Stræk dig til en god kropsholdning

Tekst: Dorte Nielsen, fysioterapeut, ProAlign.dk

Foto: Jeanne Kornum

Strækøvelserne her på siden øger og/eller vedligeholder bevægeligheden i led der ofte bliver stive og mister bevægelighed på grund af den måde vi sidder og bevæger os på. Øvelserne vil være med til at gøre din kropsholdning bedre, flottere og mindre belastende for kroppen.
Hold strækket i 30 sekunder. Når du mærker at musklen giver efter, kan du evt. bevæge dig lidt længere ud i strækket. Gentag tre gange. Stræk når du er varm, og gør gerne udstrækningen til en daglig vane – så holder du kroppen fleksibel de steder hvor den har tendens til at blive stiv.

1 Baglår

(m. semitendinosus, m. semimembranosus og m. biceps femoris)

a. Lig på ryggen: Hold med begge hænder enten i knæhasen eller på underbenet. Træk benet så langt op som muligt og slap af i overkroppen.

b. Lig på ryggen med strækstrop/tov. Hold med begge hænder i strækstroppen og træk benet så højt op som muligt. Hold begge arme helt strakte og slap af i overkroppen.

– Knæet kan holdes helt strakt eller bøjes lidt, afhængig af hvor i musklen du ønsker strækket.

2 Balder

Firetals-stræk (m. gluteus medius og m. piriformis)
Lig på ryggen: Bøj begge knæ og placer en fod på modsatte knæ. Træk med begge hænder knæet til brystet (hold i knæhasen). Skub evt. det andet knæ væk med albuen for at øge strækket.

3 Hofte

Spydkaster-stræk (m. iliopsoas og m. rectus femoris)
Sid på ét knæ med den anden fod foran. Hold overkroppen ret og sid med en god holdning. Udfør et kip med bækkenet, dvs. træk numsen ind under dig. Overkroppen skal ikke bevæge sig. Pres evt. hoften fremad med hånden på balden.

4 Bryst

Væg-stræk: (m. pectoralis major og m. pectoralis minor)
Stå med håndfladen op ad en væg, samme fod fremme, kig modsat. Placer armen der, hvor du føler strækket mærkes bedst.

5 Hals/nakke

(m. sternocleidomastoideus)
Sid på en stol med ret holdning, fødderne fladt på gulvet og afslappede
skuldre. Armene hænger ned langs kroppen afslappet. Kig lige frem og træk hagen ind (lige tilbage). Lav en sidebøjning 45 grader og tip så hovedet så næsen kommer op mod loftet – kig op i loftet.

6 Mobilisering af brystkasse og brystmuskler

(m. pectoralis major og m. pectoralis minor)
Læg et lille sammenrullet håndklæde på gulvet (alternativt en pilates/skumrulle). Placer dig så håndklædet ligger på tværs af og cirka midt på begge skulderblade. Før begge arme op over hoved og lad dem hænge afslappet. Før dem evt. lidt tilbage mod kroppen hvis der opstår ubehag i skulderleddet. Hold strækket i 1-10 min.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.