Trivsel lønner sig

Tekst: Journalist Ib Salomon

Foto: NetDesign og Jens Kaare Toftehøj

Nu er der klare beviser:
Et godt arbejdsmiljø øger produktiviteten.

Det lyder indlysende at et godt arbejdsmiljø og høj trivsel øger produktiviteten og dermed også kan måles på en virksomheds bundlinje. Ikke desto mindre bliver der undertiden sat spørgsmålstegn ved om det virkelig kan betale sig at satse på medarbejdernes trivsel.

Den tvivl bør nu være væk, takket være professor Tage Søndergaard Kristensen. Han har i over 30 år forsket i psykisk arbejdsmiljø, frem til 2008 på det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og siden i sin egen virksomhed, Task-Consult. Han har bl.a. gennemgået 32 internationale undersøgelser af sammenhængen mellem godt arbejdsmiljø og produktivitet, og han har fundet at sammenhængen er signifikant, som det hedder på forskersprog.

Udtrykt mere jævnt: Tage Søndergard Kristensens undersøgelse viser at trivsel i høj grad lønner sig. Virksomheder hvor samarbejde er i højsædet, og hvor der er et højt niveau af tillid og retfærdighed, opnår generelt de bedste økonomiske resultater. Desuden er udskiftningen af medarbejdere lav, og har virksomheden ledige stillinger, får den flere ansøgninger end andre.

Vi sørger for at folk trives

NetDesign A/S blev sidste år kåret til it-branchens bedste arbejdsplads – en bevidst satsning på motion og sund kost er en del af forklaringen.

”Vi har brug for de dygtigste i branchen, så vi har skabt et miljø der tiltrækker dem”. Sådan forklarer Camilla Bennich og Dorte Lise Andersen fra HR-afdelingen i NetDesign A/S.

Strategien må siges at virke, for virksomheden blev sidste år kåret som it-branchens bedste arbejdsplads.

NetDesign A/S har ca. 490 medarbejdere, 290 på hovedsædet i Farum nord for København og 200 i Skejby ved Aarhus. Virksomheden er ejet af TDC og har en omsætning på rundt regnet en milliard.

NetDesign blev grundlagt i 1988, så der er tale om en relativ ung virksomhed. Ikke desto mindre har over halvdelen af medarbejderne været ansat i mindst syv år, og det er unikt i it-branchen. Sygefraværet er også bemærkelsesværdigt lavt: 2,4 %.

Sundhedsuge som fast indslag

Når de ansatte trives, skyldes det bl.a. at NetDesign satser på sundhed i bred forstand.
Kantinen holder f.eks. fanen højt ved at servere sund mad med masser af grønt. Mange spiser også morgenmad i kantinen, der byder på alt fra hjemmelavet pålæg til eftermiddagssnack og vitaminpiller. Frisk frugt kan man hente hele dagen.

Alle medarbejdere får tilbudt et sundhedstjek hvert andet år, og det tager rigtig mange imod, ligesom en sundhedsuge er et fast indslag på NetDesigns årsplan. Under den seneste kunne man i kantinen blandt andet møde en ”sukkersherif”, der som en gimmick tjekkede ens måltid for at se om det indeholdt for meget af det søde.

Fyraftensforedrag indgår også i sundhedsugen, der i år vil sætte fokus på stress. Stress har været et stort problem i it-branchen, hvis medarbejdere var kendte for bare at køre på – hvorefter mange gik ned med stress. Det ønsker NetDesign at forebygge, så virksomheden har for nyligt uddannet ni medarbejdere så de er i stand til at spotte kolleger der er ved at løbe ind i stress.

Kø til massør og fysioterapeut

Hver mandag kommer en fysioterapeut eller en massør på besøg på
virksomheden, og alle medarbejdere kan så booke en halv time. Det tilbud er så populært at der tit er kø.

Motion er også med til at skabe god trivsel – og er godt til at brænde stress af. Under sundhedsugen blev der oprettet gåhold, og året rundt er der løbehold som mødes sidst på eftermiddagen. En skiklub sender i år 23 medarbejdere til Alperne, mens andre deltager i nogle af de store cykel-motionsløb. Nogle medarbejdere dyrker sport på højt plan og bakkes op af virksomheden.

– Man bliver stolt af sine kolleger når de er superseje. Der er også rigtig meget storytelling i det, for det giver en masse god snak – ”tænk at Marianne virkelig gennemførte den maraton”, går snakken måske bagefter, siger Dorte Lise Andersen.

Alle nye får en buddy
Man er lidt Palle alene i verden den første dag på en ny arbejdsplads. Den fornemmelse havde Harry Ellerup Lassen da han for få måneder siden begyndte i sit nye job hos NetDesign, så han var meget glad for den ”buddy” – kontaktperson – han blev tildelt. Det får alle nyansatte, og meningen er at buddyen både viser til rette og svarer på alle de spørgsmål man har som ny.
Harry Ellerup Lassen er ikke i tvivl om at det er en god ordning, ligesom han er sikker på at han er havnet i en virksomhed der er præget af både stolthed, venlighed og stor åbenhed.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.