Top 10: Fitness Trends 2022

Tekst: Marianne Nørup, jounalist

Foto: Shutterstocck

Mangler du ideer til hvilken motionsform du skal vælge her i efterårssæsonen? Nu har du muligheden for at være med på beatet.

Hvert år foretager the American College of Sports Medicine (ACSM) en verdensomspændende undersøgelse for at afdække de mest populære trends inden for fitnessindustrien. Deres resultater viser at de 10 hotteste aktiviteter i 2022 er følgende:

1. Bærbar teknologi

Fitness-målere, smartwatches, pulsmålere, GPS-trackers og lignende udstyr, som kan måle og monitorere alt fra skridt, søvn og åndedræt til kalorieforbrug, siddetid og meget mere, har været i top 3 siden trenden for alvor debuterede i 2016, og det ser kun ud til at blive endnu mere populært, i takt med at ny teknologi udvikles. Således kan man i dag på små bærbare devices også måle fx blodtryk, iltmætning og kropstemperatur og lave elektrokardiogrammer.

2. Hjemme-fitness

Godt hjulpet på vej af corona-nedlukningerne topper hjemmetræning på listen. Et hjemme-fitnesscenter spænder fra ganske lidt udstyr op til en topudstyret garage eller kælder med dyrt professionelt udstyr ala løbebånd, cykler, squatracks mv.

hjemmetræning

Interessant nok er der ikke tale om et enten/eller, konstaterer undersøgelsen – det er ikke sådan at hvis man har investeret i hjemmefitnessfaciliteter, så tager man ikke længere i det offentlige fitnesscenter eller til sport uden for hjemmet. Tværtimod kan hjemmefaciliteterne gøre nogle mere trygge ved træningen og give dem mod på mere.

3. Udendørs aktiviteter

Her spiller corona-perioden sikkert også en rolle. Ude-aktiviteter inkluderer vandreture, jogging, cykelture mv., og det har den fordel at det ikke behøver at være planlagt, men kan gøres når som helst, og indbyder til både noget individuelt og noget socialt.

4. Styrketræning med frie vægte

Frie vægte inkluderer fx almindelige håndvægte, barbells, kettlebells og medicinbolde – og altså ikke deciderede styrketræningsmaskiner. Træning med frie vægte defineres her som målrettet styrketræning med hjælp af en professionel træner.

styrketræning

5. Vægttabs-træning

Strukturerede træningsprogrammer med det formål at tabe sig er ifølge undersøgelsen steget i popularitet efter mange af os i coronaperioden tog på i vægt.

6. Personlig træning

Personligt tilrettelagte træningsprogrammer og en-til-en træning med en uddannet instruktør kan i princippet foregå hvor man ønsker det. Via tests og målsætninger udarbejder den personlige træner programmer,  og coacher udøveren frem til at opnå sine mål.

7. HIIT

Ved High Intensity Interval Training – højintens intervaltræning – skifter man mellem korte intervaller med højintens aktivitet henholdsvis pauser, for at kunne opretholde en meget høj kadence/puls.

HIIT

Intervaltræning har vist sig at medføre en række fysiologiske gevinster, men på grund af den høje intensitet er det ekstra vigtigt at bygge langsomt op og lytte til kroppen, da risikoen for skader er potentiel.

8. Træning med egen kropsvægt

Her styrketræner man uden eller med meget få og simple redskaber, hvilket blandt andet gør det nemt at udføre træningen hvor og når som helst. Det kunne fx være øvelser som squats, sprællemandshop eller burpees.

9. Online træning

Igen – corona har gjort en forskel. Vi har opdaget at det er muligt at deltage i holdtræning og personlig træning hvor som helst vi har en skærm. Både live, så instruktøren er på samtidigt med deltagerne, og forskudt. Også digitale træningsfællesskaber er blevet populære.

10. Sundheds- og wellness coaching

Denne type træning har sundhed og velvære som hovedmål. Der er ofte et livsstilselement, fx kan udøveren lide af en kronisk sygdom som diabetes eller forhøjet blodtryk, og motivation og tilvænning til træning vil være en del af tilgangen. Coachingen sker typisk af en sundhedsfaglig person, fx en fysioterapeut, enten på et hold eller individuelt.

Kilde: ACSM’s Health & Fitness Journal, 2022

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.