<

Sundhedsordning holder hovedpinen væk

Af Annette Fruegaard Grandt/Mediegrupper horisont

Hedensted Kommune tilbyder medarbejderne gratis fysioterapi, massage, kiropraktik og akupunktur. Det har Susie Abildskov Kjær taget imod. Og det har lettet hovedpinen.

Susie Abildskov Kjær rejser sig fra briksen hvor hun har ligget de sidste 20 minutter, og virrer med hovedet. – Jeg har det som når jeg lige er vågnet om morgenen, siger hun. 

Det er midt på eftermiddagen, og den 52-årige skolesekretær er kørt direkte de 15 kilometer fra jobbet på Stenderup Skole til Vejlefjord Sundhedscenter, hvor hun for 12. gang har fået akupunktur.

Behandlingen er et tilbud fra Susie Abildskov Kjærs arbejdsgiver, Hedensted Kommune. De seneste tre år har kommunens 3300 fastansatte medarbejdere som led i en sundhedsordning kunnet få gratis behandlinger inden for fysioterapi, kiropraktik, zoneterapi, akupunktur og massage. Mere end 10.000 behandlinger om året er det blevet til. Og medarbejderne er glade for tilbuddet. I en evaluering giver tre ud af fire brugere udtryk for at ordningenhar reduceret deres sygefravær. Og en ansat siger:

– Det er det bedste kommunen har gjort for sine medarbejdere.

Fri for piller

Efter mere end 30 års kontorarbejde er Susie Abildskov Kjær plaget af spændinger i nakken og højre skulder. Inden hun begyndte på behandlingerne, satte spændingerne sig tit til migræneagtig hovedpine. For at passe sit arbejde dulmede hun smerterne med piller.

Susie Abildskov Kjær valgte massage til at få bugt med problemerne. Men der skete for lidt, og efter et par gange foreslog massøren at hun i stedet kom i hænderne på en fysioterapeut, som også har en uddannelse som akupunktør. Han vurderede at Susie ville få mest ud af at bruge behandlingstiden til akupunktur og selv lave øvelser hjemme. Han instruerede hende i fire forskellige øvelser for nakken og skulderen, som hun udfører flere gange i løbet af dagen. En omgang tager ca. tre minutter. Desuden laver hun en lidt længere omgang øvelser for ryggen og skulderen hver aften. Udgangspunktet er nemlig at brugerne skal være aktive.

– De skal være medansvarlige for behandlingen. Det øger deres kropsbevidsthed og kan på længere sigt betyde at de tager en skade i opløbet, og at de på den måde forebygger yderligere problemer, siger Birgitte Pedersen, der er fysioterapeut og daglig leder af sundhedsordningen på Vejlefjord Sundhedscenter.

Susie Abildskov Kjær tager tøjet på og kommer langsomt til sig selv. Resten af dagen vil hun være døsig og træt, ved hun. Det tager hun som et tegn på at akupunkturen sætter gang i nogle processer i kroppen.

Selve behandlingen går ud på at fysioterapeuten sætter en nål i Susies nakke helt oppe ved hårgrænsen. Derefter placerer han to nåle i højre skulder og en i håndleddet.

– Det snurrer og svier lidt. Man kan mærke at det arbejder, at der sker noget, fortæller Susie. Hvert femte minut drejes nålene for at forstærke virkningen.

At akupunkturen virker, er Susie ikke i tvivl om.

– Jeg kan komme med ondt i hovedet, og på vejen hjem har jeg det allerede bedre, siger hun.

Den migræneagtige hovedpine er forsvundet siden hun begyndte i sundhedsordningen i oktober 2009. Og kun sjældent døjer hun med ondt i hovedet.

Et bedre liv

Noget tyder på at sundhedsordningen ikke kun har en gavnlig effekt på Susie Abildskov Kjær. I hvert fald er medarbejderne i Hedensted Kommune i gennemsnit syge en dag mindre om året end før ordningen kom i gang.

Det svarer til at kommunen årligt sparer knap fem millioner kroner på sygefraværskontoen, fortæller Hanne Runge Graversen, der er afdelingsleder i kommunens HR-afdeling og tovholder på sundhedsordningen.

Ordningen koster 2,1 million kroner om året, så succesen kan med andre ord ses på bundlinjen.

Hanne Runge Graversen er sikker på at sundhedsordningen har langt flere gevinster end dem der umiddelbart kan måles.

– Medarbejderne føler sig værdsat og anerkendt når vi gør noget særligt for dem. Det giver dem større arbejdsglæde og bedre trivsel og betyder at de er villige til at give den en ekstra skalle. I sidste ende betyder det en bedre service over for borgene, siger hun.

Birgitte Pedersen er enig i at sundhedsordningen har flere gevinster – både for medarbejderne og arbejdspladsen.

– Når medarbejderne bliver mere kropsbevidste og fysisk aktive på arbejdet, bliver de også mere aktive i deres fritid. Så får de et bedre liv med mere overskud og energi. Det smitter igen af på arbejdslivet så de yder mere der, siger hun.

Ingen sygedage

Medarbejderne kan få fem behandlinger i løbet af et år. Ved den femte behandling vurderer fagpersonerne i samarbejde med medarbejderen om der er behov for yderligere behandlinger. Er der det, kan medarbejderen få op til syv ekstra behandlinger samme år.

Susie Abildskov Kjær er overbevist om at ordningen betaler sig for kommunen.

– Jeg har ikke været sygemeldt. Men hvem ved om jeg var endt med at have sygedage hvis jeg ikke havde fået behandlingerne.

Vejlefjord

Medarbejderne er i gennemsnit syge en dag mindre om året end før Hedensted Kommune lavede sin sundhedsordning – det svarer til knap fem millioner sparede kroner på sygefraværskontoen. Ordningen er lavet i samarbejde med med Vejlefjord Sundhedscenter og tilpasses løbende nye behov. Blandt andet kan medarbejderne nu også deltage i holdundervisning.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.