”Vi har aldrig tænkt over det, vi gør det bare”

Tekst: Kristine Buske, journalist

Foto: IFF

Sundhedsindsatser, motion og trivsel har altid været en naturlig del af hverdagen hos IFF i Aarhus. Men en deltagelse i Danmarks Sundeste Arbejdsplads har betydet at man nu tør være stolt af at være en virksomhed med sundhed i højsædet.

Fitnessrum med de fleste maskiner man har brug for. Elastikker som velkomstgave til nye medarbejdere. Frokostbuffet, hvor grøntsager er hovedretten. Foredrag med sunde indspark. Morgenyoga. En sportsforening, hvor ildsjæle blandt medarbejderne selv arrangerer crossfit, løb, cykelhold, discgolf, motionsdage og meget mere.

For den internationale virksomhed IFF (tidligere DuPont Nutrition & Biosciences) er ovenstående ikke noget man tænker over. Sundhedsindsatser er blot en naturlig del af arbejdspladsen for de 400+ medarbejdere som arbejder i afdelingen i Aarhus. Men til en konference, hvor andre virksomheder fortalte om alle de initiativer de gør for deres medarbejderes sundhed, opdagede IFF at de kunne sætte flueben ved det hele. Det ledte til tanken: ”Skal vi brande os noget mere på vores sundhedsindsatser?” Og efter en uge med fokus på ergonomi og sundhed i 2020 meldte virksomheden sig til Danmarks Sundeste Arbejdsplads, hvor de kom i top 3.

– Sundhedsugen skulle give vores indsatser et boost og skabe endnu mere fokus på sundhed blandt medarbejderne. Det var så stor en succes at vi gennemfører en lignende uge i februar i år, fortæller Mette Nyberg Hansen, der er Site Manager i virksomheden.

Medarbejderne tager aktivt del

En af virksomhedens arbejdsmiljøgrupper spillede en stor rolle for realiseringen af sundhedsindsatsen både i 2020 og i år. Blandt aktiviteterne til første sundhedsuge var blandt andet et foredrag med Anne Hjernøe, kropsmålinger, så medarbejderne kunne følge deres personlige udvikling, og forskellige motionsaktiviteter.

– Vi gentager mange af de samme ting igen i år, men med nye foredragsholdere. Vi vil ikke være en løftet pegefinger, men sørger for et udvalg af muligheder der får folk op ad stolen. I virkeligheden samler vi bare en uge med alt det gode vi i forvejen gør. Opbakningen fra ledelsen er afgørende for at medarbejderne deltager og føler der bliver støttet op om sundheden, fortæller Pia Jørgensen, der er Customer Service Manager og ledelsesrepræsentant i arbejdsmiljøorganisationen.

Ergonomi og gode arbejdsstillinger har også altid været højt prioriteret – ikke kun under sundhedsugen. Medarbejderne har adgang til et ’ergonomibibliotek’ med udvalg af stole, skærme, tastaturer, mus og andre redskaber som kan forbedre forholdene ved skrivebordet. Derudover er der også tilknyttet en fysioterapeut og en massør, som medarbejderne har fri adgang til på arbejdspladsen.

– I min afdeling er vi gode til at minde hinanden om at komme op at stå, og vi har faste tidspunkter hvor vi laver elastikøvelser sammen. Vi motiverer hinanden

Pia Jørgensen, Customer Service Manager

Sundhed rimer på trivsel

IFF har ikke målt effekten af sundhedsindsatsen, for med de mange indsatser kan det være svært at skelne mellem hvad det præcis er der gør forskellen. Men virksomheden foretager løbende trivselsundersøgelser, hvor man er godt tilfreds med resultaterne.

– Vi tror på at det er kombinationen af vores initiativer, der gør forskellen for medarbejdernes trivsel og skaber det DNA som også ligger dybt i medarbejderne. Er der nogle ting der stikker ud i vores undersøgelser, tager vi hånd om dem. For os er mental trivsel afgørende for en sund arbejdsplads, siger Mette Nyberg Hansen.

Work-life-balance og stress har blandt andet været nogle af de temaer som popper op en gang imellem blandt medarbejderne. Derfor har IFF ad flere omgange haft indsatser med netop det fokus, fx foredrag og kurser i stresshåndtering og mindfulness.

–På Campus Brabrand har vi en kultur hvor vi spørger til hvordan hinanden har det, og det, tror jeg, blandt andet skyldes de redskaber vi har fået gennem de forskellige træningsseancer, foredrag mm., og at vi også mærker interesse for vores trivsel fra den lokale ledelse, mener Christina Nielsen, der er Procurement Category Manager og medarbejderrepræsentant i arbejdsmiljøorganisationen.

En positiv spiral

Mette Nyberg Hansen har mærket på egen krop hvad det betyder at være en del af en arbejdsplads med fokus på sundhed. Efter en fodoperation blev genoptræning vejen til en aktiv livsstil og et vægttab, godt hjulpet på vej af Ry Fysioterapi og et alsidigt udvalg af aktiviteter.

– Fitness og bevægelse er blevet en livsstil.

Det er blevet hjerteblod at få flere op ad sofaen. Med et godt ta’selv-bord af aktiviteter på arbejdspladsen er det nemmere at komme ind i en positiv spiral

Mette Nyberg Hansen, Site Manager, IFF

Plads til alle

IFF har pga. deres højt specialiserede forskningsområde ansatte fra hele verden, og det er ikke kun på sundhedsområdet virksomheden har et stort udvalg af aktiviteter for medarbejderne. Uanset tema er det overordnede formål at styrke fællesskabet og den sociale nerve.

– Fordi vi består af så mange forskellige kulturer, aldersgrupper og både kontor- og laboratoriemedarbejdere, er det vigtigt for os at have et bredt udvalg af arrangementer. Vi tror på at det er med til at give et godt arbejdsmiljø, hvor der er plads til alle. Vores aktiviteter betyder også at man styrker de sociale bånd og møder kolleger fra afdelinger man normalt ikke taler med, siger Mette Nyberg Hansen, som forventer at IFF fremover vil bruge virksomhedens sundhedsindsats mere aktivt når de skal rekruttere nye medarbejdere.

Om IFF

IFF er en global industriledet føde og drikkevare, dufte, sundhed og bioteknologisk virksomhed.

IFF beskæftiger globalt cirka 24.000 medarbejdere – heraf mere end 3.000 forskere.

I Danmark har IFF 4 sites med mere end 1.000 ansatte, herunder en R&D afdeling i Brabrand ved Århus.

IFF har en sportsforening, hvor medarbejderne selv arrangerer diverse sportsaktiviteter. En af sportsforeningens aktiviteter er udendørs crossfit, som er meget populært blandt foreningens medlemmer.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.