Ta’ et pusterum

Af: Eva Schmidt, fysioterapeut og trivselsrådgiver

Foto: arkiv/Colourbox

Uden regelmæssige pauser mister vi koncentration og overblik. Forskning viser at pauser giver øget trivsel, arbejdsglæde, energi og effektivitet. Det ved vi jo egentlig godt – alligevel har mange af os svært ved at overholde anbefalingerne i praksis

Vi vil alle gerne gøre vores arbejde så godt som muligt. Og i forsøget på at være endnu mere effektive og nå endnu mere, skipper vi rask væk formiddagspausen og bruger frokosten på at svare mails og telefonopkald eller diskutere arbejdsopgaver med kollegerne. Eftermiddagspausen springer vi også over; måske i håbet om at kunne gå fra arbejdet lidt før.

Intentionen om at få mere fra hånden er i og for sig god nok. Men undersøgelser viser at når vi udelukker pauserne, sker det modsatte: Vi bliver trætte, ukoncentrerede, langsomme og mister overblikket.

En vigtig forudsætning for at være aktiv og have energi dagen igennem, er nemlig perioder med hvile, hvor vi har mulighed for at lade op. Det gælder både når vi er fysisk aktive, men også i den generelle hverdag. Det kan dog være en udfordring i en tid med flere opgaver, færre hænder og utallige ønsker for hvordan vi bruger de vågne timer.

Pauser giver mening

Forestil dig en håndboldkamp hvor man fjernede både pausen mellem de to halvlege og de korte time-outs. Hvordan tror du kampen ville udspille sig? Man kunne forvente at:

  • Scoringsraten ville falde pga. fejlafleveringer og sjusk i spillet – måske endda med risiko for selvmål
  • Uoverensstemmelser og konflikter ville fylde en del, fordi spillernes energi er helt i bund mens konkurrencegenet stadig er intakt
  • Antallet af skader ville stige pga. fysisk og mental træthed, væskemangel og dalende fokus
  • Risikoen for et dårligt resultat er stor, da holdene ikke har mulighed for at stoppe op og justere i den planlagte strategi, men er nødt til at spille videre selvom strategien måtte vise sig at være forkert.

Alt i alt en rodet kamp, som måske var sjov at kigge på, men som spillerne (medarbejderne) næppe ville være tilfredse med.

Hold rigtige pauser

Vi har ufravigeligt behov for pauser, både arbejdsmæssigt og privat. Og en rigtig pause betyder at du flytter dig mentalt og/eller fysisk fra dét du er i gang med.

På arbejdet handler det om at komme op af stolen og væk fra telefonen og computeren. Giv dig mulighed for at gå for dig selv, trække frisk luft, spise, drikke eller bare være stille – efter behov. En kaffe-/snakke-pause er en social pause, og de er også vigtige, men kan ikke erstatte behovet for at du indimellem bare fokuserer 100 pct. på dig selv og dine behov.

Også privat har de fleste af os masser af aktiviteter der kræver energi og fokus. Det kan være en god idé at holde en hvilepause på vej hjem fra arbejde, hvor du markerer at arbejdsdagen er slut og gør klar til resten af dagen med familien. Og en power nap søndag eftermiddag mellem diverse projekter og gøremål kan måske sikre at du faktisk også får slappet af i weekenden.

Se pauser som en investering

Jeg hører indimellem at pauser er spildtid. Jeg mener det stik modsatte: IKKE at holde pause er spildtid. For uden pauserne mister vi koncentrationen og overblikket. Vi gør tingene langsommere og med flere fejl, som så skal rettes. Det må da betegnes som spildtid.

Pauser giver dig ikke mere tid, men bedre tid, fordi du kan udnytte tiden på en mere hensigtsmæssig og smart måde. Pause er ikke for pausens skyld, men for effektivitetens og energien skyld. Og du har videnskaben i ryggen: Forskning viser at regelmæssige hvilepauser reducerer stressniveauet og er en god investering for arbejdspladsen og dig selv – fysisk, psykisk og mentalt.

Lad derfor ikke tid være en undskyldning. Pauser behøver desuden ikke være lange, som fx frokostpausen. Små pauser på 5-10 minutter hist og pist gør også en forskel.

Rigtig god pause!
Eva Schmidt er fysioterapeut, erhvervscoach og ejer af konsulentvirksomheden EVAS, som arbejder med stresshåndtering, trivsel og udvikling. Forfatter til bogen ”Stress er IKKE din fjende – sådan vender du underskud til overskud”. https://evaschmidt.dk


4-7-8 En effektiv og kort pause – der virker!

Den amerikanske læge Andrew Weil henviser til denne simple, men effektive vejrtrækningsøvelse, som du med fordel kan lave i dine pauser. Den er kort, kræver ingen forberedelse, og du kan gøre den hvor som helst og når som helst.

  • Træk vejret dybt ind gennem næsen mens du tæller til 4 (inden i dig selv)
  • Hold vejret mens du tæller til 7 (inden i dig selv)
  • Pust ud gennem munden mens du tæller til 8 (indeni dig selv) VIGTIGT: når du puster ud, så pres tungen let op bag dine fortænder – og sæt lidt lyd på når du ånder ud.

Gentag 4 gange i alt. Fokusér i starten på den rette teknik og kun 4 omgange Når du bliver lidt mere øvet, kan du gøre øvelsen i længere tid og opnå endnu mere ro og balance. Du kan med fordel lave den flere gange dagligt. Det er helt normalt at blive lidt svimmel til at begynde med. Når du laver øvelsen, aktiveres den beroligende af dit nervesystem (parasympaticus).Virkningen er øjeblikkelig ro og afslappethed, og man kan derfor føle sig lidt ør. Det fortager sig når du bliver fortrolig med øvelsen.

Jeg anbefaler 4-7-8-pausen til alle mine stressede klienter – både som en del af det behandlende forløb, men også forebyggende. Fordi den virker, er simpel og uden bivirkninger. Har du svært ved at falde i søvn om aftenen, eller vågner du ofte i løbet af natten… så lav 4-7-8 øvelsen – den hjælper dig også til at få en dybere og roligere søvn.

Læs mere om 4-7-8 og se evt. video på www.drweil.com

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.