Tilbage på sporet – smid de to kilo inden de bliver til flere

Af: klinisk diætist, psykolog Inge Vinding

Foto: Colourbox

Har der sneget sig et par kilo ekstra på sidebenene i løbet af sommeren? Fortvivl ikke, men tag det alvorligt! Hvis du ikke slipper af med dem nu, risikerer du stille og roligt at blive overvægtig – og så er det meget sværere at gøre noget ved situationen.

Lidt ekstra forkælelse, rødvin og grill, all-inclusive-opholdet, de mange lækre is…

Sommerferien er for mange af os en periode hvor vi tager fra – og tager på. Og nu, efter en dejlig sommerferie, afslører også din badevægt måske at du har taget to kilo på! Konsekvensen? Ja, det afhænger af hvad du tænker om tallet.

Vores tanker har nemlig afgørende indflydelse på vores følelser og adfærd. Hvis din første tanke er: ”Øv, jeg er blevet tyk – så kan det også være lige meget – nu kan jeg lige så godt fortsætte!”, så er der stor risiko for at du kommer i dårligt humør og ikke får gjort noget ved sagen. De ekstra par kilo får lov at blive siddende, og efter juleferien står du i samme situation: Vægten er steget. Stille og roligt lægger du 4-5 kilo til vægten hvert år og ender som overvægtig. Blot et enkelt kilo eller to pr. år bliver til 10-20 kilo på ti år. Og så står du en dag med et meget mere uoverskueligt projekt.

Det gælder derfor om at reagere i tide.

At fortryde hjælper ikke

Når du konstaterer at vægten er steget i løbet af ferien, så start med at stille dig selv spørgsmålet: ”Var det det værd?” Er svaret nej, vil du sandsynligvis bruge energi på at fortryde, tænke negative tanker (”Jeg burde ikke have spist så mange is”) og fortælle dig selv hvor håbløs du er til at holde igen. Alt dette fører imidlertid kun til én ting, nemlig dårligt humør. Og det er et skidt udgangspunkt for at starte på en frisk. Mange tackler nemlig dårligt humør og stress ved at spise søde sager.

”Jeg nød ferien” er det bedste udgangspunkt

Hvis de ekstra kilo ikke var det værd, så er det bedste du kan gøre, at lære af dine fejltrin. Hvad kan jeg gøre bedre næste ferie? (link til gode råd på web)

Hvis svaret på spørgsmålet derimod er: ”Ja, jeg har nydt det hele i fulde drag! Men nu er ferien slut, så nu gælder det om at komme tilbage på sporet”, så har du et rigtig godt udgangspunkt for at slippe af med de ekstra kilo. Og som oftest er det tilstrækkeligt at stramme op mht. kost og motion et par uger – der er ingen grund til drastiske slankekure. Faktisk ender slankekure tit med at man falder i og spiser mere eller andet end man ifølge planen måtte.

Inge Vinding er psykolog og aut. klinisk diætist og har udgivet bøgerne “Vægt i balance – tag magten over dine spisevaner” og “Sundt, nemt og lækkert. Opskrifter og tips til mad i en travl hverdag” på forlaget Klim.

 

På rette kurs igen:

Smid de ekstra ferie-kilo

 • Skær ned på søde sager, læskedrikke og vin, brød med smør, de fede oste, chips, mandler, nødder, tørret frugt etc. Det har du nydt i fulde drag i ferien, og nu er ferien slut.

 • Spis efter slankeudgaven af tallerkenmodellen: Fyld halvdelen af tallerkenen med grøntsager, en fjerdedel med fisk, magert kød, fjerkræ, æg eller bælgfrugter og den sidste fjerdedel med kartofler, ris, pasta eller brød (i fuldkornsudgaven).

 • Spis flere grøntsager – i august bugner det med friske grøntsager. Prøv at gøre som man gør sydpå: start måltidet med en lækker salat. Eller tænk grøntsager ind når grillen tændes, som erstatning for hvidløgsflute og kartoffelsalat.

 • Vær opmærksom på at vælge det magreste alternativ – det kan spare dig for mange kalorier.

 • Spis langsomt og med nærvær og nydelse.

 • Hav mere fokus på det velvære der følger med at spise sundt og være fysisk aktiv, frem for på at du skal tabe dig. Det virker langt mere motiverende at tænke på det du gerne vil opnå, end det du vil væk fra.

 • Før evt. dagbog over hvad og hvor meget du spiser. Dermed undgår du at spise på automatpilot. Der ryger meget nemt en del ekstra kalorier indenbords som vi slet ikke er bevidste om.

 • Hjælp dig selv. Fjern fx lageret af søde sager eller det du har svært ved at lade stå.

 • Træn med høj intensitet mindst to gange om ugen i min. 20 minutter, og sørg for den daglige halve times motion.

 • Læg fysisk aktivitet ind alle de steder det er muligt: Gå eller cykl til og fra arbejde og andre aktiviteter, tag trappen osv.


Undgå fristelserne

 • Fjern lageret af slik, chokolade, kiks, chips mm. (Ja, det er rart at have noget hvis der skulle komme gæster, men når alt kommer til alt er det mest for din egen skyld at lageret er der.)

 • Hold de fristende madvarer ude af syne. Vi spiser mere af de synlige madvarer, fordi vi hele tiden kommer til at tænke på dem.

 • Fjern de fristende usunde madvarer i køkkenskabe og køleskab. Smid det ud eller giv det væk.

 • Sæt grøntsager og frugt i stave og småbidder frem på bordet eller forrest i køleskabet – det øger sandsynligheden for at du vælger det frem for noget andet.

 • Køb kun det du skal bruge her og nu. (Ja, det er billigere at købe store portionsstørrelser. Men vi kan jo ikke nøjes med at spise lidt og så gemme resten, det viser al erfaring!)

 • Lad dig ikke friste af tilbud som 10 stk. Bounty-bar for 20 kr. – 1 stk. 3 kr. Køber du de 10 stk., ender du med at spise dem alle og har brugt 20 kr., hvorimod du sparer 17 kr. og en masse kalorier ved kun at købe 1 stk.

 • Vælg en rute fra arbejde der ikke lige går forbi bageren.

 • Undlad at tage penge/dankort med.

 • Tank benzin/diesel på en tank hvor der ikke er butik.

 • Køb ikke ind direkte fra arbejdet, hvor du er træt og sulten.

 • Lav en madplan og saml indkøbene til en til to gange om ugen.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.