Svimmelhed og kvalme ved mavebøjninger

Af: Leif Skive. Praktiserende læge, foredragsholder og forfatter til bl.a. Motions-manualen. Praktiserende læge, foredragsholder og forfatter

Mit problem er at jeg i mange år har fået kraftig kvalme og svimmelhed når jeg forsøger at lave “sit-ups” (mavebøjninger, red.).  Sit-ups er et forsøg på at stramme mavemusklerne op og samtidig mindske livvidden.

Jeg er 72 år. 70 kg. 170 cm høj og livvidde 94 cm. Jeg er fysisk aktiv, bordtennis, badminton, cykling, romaskine mm. 6 – 8 timer om ugen. Jeg får ingen medicin.

Med venlig hilsen EF


Jeg har ikke hørt om problemet før, så jeg har ikke en sikker forklaring på dit problem. Jeg går ud fra at du ikke udfører øvelsen lige efter indtagelse af rigelige mængder mad eller vand!
Det mest sandsynlige er nok at din kvalme og svimmelhed er udløst fra det indre øres balanceorgan.
Med alderen er det et kendt fænomen at hurtige stillingsændringer af hovedet kan give svimmelhed – og hvis det er meget udtalt, kan der også komme kvalme.
En anden mulighed er såkaldt ”ortostasi” – en svimmelhed, som opstår hvis man rejser sig for hurtigt fra liggende stilling. Den skyldes et meget kortvarigt blodtryksfald, som giver iltmangel i hjernen.
Jeg synes du i stedet for sit-ups skal sætte dig på kanten af en stol/bænk, strække armene bagud og holde fast, og derefter løfte benene med bøjede knæ op til brystet. Derved opnår du også en træning af mavemusklerne uden at ændre stilling af overkrop eller hoved.
Hvis du under den øvelse stadig får dine symptomer, skal du henvende dig til lægen for at få undersøgt om der kunne være et nedsat tilbageløb af blod i de store kar i bughulen. Det forekommer dog ikke sandsynligt med al den anden motion du kan lave, men på den anden side er dine symptomer heller ikke noget man tit hører om.

Med venlig hilsen Leif Skive

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.