Sund sommermad

Tekst: Marie Feldskov Hansen, klinisk diætist

Foto: Poul og Birte Jørgensen, Hjerteforeningen og Colourbox

Sommeren byder på nye spæde grønsager, friske bær, koldskål og masser af grillmad. Få tips til hvordan du kan gøre din sommermad sundere.

Gør salaten tung

Sommeren byder på nye spæde danske grønsager. Måske dyrker du dem selv i din egen have? Flere af de grønsager som vi typisk bruger om sommeren, hører til de lidt ”lettere” og mere vandholdige grønsager som fx salater, tomater og agurker. De er fine at spise og smager dejligt (især når man selv har dyrket dem). Men hvis du kun spiser de vandholdige grønsager, så kommer du til at mangle nogle af de fibre som vi får fra de mere tunge og grove grønsager. Det kunne fx være fra små blomkålsbuketter, nye gulerødder eller spidskål.
Bønner og linser kan også bruges til at give en salat mere tyngde. Så tænk over at gøre din salat mere tung når du laver den.

Overvej dine dressinger

Er du en af dem som gerne vil have dressing på din salat, så overvej fedtindhold og fedtkvalitet. Hvis du køber en færdiglavet dressing, så vælg en med max. 5 % fedt. Laver du selv dressingen, så kan du enten lave en olie/ eddikedressing eller en dressing af et magert surmælksprodukt som fx skyr og fromage frais. (se opskrifter).

Grillmad = meget mad

Grillmad betyder ofte meget mad. Når der endelig er tændt op i grillen, så skal vi lige have lidt forskelligt kød og en masse tilbehør. Derfor spiser mange meget mere mad når de griller.
Tænk over mængderne – er der behov for både en grillpølse, en kotelet og en grillet oksebøf?
Og er der grønsager nok på tallerkenen – sammenlignet med kød og kartofler/brød? Husk at mange grønsager med fordel kan grilles – fx i en foliebakke eller på et grillspyd.

Pølser kan have et højt fedtindhold, men i dag kan du sagtens finde nogle gode pølser med mindre fedt. Gå til slagteren eller kig på pakkerne i supermarkedet. Se efter pølser med et højt kødindhold og lavt fedtindhold eller pølser med nøglehulsmærket, som betyder at der er mindre fedt i og mindst 50 % kød.

Desserter

Sommerens desserter byder bl.a. på bær, is og koldskål – og ja, koldskål er en dessert, især hvis du også har kammerjunkere i. Du kan sagtens få det en gang imellem som dessert eller mellemmåltid, men lad være med at erstatte mange måltider i løbet af ugen med koldskål. Frugt og bær er rigtig gode at bruge som dessert – de smager dejlig sødt og indeholder ikke så mange kalorier som så mange andre desserter. Gå efter fedtfattig is, f.eks. yoghurt-is, eller lav din egen.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.