Børn på ski

Af: Skifysioterapeut Lars Damkjær i samarbejde med CityFys

Det er STORT når man som skiløber kan introducere sine børn til skiløbet. Her får du inspiration til hvordan du kan sikre at børnene får den bedst mulige oplevelse på skiferien.

Find et godt sted

Snak med venner og bekendte om deres oplevelser. Var bakkerne gode og børnevenlige, hvordan var skiskolen: var de søde, og havde de andre tilbud end lige ski i løbet af en skiskole-dag? Ikke mange børn i fire-års-alderen gider tre timers undervisning. Der skal være tid til lidt sanglege, bål, stafet osv.

Få andre til at undervise

Med mindre du har meget pædagogisk erfaring, så LAD VÆRE med selv at undervise børnene. Alt for ofte oplever man forældre og børn stå og råbe til hinanden på børnebakken fordi forældrenes ambitioner ikke er blevet indfriet. Husk det skal være sjovt, og når børnene siger at de ikke gider mere, så mener de det! Lav noget andet, børnene skal nok komme tilbage til skibakken. De kan slet ikke lade være.

Kom i form

Det er en god ide hvis man i god tid reflekterer over ens børns motionsvaner: Er de parate til at være fysisk aktive seks timer om dagen, syv dage i træk? Bliver dit barn altid kørt til skole? Kunne det træde cyklen op af bakken sidst I var ude at cykle? Går der lidt for meget computer i den derhjemme?
Det er ikke nødvendigt at slæbe barnet med på voksenkurser i skigymnastik – meld ham eller hende til gymnastik, badminton, fodbold, eller hvad det nu er kammeraterne går til. De ekstra timers motion vil være rigeligt for at kunne holde en skiferie, og så vil det vænne barnet til at bruge kroppen. Mange børn der ikke træner, forveksler træthed i benene med smerter.

Hvornår kan mit barn stå på ski?

Der er lige så mange forskellige bud som der er forskellige børn og ikke mindst forældre. Mon ikke alle vi skiforældre har hørt os selv eller andre prale med hvor tidligt vores – eller deres – lille Sebastian var på ski? To år er ofte hørt når der skal prales, men det er mest for halvprofessionelle skiløbere eller nordmænd – eller fædre med dårlig hukommelse.
Som en god tommelfingerregel skal dit barn være i stand til at hoppe med afsæt, altså et sted mellem tre og seks år.

Også andet end ski

Husk på at skiområdet er lige så sjovt og nogle gange sjovere uden ski på. Så der skal kælkes, rutsjes og laves snemænd. Prøv engang at følge den 4-årige der har fundet en legekammerat og en snebunke for enden af børnebakken. De går op, rutsjer ned, går op, rutsjer ned i én uendelighed. Prøv at følge med en 20 ture, og mærk hvordan der kommer sved på panden, masser af styrke, kondition og udholdenhed – og så er det skideskægt!


Sikkerhed

Børnene skal have hjelm – det er slet ikke til diskussion! Og der skal tjekkes bindinger hver dag. En stor canadisk undersøgelse fra 2003 viste at halvdelen af børnene kørte rundt med forkert indstillede bindinger.


Hvad får mit barn ud af at stå på ski?

– Skiløb udfordrer styrken, balancen, udholdenheden, koordinationen og den kropslige mestring. Dit barn vil blive styrket på alle disse områder i løbet af en skiferie. Skiområderne giver vores børn den bedste arena for kropslig læring. En arena hvor grænserne for hvad kroppen mestrer, kan udfordres og overskrides uden at det gør alt for ondt. En arena hvor der er andre børn, hvor der er tid, og hvor også de voksne er til stede og har det sjovt – uden at de skal læse avis, på arbejde eller andet. Børnene kan slet ikke undgå at udvikle sig kropsligt. 


– Dagslyset har indvirkning på vitaminstatus og hormonbalance. 


– Luften er mindre belastet af støv, bakterier, virus og husstøvmider, og det er med til at gøre luftvejene mindre irriterede (mange skiforældre kan fortælle historier om at tage ud med snottede unger, men komme hjem med raske). 


– Rum- og retningssans udfordres. Hele tiden må barnet forholde sig til de andre på banen: hvad er deres hastighed og hvad er min; hvor og hvornår er de sammenfaldende.

– Naturoplevelser har en afslappende og afstressende virkning. 


– Fælles fysisk udfoldelse er perfekt til at samle en familie, og det er guld værd i en tid med stress og opsplitning.


Liste over ting der kan forhindre børn i at synes det er sjovt at stå på ski!

Forkert påklædning
Skidragten skal passe og ikke være alt for tyk og tung at bevæge sig i. Handsker og sokker skal kunne holde hænder og fødder tørre og varme.


Utålmodige forældre
Forsøg at glemme hvad det har kostet at leje skiudstyret. Hvis ungen ikke vil have det på efter frokosten, så får du ingenting ud af at presse og råbe det igennem.


Børnefjendtlig indretning af piste-området
Børnebakken ligger i skygge, er for stejl og har ikke liftfaciliteter for de mindste. Eller værre: Børnebakken er den nederste del af “voksenbakken”.


Manglende undervisning
Det er en forudsætning for at udvikle sit skiløb at man løbende modtager kvalificeret undervisning. Så bliver børnene hurtigt dygtige skiløbere. Og dygtige skiløbere kommer ikke så ofte til skade.

Er du klar til skiferien?

Tag Krop+fysik’s store ski-test, hvor du kan afprøve din fysik og din viden og afsløre hvor klar du er til årets skitur. Du kan også udfordre din familie eller dine venner. Testen er udarbejdet af skifysioterapeut Lars Damkjær i samarbejde med Cityfys. Søg på ”Er du klar til skiferien” her.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.