Triatlet med svømmeproblemer

Af: Mette Jacobsen

Jeg overvejer at deltage i et mini-triatlon, og er lidt nervøs for svømmedelen, da jeg aldrig har været en stor svømmer. Desuden foregår svømmedelen i havet.

Hvad er forskellen trænings/belastningsmæssigt på at svømme i havet og svømmehal – kan jeg fx nøjes med at træne i svømmehal inden? Jeg kan ikke svømme crawl mere end få meter før jeg får åndenød, så jeg har tænkt på at gennemføre med brystsvømning – er det helt åndsvagt? Og endelig: Hvis jeg skal bruge lidt tid på at træne når jeg alligevel er ved stranden, hvordan kan jeg så bedst lave svømmetræning der?

Venlig hilsen Marianne
 


Hej Marianne

For at starte med det sidste: Der er ingen tvivl om at brystsvømning ikke er smart hvis det foregår med våddragt, men det gør det måske heller ikke? Dragten omslutter benene og dermed er det svært at lave et brystsvømningsbenspark.

Crawl kræver en træningsindsats af dig ift. at lære teknikken (det er nok vejrtrækningen der kniber?), men det er en investering værd da crawl er så meget hurtigere end  brystsvømning. Få evt. hjælp af en svømmetræner.

I havet har du bølger, måske lidt orienteringsproblemer og ingen ”pauser” i vendinger/ved kant, så mange oplever at det er noget hårdere i havet. Til gengæld letter det hvis du har våddragt på, da den giver opdrift i vandet.

Du kan godt nøjes med at træne i en svømmehal hvis distancen du skal ud på er kort, men ingen tvivl om at det vil være godt for dig at prøve virkeligheden før selve  mini-triatlonen. Hvis du får mulighed for det, så er det bare om at hoppe i vandet ved stranden (med eller uden dragt, afhængigt af hvad du skal til eventen) og gerne svømme sammen med nogle andre langs strandbredden. Nogle steder er der sat bøjer op så man kan træne ved at svømme omkring dem.

Rigtig god fornøjelse med det. Det er en god sport hvor du får en dejlig alsidig træning.
Mette

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.