Vulvodyni – når det gør ondt mellem benene

Af: Birthe Bonde, specialist i muskuloskeletal fysioterapi og klinisk sexologi

Smerter omkring kønsdelene kan påvirke livskvaliteten og ødelægge sexlivet for kvinder. Øvelser der øger blodomløb og fleksibilitet i bækkenbunden, kan afhjælpe problemet.

Vulvodyni er den latinske betegnelse for kroniske smerter i kvindens ydre kønsorganer (vulva), uden at man kan se eller måle noget usædvanligt i området. Lidelsen føles som en brændende, stikkende og skærende smerte eller ubehag i kønsorganerne, og smerterne betyder blandt andet at det bliver svært at gennemføre et samleje.

Man kender ikke årsagen til vulvodyni, men et godt blodomløb og en fleksibel muskulatur i området kan afhjælpe eller helt fjerne smerterne.

Vulvodyni udløst fra en overspændt bækkenbund

Smerterne fra bækkenbunden sidder i mellemkødet – altså mellem benene. Halebenet kan være meget ømt og hævet. Smerterne kan være konstante og forværres ved al fysisk aktivitet. Musklerne kan spænde så meget at det er umuligt at trænge ind i skeden (vaginisme) både ved gynækologisk undersøgelse eller samleje. Andre symptomer kan være hyppig vandladning og hyppige blærebetændelser, fordi blæren tømmes dårligt når musklerne ikke giver helt slip. Det gælder også for afføringen – den holdes tilbage af de spændte muskler, og det øger risikoen for kronisk forstoppelse, hæmorider og rifter ved tarmen.

Med en stiv, ufleksibel bækkenbund kan man altså få gener fra alle tre åbninger.

Fleksibilitet og cirkulation

Alle celler i kroppen har brug for næring og ilt, ligesom de har brug for at kunne komme af med affaldsprodukter når de har forbrændt næringen, opbygget nye celler og udført deres specielle egenskab, fx at producere våde slimhinder. Hvis cellerne hindres i deres funktion, sender kroppen advarsler ud i form af smerte.

Dette gælder også for huden i vulva-området, slimhinden i skeden og musklerne i underlivet. Er der ikke tilstrækkelig blodcirkulation og afspændt fleksibel muskulatur, kommer man selv ubevidst til at producere smerter i området. Derfor kan det være en god idé at lave øvelser for blodcirkulationen (venepumpeøvelser) og at lære at afspænde sin bækkenbund.

Blodcirkulationen til skeden kommer bagfra ved halebenet, og endestationen er midtfor i skeden. Det er også her inde i midten at affaldsstofferne skal retur til halebensområdet inden de returnerer til hjertet igen. Cirkulationen bliver optimal når hele området er levende, mobilt og fleksibelt.

Den muskulatur der kan fremme både blodcirkulation og fleksibilitet i skeden, er bækkenbunden. Den lukker kroppen nedadtil – er “bundproppen” i kroppen – støtter underlivsorganerne og er hovedansvarlig for at man kan holde på vandet og afføringen. Det er også denne muskulatur der tillader passage af urin og afføring, og sørger for at der er plads nok i skeden til samlejet.

Få bedre blodcirkulation og en mere fleksibel bækkenbund

Venepumpeøvelser for området omkring kønsorganerne
1. Lav 3-5 dybe vejrtrækninger 3-6 gange i døgnet
2. Lig på alle fire og hvil på knæ og albuer i ½ minut 3-6 gange i døgnet

Øvelser for en mere fleksibel bækkenbund
3. Lig på ryggen med bøjede ben.
Knib sammen i bækkenbunden og fornem at endetarmen lukkes.
Hold lukningen 3-4 sek.
SLIP lukningen.
Pust navlen ud/maven op og hold en dobbelt så lang pause.
Gentag 5 gange. Træn 2-3 gange dagligt.

4. For at strække en spændt bækkenbund kræves det at bækkenet åbner sig. Den største bækkenåbning fås når man sidder på hug.
Stå ved et højt bord (spisebord eller køkkenbord).
Hold fast i bordkanten og sæt dig på hug, helt ned på hælene.
Hold stillingen i 10-15 sek.
Gentag 3 gange.

Se en video med øvelserne og find andre øvelser for bækkenbunden på: www.birthebonde.dk

Giv slip!
Tænk ofte på at give slip på maven. Kvinder med vulvodyni har tendens til hele tiden at suge navlen ind og spænde i endetarmen.

Tricks til smertefrie samlejer
Giv slip på endetarmen og pust maven lidt op før indtrængning. Slap af i halsen og munden, og lad være med at holde vejret.

Om vulvodyni
Vulvodyni er en fælles betegnelse for smerter i området omkring skedeåbningen. Smerten kan være konstant eller kun opstå i forbindelse med berøring, samleje eller brug af tamponer. Årsagen til smerterne kendes ikke.

Vulvodyni rammer oftest yngre kvinder. Hvor mange der lider af vulvodyni, ved man ikke. Lidelsen er meget tit overset eller mistolket.

Kilde: Dansk Selskab for Vulvalidelser og Netdoktor.dk

Der er nu oprettet vulvaklinikker på forskellige hospitaler rundt om i landet – se www.dsvl.dk/klinikker.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.