Træning med GLA:D Det bedste jeg nogensinde har gjort

Henrik Grum var ved at knække på grund af smerter – og skrevet op til operation. Så opdagede han GLA:D, som er træning og patientuddannelse til mennesker med slidgigt i hofte eller knæ. Nu er smerterne stort set væk. Han kan bevæge sig frit – og er glad igen.

– Jeg var parat til at få amputeret benet, hvis bare det ville holde op med at gøre ondt, fortæller Henrik Grum, der er systemudvikler i et forsikringsselskab.

Det er kun otte måneder siden at den ellers positive og aktive 52-årige mand var så desperat på grund af smerter i venstre hofte at han var parat til hvad som helst.

– Smerterne var der døgnet rundt og holdt mig vågen om natten. Jeg kunne ikke ligge på siden og ikke bevæge mig uden at vågne. Smerterne bredte sig til højre hofte, til ryggen og knæet, og jeg var helt ærligt ved at knække.

Efter en lang uafklaret periode fik omsider Henrik diagnosen slidgigt og blev indstillet til operation. Lægen gjorde han opmærksom på at sådan en ny hofte holder i omkring 10 år.

– Jeg kunne regne ud at jeg kunne ende med at få brug for tre nye hofter i min levetid. Lægen sagde at resultatet ville blive dårligere fra gang til gang. Så gjorde jeg det bedste jeg nogensinde har gjort.

På en bænk i Paris

Henrik Grum ringede til Gigtforeningens rådgivning og snakkede i en fuld time med en rådgiver, der forstod hans smerter og hans situation.

– Hun fortalte mig om GLA:D, og ugen efter var jeg i gang i Østerbro Fysioterapi, fortæller Henrik, der bor i Taastrup med sin kone.

Henrik har en voksen søn, to voksne bonusbørn og to bonusbørnebørn. Han plejede at være inkarneret udøver af taekwondo og sportsdans, men alle former for idræt var indstillet på grund af smerterne i hofte og lyske. Også parrets hyppige og højtelskede ferieture med indlagt vandring var sat på hold.

– Det var faktisk på en bænk i Paris at jeg blev klar over at den ikke gik mere. Vi elsker at gå og udforske en ø eller en by, men nu gjorde det bare for ondt. På arbejde kunne jeg ikke engang gå de 100 meter fra mit skrivebord til kantinen uden pause. Det gik faktisk bedst med at komme omkring når jeg sad på en cykel.

Musklerne var svundet

Siden Henrik startede på to gange GLA:D-træning og -undervisning om ugen, har han ikke skulket en eneste gang.

– Efter første gang havde jeg så ondt som aldrig før i mit liv. Min kone måtte hente mig, for jeg kunne hverken gå, stå eller sidde. Anden gang tog hun med derhen, men det gik fint, og siden er det kun gået fremad.

Hofteoperationen er aflyst. Henrik vågner ikke længere om natten, og formen bliver bedre og bedre.

– Jeg har nok ubevidst skånet det venstre ben, og derfor var musklerne svundet ind. Nu kan jeg meget mere. Det har været vigtigt at møde andre i samme situation og at have en veluddannet instruktør, der virkelig vidste hvad hun talte om.

Henrik Grum har fået så meget ud af forløbet i GLA:D at han ikke er til at smide ud.

– Jeg har fået lov at fortsætte, og det betyder at jeg hele tiden får instruktioner og tips til at udføre øvelserne så de passer til mig.

Jeg kan rejse og vandre igen

Henrik ligger helt i top på holdet efter at hans muskulatur og kropsbevidsthed er blevet stærk og god. I nogle af de 10 GLA:D-øvelser befinder han sig uden for normal skala.

– Ja, jeg er klart den bedste. I en af øvelserne startede jeg med at øve mig i at sætte mig og rejse mig fra en stol uden at bruge hænderne. Nu laver jeg samme øvelse stående på et vippebræt og med 10-kilos-vægte i begge hænder.

Det gør ikke Henrik noget at han ikke træner som de andre.

– Jeg kan lide at komme der og lære mere, og jeg hygger mig med at sludre med de andre. Den viden jeg får, har jeg med mig når jeg laver styrketræning i fitnesscentret to gange om ugen.

Det bliver altså til i alt fire gange træning om ugen. Dans og taekwondo er desværre stadig for krævende.

– Men vi er begyndt at rejse ud for at vandre og hygge os igen. Vi har lige været på Gran Canaria. Det gik fint, og vi er begge så glade for at jeg har fået min bevægelsesfrihed tilbage.

Nogle siger at han stadig humper lidt.

– Og det er muligt. Men jeg har hele arbejdsdage hvor jeg slet ikke tænker på smerter. Jeg havde prøvet alt muligt der ikke gjorde nogen større forskel. Blandt andet kiropraktor og binyrebarkindsprøjtninger. Det der virker, er træning, træning og træning.

ET GODT LIV MED ARTROSE I DANMARK

  • GLA:D er et tilbud om træning og uddannelse til mennesker med slidgigt i knæ eller hofte
  • Forløbet varer tre måneder og foregår på fysioterapeutiske klinikker
  • Over 5000 danskere er eller har indtil videre været meldt til GLA:D
  • Interessen for tilbuddet er markant stigende
  • Efter forløbet er smerterne væsentligt mindre og funktionen væsentligt bedre
  • Der er desuden efter GLA:D færre sygemeldinger og mindre forbrug af medicin
  • Et år efter forløbet er effekterne endnu større end de er efter tre måneder

Læs mere om GLA:D-træning

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.