Tennisalbue

Tekst: Kim Lykke, cert. kliniker i sportsfysioterapi, www.A2fys.dk

Foto: Shutterstock

Overbelastning af albuen er den allerhyppigste skade i ketsjersport. Heldigvis kan skaden forebygges.

Tennisalbue er den mest almindelige overbelastningsskade hos tennis- og padelmotionister, og den primære årsag er forkert slagteknik.

Motionister bruger i tennis og padel typisk deres forhåndsgreb til at serve, slå forhånd, flugte, smashe og slice (underskrue) med. Forhåndsgrebet fungerer godt til de nævnte slag, men er meget uhensigtsmæssigt til at slå baghånd med, da det stiller store krav til musklerne i underarmen. Belastningen øges primært på ydersiden af albuen, og derved øges risikoen for at udvikle en tennisalbue (lateral epikondylit). Problemet opstår når bolden i baghånden bliver ramt med bøjet håndled.

Rammer man i stedet bolden med et mere strakt håndled, begrænses belastningen på underarmens muskler.

PÅ DENNE VIDEO VISER FYSIOTERAPEUT KIM LYKKE, HVORDAN DU SKAL HOLDE PÅ KETSJEREN/BATTET

Teknikken er altså afgørende.

Derudover spiller udstyret en rolle. Som spiller bør du være opmærksom på at tennisketsjer-rammen ikke er for stiv, strengen er fleksibel, opstrengningen ikke for hård, og grebet hverken er for stort eller for lille.

Dertil kommer at det er vigtigt med tilvænning når man starter på en ny fysisk aktivitet. Gå derfor roligt frem, hold pauser mellem træningerne og tag eventuelle tegn på overbelastningsskader alvorligt – det kan fx være muskelstivhed og ømhed dagen derpå (som ikke skyldes almindelig træningsømhed), eller at det tager længere tid at varme muskler og led op.

Vil du forebygge tennisalbue (eller ’padelalbue’), kan det anbefales at søge vejledning om teknik og valg af udstyr hos en veluddannet tennis/padel-træner. Er skaden sket, bør du kontakte en uddannet sportsfysioterapeut (kan findes på www.sportsfysioterapi.dk), som kan hjælpe med individuel vurdering, behandling og relevant træning, både som forebyggelse og genoptræning.

  • Tennisalbue opstår hos 1-3 % af den almene befolkning
  • Flere kvinder end mænd rammes, og risikoen øges når man passerer de 45 år
  • Op mod 50 % af idrætsudøvere i ketsjer- og kastesport søger lægehjælp for smerter eller dysfunktion i albuen
  • Generne opstår typisk på grund af en overbelastning eller fejlbelastning, der leder til mikroskader i de sener der hæfter på ydersiden af albuen.

Disse øvelser kan afhjælpe tennisalbue.

Bliv klogere på tennis og padel

PÅ DENNE VIDEO VISER FYSIOTERAPEUT KIM LYKKE, HVORDAN DU SKAL HOLDE PÅ KETSJEREN/BATTET

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.