadil har mediteret periodevist siden han var 12 år, og er optaget af hvordan vi kan træne og udvikle sindet.

– Det er fantastisk at være menneske. Vores hjerne kan forandre sig. Vi kan træne evnen til at være til stede, og det gør vi ved at blive ved med at vende tilbage til nuet. Vender vi tilbage ikke 5 men 5000 gange, så vænner vi sindet til nærvær.

Marinere problemer

Natur og bevægelse er blandt Christian Stadils veje til balance. Han tager så tit som muligt på forlængede weekender i bjergene nord for Nice i Sydfrankrig. Her kombinerer han arbejde med at gå og klatre i bjergene.

– Det er god træning for kroppen og samtidig en form for meditation fordi jeg bevæger mig i automatiske mønstre og ikke længere tænker. Jeg finder overraskende løsninger på problemer som har ligget og marineret, det er ren terapi for mig. Jeg skal faktisk af sted i næste uge, siger han tilfreds og fortæller at han allerede er begyndt at pakke alle de bøger han skal have med.

Heriblandt er romaner, filosofiske værker, biografier og bøger om kunst.

– Kunst betyder alverden for mig. Film elsker jeg også, siger Christian Stadil, som træner  styrke og åndedræt i mellem 10 og 40 minutter stort set hver dag. Uanset hvor han er.
– Jeg bruger vægten af min egen krop i en obskur blanding af yoga, kampsport,  amerikanske fængselsøvelser og militær træning. Det er super effektivt, siger han og demonstrerer et par avancerede og kontrollerede armhævninger.

Hule i skoven

Som barn var Christian Stadil ikke almindelig.

– Jeg var nok lidt af en ”late bloomer” og byggede huler efter militære principper ude i  skoven for at sove i dem om natten, mens de fleste andre havde travlt med at høre Danseorkestret. Jeg dyrkede faktisk også yoga dengang, men jeg sagde det ikke til så  mange. Det var ikke trendy, fortæller han.

Da han kom i gymnasiet, blev han mere interesseret i boksning og styrketræning end i at  udfordre sig selv eksistentielt. Zenbuddhismen mødte han tidligt gennem kampsport i USA.

– Denne form af buddhisme har en lidt skør og humoristisk side som tiltaler mig. For  Japans samuraier var zenbuddhisme en metode til at agere intuitivt og uden angst for  døden. For dem gjaldt det overlevelse, men også for moderne mennesker er det vigtigt at kunne slippe selvbevidstheden.

At glemme sig selv

Christian Stadil viser indersiden af sin højre underarm. Her har han en tatovering med de japanske ord Mu Shin, som på engelsk betyder No Mind.

– Betydningen minder om begrebet flow. Det vil sige en tilstand hvor man glemmer sig selv og lader sig opsluge af det man laver.

Med bogen Personlig Karma vil Sofia Manning og Christian Stadil vise uhøjtidelige veje til  personlig udvikling. De håber gennem personlige og afslappede anekdoter at inspirere til forandring. Bogen undertitel er: Det er aldrig for sent at blive den, du troede, du skulle være.

– Om jeg er den jeg troede at jeg skulle være? Hm. Jeg er på vej, siger Christian Stadil.

– Jeg kunne godt tænke mig at flytte til udlandet, og alt det med børn har jeg slet ikke  taget hul på endnu. Masser af eventyr venter forude.

Christian Nicholas Stadil – business og buddhisme 

  • 39 år, erhvervsleder og blandt andet ejer af sportsfirmaet Hummel
  • Student fra Herlufsholm Kostskole
  • Uddannet sergent i Den Kongelige Livgarde
  • Begyndte at lave forretning i 1992, hvor han var 21 år
  • Opkøbte sammen med sin far – den danske erhvervsleder Thor Stadil – i 1999 Hummel og vendte virksomheden til succes
  • Har i samarbejde med professor Steen Hildebrandt skrevet Company Karma, Børsen 2007
  • Personlig Karma udkom i september i år og er skrevet i samarbejde med coach Sofia Manning
  • Christian Stadil er kæreste med fotomodel og kunststuderende Marianne Mosbæk

 …

OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres ikke løbende.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.