Sygefraværet faldt og arbejdsglæden steg

Af: Freja Fredsted Dumont, journalistpraktikant

Foto: Privat

En BodyAge-måling af elektrikerne hos EL:CON Viborg blev det wake-up-call som mange af medarbejderne havde brug for. I samarbejde med fysioterapeut Dagmar Sieg fik de ansatte givet sig selv det nødvendige spark bagi mod en sundere – og mere rask – livsstil.

– Vores sygefravær var højt – måske endda for højt. Vi kiggede derfor på hvorfor folk ikke mødte ind, og hvorfor de var syge, siger Per Eriksen, salgschef hos EL:CON Viborg og fortsætter:

– Ét er at det er dyrt og belaster mine andre mænd når nogen melder sig syg. Men overordnet set handler det jo om at jeg kerer mig om mine medarbejdere. Det ikke kun en elektriker, men derimod en hel mand eller en kvinde der går på arbejde.

Fysioterapeut Dagmar Sieg griner og svarer at der ikke er mange kvinder. Til det svarer Per at firmaet da engang øgede antallet af kvindelige elektrikere med hele 100 procent. Altså fra en til to.

Fælles om forandringerne

Vi skal passe på vores elektrikere – og de skal passe på sig selv. En stigende efterspørgsel på elektrikere, kombineret med at der under finanskrisen ikke blev uddannet lærlinge nok, giver nemlig mangel på elektrikerne, og branchen advarer om at priserne stiger, og kunder kommer til at vente.

– Hele bagtanken for mig som arbejdsgiver var at sygefraværet skulle falde og arbejdsglæden stige. Pludselig blev nogle problemer som dårlig form, for mange kilo på sidebenene og løfteskader italesat, og det har rent faktisk givet en sammenbindingskraft, siger Per Eriksen og fortsætter:

– Der er opstået en team-spirit omkring projektet, og hele 76 procent af virksomeden, næsten 60 personer, har deltaget i kropsmålingerne. Det er jo fantastisk at vi har ramt et eller andet der er et behov for, siger Per Eriksen.

Hvor gammel er din krop?

BodyAge-testen blev startskuddet til en samtale mellem Dagmar Sieg og elektrikerne om hvorfor der er behov for en livsstilsforandring – og derfra har samtalen gået på hvordan den i praksis bliver lavet om.

– Der er ingen på 40 år der synes det er fedt at have en kropstilstand som en på 70 år. En BodyAge-test kan derfor være et godt værktøj til at forstærke og forny motivationen og dermed nå sine mål, siger Dagmar Sieg.

Hvad enten målet har været vægttab, lavere fedtprocent eller øget muskelmasse, har medarbejderne hos EL:CON haft mulighed for at få al den vejledning de havde brug for hos Dagmar – men det hårde arbejde står for egen regning.

– Motivationen øges kraftigt når du kan se at det går den rigtige vej. Derudover hænger jeg dem lidt op på de mål vi har aftalt. Jeg har flere gange hørt sætningen ”Du er min dårlige samvittighed”. Og den tager jeg gerne på mig, for så er de da frie for at slæbe på den, smiler Dagmar.

Fra sofakartoffel til bjergbestiger

En der har mærket en kæmpe forskel igennem forløbet, er Helle, som er koordinator i el-virksomheden. Ligesom de fleste har Helle hele tiden godt vidst at bagdelen skulle løftes fra sofaen – men samtidigt holdt en gammel hælskade hende fast i de inaktive vaner.

– Jeg tog mig sammen da fysioterapeuten blev en del af holdet. Nu var der pludselig en der holdt øje med mig, og så måtte jeg jo gøre noget – og det gjorde jeg. Jeg havde egentlig bare brug for et los bagi, siger Helle.

I dag cykler Helle mountainbike og går til vandaerobic. Hun har nemlig fundet ud af hvad hun kan med sin hæl, samt hvilket fodtøj hun skal have på, for ikke at få ondt.

– En ting er at jeg er kommet op af sofaen og får rørt mig igen ­– noget andet er at jeg er sammen med mine kollegaer på en helt ny måde når vi træner sammen. Det gør virkelig noget for det sociale sammenhold, siger Helle.

Helle har nu indgået en aftale med Dagmar, hvor hun de næste tre måneder skal følge Helle i jagten på det ultimative mål.

– For to år siden skulle jeg have besteget Kilimanjaro, men måtte aflyse på grund af min hæl. Nu er målet at jeg til sommer rammer toppen af Afrikas højeste bjerg. Jeg tror jeg på at det nok skal lykkes, fordi jeg har hende slavepiskeren efter mig, smiler Helle, imens hun kigger over på Dagmar.

Den månedlige opfølgning

Netop den personlige, direkte opfølgning, frem for en månedlig opfølgningsmail, er noget som Dagmar Sieg lægger stor vægt på.

– Hvis jeg bare sendte en mail ud med teksten ’Hvordan går det?, ville jeg ikke få særlig mange tilbagemeldinger. Derfor ringer jeg hver enkelt medarbejder op en gang om måneden og hører om det går godt med løbet, eller om sofaen springer på ryggen. Eller om colaen stadigvæk bliver erstattet med en flaske vand. Det tror jeg på, gør en forskel, siger Dagmar.

I dag laver Dagmar stadig målinger på medarbejderne. Derudover møder hun en gang om måneden ind på EL:CON-kontoret i Viborg, hvor hun laver opkaldene – samtidigt er det også muligt for de ansatte at booke en tid, hvis nogle vil kigge på et program eller have vurderet nogle problemstillinger. For det har stor betydning, mener fysioterapeuten:

– Det er rart at komme ind og være synlig. Jeg tror helt sikkert at den personlige, individuelle opfølgning hver måned har noget at sige. Jeg holder dem oppe på træningen, får skruet op og ned for intensiteten ­­– og giver lige det kærlige spark bagi der skal til.

Samtidigt sender Dagmar dem med behovet videre til en ekstern fysioterapeut via sundhedsforsikringen i de tilfælde, hvor det kræver en mere omfattende og hyppigere behandling

– Den kontinuere sparring har givet mig mulighed for tidligere i en eventuel skadesproces at vejlede dem til at opsøge behandling, som derved kan reducere behovet for en sygemelding.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.