Af: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Colourbox

Vinter-mørkt: Søg indendørs og dyrk sjov motion

Hank op i din ven/veninde/kollega/kæreste/mor – eller tag selv af sted – og prøv noget nyt. Helt uforpligtende.

Den mørke tid er begyndt, og det bliver tiltagende sværere at få motion udendørs på cyklen, i kanoen eller løbeskoene. Mens du venter på at foråret igen velsigner os med lys og lunt vejr, er det en god ide at søge indendørs og finde en ny motionsform. Det behøver ikke være badminton, håndbold eller traditionel fitnesscenter-træning – der findes et væld af andre, nye og sjove muligheder. Også selvom du ikke nåede at få meldt dig til at ”gå til” noget ved sæsonstarten.

Ud over at være fleksible udmærker nedenstående forslag sig ved at kunne udføres af mænd og kvinder, unge som gamle, begyndere og motionsfreaks, sammen.

Prøv fx:

Slyngetræning på hold (også kaldet TRX, Jungle, ROPES mv.) Meget effektiv styrke- og stabilitetstræning for hele kroppen i slynger der hænger ned fra loftet. Du kan læse om træningsformen i artiklen Slyngetræning.

Mini-tramplin-hold (bl.a. kaldet jumping fitness) Krop+fysik har tidligere skrevet varmt om træning på mini-trampolin (og du kan finde et hjemmeprogram på vores website). Nu er det muligt flere steder i landet at hoppe på hold – og det lyder både svedigt og sjovt. Men pas på dig selv! Det kræver styr på særligt fod- og knæled, og en stærk bækkenbund.

Funktionel træning/cross-gym/crossfit: Stadig tidens helt store dille – og det ér sjovt og meget udfordrende med blandingen af styrke- og konditionstræning på garage-manér. Vær dog meget opmærksom på risikoen for skader – se mere i artiklen crossfit.

Yoga er blevet kæmpestort, og der findes et utal af former. Appellerer det også til dig, så prøv det og mærk det! Yoga kan du læse mere om her.

Kampsport Du kan flere steder dyrke elementer af kampsport uden decideret at ”gå til” det. Der findes fitness-udgaver både i klubberne og i fitnesscentre. Bliv klogere på de forskellige typer af kampsport her.

Aqua-fitness/vandgymnastik Trives du i vandet, er vandgymnastik/-aerobic eller en anden sjov vand-holdaktivitet sikkert noget for dig. Det er socialt, skånsomt for leddene og inddrager hele kroppen.

Dans Dans er god motion – det ved alle der har fulgt Vild med dans. Men det er også fantastisk godt for humøret. Hvis du ikke har nået – eller ikke er til – et ”rigtigt” dansehold, så kan du afprøve mange former for dans i fitnessudgaver, hvor du ikke behøver være til stede hver gang. Læs mere om selskabsdans og ballet.

Fitness med kvalitet – selvom det måske lyder kedeligt, og du har prøvet det før, så er træning i et fitnesscenter måske et forsøg (mere) værd. Vælg et sted hvor KVALITETEN er i centrum. Hvor der er fagligt uddannede og dygtige instruktører som kan vejlede og motivere dig, og tage fat om netop dine mål og udfordringer. Det er yderst effektivt, og en helt anden oplevelse end at tusse rundt på må og få. Læs mere her og her.


Tjek også:

Hjerteforeningen – har lokale motionshold og arrangementer året rundt. Hjerteforeningen.dk

Dansk Vandrelaug – her er der ture i al slags vejr, også for dig der ikke er vant til at vandre. dvl.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.