Træn skulderen stabil og smertefri

Af: Flemming Enoch, fysioterapeut, specialist i muskuloskeletal fysioterapi, www.fysiq.dk

Foto: Scanpix

Mange af os døjer med smerter eller nedsat bevægelse i skulderen, og der er god grund til at give problemerne opmærksomhed. Skulderen er nemlig et kompliceret led, og det kræver god vejledning og stor vedholdenhed at genoptræne, hvis man vil tilbage til fuld funktion. Problemet forsvinder ikke af sig selv.

Mange danskere lider af skuldersmerter og nedsat bevægelse i skulderen, og det kan begrænse os i en lang række hverdags-aktiviteter og sport. Som regel er problemet heldigvis godartet – vi kommer over det, evt. hjulpet på vej af en eller anden form for behandling. Mange tiltag kan have en lindrende effekt, herunder massage, udspænding og akupunktur.

Desværre viser meget ny forskning at selv om smerten forsvinder, så består dysfunktionen stadig. Sagt på en anden måde: Selv om det hele tilsyneladende virker godt igen, er der noget i systemet der endnu ikke fungerer godt nok, og kroppen er mere sårbar for at få samme problem igen, måske endda i en forværret udgave.

Armen hænger i muskler

Overordnet kan lidelser i skulderen inddeles i tre kategorier. Smerter som skyldes skade i skulderens dybe struktur, såkaldte indeklemnings-smerter og symptomer relateret til at skulderen ikke er stabil nok. I nogle tilfælde kan man have symptomer der er relateret til alle tre problematikker. Et fælles kendetegn er at der skal genoptræning til for at komme af med problemet – det forsvinder ikke af sig selv.

Skulderens udfordring er at den på den ene side skal være meget stabil når der skal overføres kraft igennem armen, og samtidig skal den være meget bevægelig for at kunne understøtte de mange forskellige aktiviteter vi skal lave med armen.

Reelt hænger armen kun fast til kroppen via et lille led mellem nøglebenet og brystbenet. Resten er et muskelophæng – armen hænger altså primært fast på kroppen ved hjælp af et system af muskler. Det stiller store krav til muskelbalancen, og problemer her kan føre til forstyrret funktion og smerter.

To muskelsystemer

Muskelsystemet opdeles i to: De muskler der styrer skulderbladet, og de muskler der styrer overarmen.

Skulderbladet er ophængt af en række muskler, der holder skulderbladet inde til kropsstammen, og skal bevæge og fastholde skulderbladet i de positioner hvor skulderen er mest stabil. Disse muskler kaldes skulderbladets opad-rotatorer (m. trapezius og m. serratus, ill. xx).  Hvis disse muskler ikke fungerer godt nok, vil skulderbladet hænge og/eller vinge udad, og det kan føles som om der ikke er plads nok, fordi overarmen støder på en del af skulderbladet når armen løftes op.

De dybe muskler omkring overarmen kaldes rotator-cuffen (ill. xx). De har til opgave konstant at styre overarmen så ledet holdes stabilt, og så der ikke er strukturer der kommer i klemme mellem overarm og skulderblad (impingement).

Samspillet mellem musklerne er hårfint, og der kan nemt opstå ubalance, fx hvis kropsholdningen er uhensigtsmæssig (skuldrene trukket fremad), eller hvis man træner og bruger musklerne på den ene side (typisk forsiden) mere end dem på den anden side. Specifikke øvelser kan modvirke denne ubalance og rette op på den hvis skaden er sket. Se øvelserne på side 26-27. Er du i tvivl, så få hjælp af din fysioterapeut. 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.