Sult, Søvn og Sex…

Af: Svend B. Carstensen, www.fyssen.com

Lad os spise og drikke, sove og elske. Det er basale behov for os. Men lad os gøre det ordentligt!

Du er sikkert stødt på ‘behovspyramiden’ engang i din grundlæggende psykologiundervisning (hvis du da har haft en sådan). Måske kan du huske de 3 S’er, nemlig Sult, Søvn og Sex? De udgør fundamentet i pyramiden. Uden dem går det bare ikke. De er grundlaget for resten. Det hele. Også vores sundhed. Men hvor alvorligt tager vi egentligt disse behov i dag?

Duft, mærk, nyd og smag det nybagte brød. Det søde jordbær (dyppet i chokolade). Anden der syder i ovnen ved juletid. Så er det vel ikke så svært at hoppe over bjergene af syntetisk slik, billigt sprut og farverige sukkerbomber i form af kunstige kæmpesodavand ved supermarkedets indgang? Lad os gå på jagt efter de gode varer; de gemmer sig faktisk også i supermarkedet – og mange andre listige steder.

Tænk at have otte eller måske ti timer hvor du bare ingenting skal. Absolut ingenting. Ingen krav. Ingen opgaver. Efterlad dit stress og jag uden for soveværelset, for dér hører det nemlig ikke hjemme! Overvej om det mon er så vigtigt at se alle de deprimerende nyheder på tv (et par stykker kan vel gøre det), ordne hengemte opgaver, skrive artikler færdig, tjekke mails, facebook og netsites til langt ud på aftenen? Jeg synes det første lyder mest tillokkende.

Og så til det mest interessante. Sex. Ikke fordi vi ikke bliver præsenteret for det i overflod – gennem reklamer over Paradise Hotel til porno. For det er slet ikke det jeg tænker på. Nej, rigtig sex. Blid sex. Vild sex. Varm og dejlig sex mellem to mennesker som har tid – har afsat tid – til at være sammen, nyde hinanden, uforstyrret i lang tid.

Hvad nu hvis?

Ja, hvad nu hvis vi virkelig tog os tid til disse behov? Prioriterede dem, som vi prioriterer vores arbejde. Afsatte tid – ordentlig tid – til dem. Dyrkede dem, svælgede i dem, svømmende hen i dem.

Jeg tror vi ville få meget mere tid og plads. Tid til at glædes sig over en masse ekstra S’er! For hvorfor nøjes med de tre S’er, når der i virkeligheden er frygtelig mange af dem? Smil og samtale, sjov og slagsmål, sport og spring til siden, solskin og sundhed, suppe, steg og… fortsæt bare selv!

Måske drejer det sig mest af alt om at vi giver os selv – og hinanden – lov og rum til at forfølge behovene. Se stort på de fundamentalistiske ‘nej-hatte’. Sige ja og glæde os over at det også lykkes for andre. Kort sagt: Spise, drikke, sove og dyrke hinanden, fordi, og alene fordi, det er vores grundlæggende behov. Det kan der da ikke være noget galt i, vel?

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.