Så snart man træder ind på det gamle stadshotel midt i Varberg, omsluttes man af fordums storhed. Her er tykke mørkerøde gulvtæpper. Fed velour. Violet fløjl. Pomponer og tunge møbler. Lange lilla gardiner. Søjler, trapper, højt til loftet.
Det er storladent. Men ikke på den der nedslidte måde man ofte oplever på gamle hoteller. Det kunne nemt kamme over og blive for meget, men det lykkes at holde balancen, synes jeg. Stateligt og historisk. Velholdt og moderne.
Og så er der lige det med buddhafigurerne og new age-afspændingsmusikken, som ikke umiddelbart passer ind i ”det bedre borgerskabs Sverige i starten af 1900-tallet”- stilen, men som viser sig at være en rød tråd gennem hele mit ophold. Varberg Stadshotell har nemlig valgt at sætte fokus på afstressning og velvære, og det fornemmes overalt på hotellet.
I spa-afdelingen Asia Spa på øverste etage træder man for alvor ind i det orientalske univers. Her mødes japanske bade, kinesisk qigong-træning og indisk massage i en rundhåndet blanding af Asien. Her er mørkt træ, guld, sorte og mørkebrune farver, rå murstensvægge, fritlagte bjælker. Buddha-statuer, stearinlys og bløde puder. Frisk frugt og urtete. Og et varieret udbud af bassiner, bade og hvileområder med lave borde, puder og lanterner. I vitality-pool’en, som er et stort bassin, delt op i en forskellige zoner med vandmassage-dysser, kan man fx ligge og få vandmassage på maven eller ryggen, sætte sig på en vandmassagebænk eller stille sig under forskellige mini-vandfald. Andre steder kan man afprøve tropiske regnbrusere, is-badekar, dampbade og saunaer, hvoraf eucalyptus-dampbadet er min favorit.
Atka. Hvilende vågenhed.
Sådan står der uden for et af hvilerummene, og ordet fanger meget fint den ide der gennemsyrer Asia Spa. Man går fx meget op i stilhed. Overalt er der skilte der venligt anmoder om at man er stille; og det virker. Vi går rundt uden at sige noget. Det har en overraskende stor effekt. Selvom det er dejligt at dele sin oplevelse med nogen, så får man hele tiden lyst til at omsætte oplevelsen til ord, og bliver dermed paradoksalt nok distraheret i sin oplevelse. Den tvungne stilhed hjælper til at være til stede i nuet.
Asia Spa’s intense stemning skaber også en form for samhørighed, selvom ingen taler sammen, eller måske netop derfor. I det (kønsopdelte) japanske vaskerum er alle nøgne, men man tænker ikke over det. Der er ingen krav om at se ud på en bestemt måde. Man er her bare.
I starten kæmper jeg med at give mig hen og slippe rastløsheden, tankemylderet og den dårlige samvittighed. Der er jo arbejde der skal laves, og der er mennesker derhjemme som har brug for min omsorg. Men efterhånden spreder roen sig, og – det lyder som en floskel, men: jeg kan mærke mig selv bedre. Efter den lækre aftenmenu tager jeg fx mig selv i at skynde mig da jeg forlader restauranten. Jeg har ellers ikke travlt – kroppen er bare gået på automatpilot, og jeg kan mærke hvordan det straks påvirker mit åndedræt og tænder for muskelspændingerne – og tankerne, som igen kommer i pladsnød.
”Nu siger jeg ikke mere til dig. Kan du ha det rigtig godt”, siger min søde massør efter hun har placeret mig under varme tæpper på briksen. Foran mig venter 50 minutters vidunderlig massage, og jeg ønsker den aldrig stopper. Derfor er det en kærkommen overraskelse at jeg efterfølgende følges over i et rum hvor en vandseng, dækket med tæpper, står klar. Her kan jeg ligge og nyde varmen fra madrassen mens jeg absorberer massageoplevelsen.
Da jeg senere ligger i en af de 40 grader varme japanske kilder og kigger ud af de åbne vinduer, bliver jeg mindet om at jeg befinder mig i et parallelunivers – midt i en svensk provinsby, der i den fugtige kulde skutter sig under en halvgrå himmel. Men som jeg ligger der og mærker mit rolige åndedræt, synes jeg det er helt okay. Det er virkeligheden, det er hverdagen, og vi skal se det smukke i det også.
Når vi er stressede, er det som om vi lukker ned for vores sanser. Omvendt er sanserne et vigtigt redskab til at få kontakt med sig selv og sin krop igen. Det har man tænkt over her. Lys og mørke udnyttes bevidst, blandt andet findes der rum hvor man kan ligge i henholdsvis mørke eller meget klart lys. Vandet stimulerer på et utal af måder følesansen – blødt, hårdt, rislende, koldt, varmt. Stilheden og musikken kæler for høresansen, de smukke harmoniske omgivelser for synet, og den gennemtænkte og sunde menu i restauranten fryder smagsløgene.
I det smukke træningslokale danner to store japanske gongong’er et æstetisk centrum. Men de er ikke kun til pynt, viser det sig, de bruges på flere af de hold jeg deltager på.
Asia Spas aktiviteter har eksotiske navne som Indu yoga (yoga i et ”måne”belyst rum), Kundalini meditation, Surya Yoga og Qi Massage. Jeg deltager i alt hvad jeg kan nå, og har blandt andet en skøn oplevelse med såkaldt ’Medicinsk yoga’ (eller ’Raja yoga’), hvor vi arbejder kontrolleret og blidt med åndedræt og bevægelighed, uden at tvinge os selv ud i de ekstreme positioner som yoga ellers kan byde på. En halv times guidet meditation giver ro i sind og krop – og bekræfter mig i at der intet mystisk er i at meditere. På ’Pilates’ og ’Yang-styrke’ får vi lidt mere muskeludfordring, men stadig pakket ind i ro og opmærksomhed. Og lige inden jeg forlader Varberg Stadshotell, deltager jeg i Qigong, som til min overraskelse ikke føles provokerende langsomt. Vi går gennem øvelserne i stilhed og uden forklaringer – de er ikke nødvendige – og slutter med at ligge længe og mærke gong’en. En perfekt afslutning.
Min eneste anke er at morgentræningen slutter en halv time før morgenmadsbuffeten lukker. Det giver valget mellem at skynde sig voldsomt fra det ene til det andet – eller at droppe træningen og nyde sin morgenmad. Det er ikke hensigtsmæssigt.
Jeg har tidligere været på spaophold med mand, venner og teenagedatter, og det har altid været skønt. Men denne gang, hvor jeg har været afsted alene, er jeg nået mere ned i kroppen og det ubevidste. Jeg har tænkt gode tanker og fået energi. Det er ikke lykkedes mig at tømme hjernen helt for tanker. De kommer konstant forbi. Men det føles som om der er bedre plads til dem nu, og at de er mere velkomne.
Hvad har jeg med hjem (ud over tøflerne og kimonoen, som alle hotelgæster får med hjem som et minde)? En aha-oplevelse af hvor hurtigt og hvor ofte automatpiloten slår til, og fornemmelsen af at kunne finde ro og rummelighed når den slås fra. Masser af små ideer til hvad der virker for mig. Og ikke mindst erfaringen om at det faktisk godt kan lykkes at få pulsen ned, trække vejret helt igennem og være til stede nu og her. Og at det ’nu’ er et godt sted at være.
Krop+fysik var inviteret af Varberg Stadshotel, som ligger knap tre timer i bil eller tog fra København/Kastrup. Der går færge fra Grenå. Tager du toget, kan du bruge turen til arbejde fra laptoppen (det gjorde jeg, og det var effektivt) eller nyde en god film, en bog eller en lydbog. Jeg fandt orange billetter og gjorde turen for under 1000 kr. retur.
Et ophold med overnatning, morgenmad, 3-retters middag, spa-kit og fri adgang til spa og aktiviteter koster fra 1085 Dkr. pr. person for 1 overnatning.
Ta’ et gong-badLyd påvirker mennesket, og i yogafilosofien mener man at lyden fra en gong(gong) påvirker hjernen og skaber helbredende, vitaliserende og balancerende vibrationer i alle kroppens celler og væv, og at den afbalancerer energisystemet. Lyden fører os væk fra tankemylderet, og sindet har ingen mulighed for at modstå lyden af gongen. Derfor bliver tanker og følelser roligere. Dermed mindskes stresshormonerne i kroppen, og kroppens selvhelbredende system kan fungere normalt igen. Kilde: Pilatescomplete.se |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.