<

Statisk elektricitet: Når kontoret slår gnister

Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Shutterstock

Selvom det som udgangspunkt er ufarligt når det slår gnister mellem dig og kollegaen (eller dørhåndtaget eller pc’en), så er det rarest at undgå.

Vinteren er på vej, og med den bliver det højsæson for statisk elektricitet. De små stød og gnister kan være både ubehagelige og generende i det daglige arbejde, og den statiske elektricitet kan have negativ indflydelse på indeklimaet.

Statisk elektricitet opleves ofte når man bevæger sig rundt på arbejdspladsen. Bestemte  kombinationer af gulvbelægning, sko og møbelstoffer kan føre til at man oplades uden at mærke det. Først når man for eksempel tager fat i et dørhåndtag, bliver man afladet og mærker et stød eller en gnist. Bevægelser ved skrivebordet kan også være nok til at give stød, fordi skoene gnides mod gulvet og tøjet mod stolen.

Elektronisk udstyr som computerskærme kan være årsag til at der opstår statisk elektricitet – det mærkes hvis man rører ved skærmen. Men statisk elektricitet opstår hovedsageligt på  grund af gnidninger mellem sko og gulvbelægning eller mellem tøj og stolebetræk. Problemet afhænger derfor både af materialerne på arbejdspladsen, vores påklædning, og den måde vi  bevæger os på.

Opladningen forstærkes hvis der er lav luftfugtighed i rummet. Det er grunden til at  problemet ofte er størst om vinteren når luften er tør.

Hvad er statisk elektricitet?

Statisk elektricitet er en elektrisk opladning af en person. Ubehaget opstår når personen  aflades ved at røre ved en ledende genstand, fx et dørhåndtag eller en radiator. Det kan
give stød eller trække synlige gnister hvis opladningen er tilstrækkelig stor.

Statisk elektricitet er normalt ikke farligt, med mindre en person med dårligt hjerte får et  meget kraftigt stød.

10 gode råd: Undgå statisk elektricitet

  1. Læg et stykke antistatisk stof (fx et bomuldsviskestykke) over din kontorstol og/eller en antistatisk måtte eller gulvtæppe under dit skrivebord.
  2. Skift den ældre skærm til en ny LDC skærm.
  3. Sæt albuen eller håndroden på dørhåndtaget når du skal åbne døren. Håndroden er mindre følsom end fingrene.
  4. Skift sko. Generelt kan sko med såler af både læder, gummi og kunststof medføre  opladning, men det afhænger af gulvbelægningen. Prøv dig frem.
  5. Undgå tøj med kunststof og evt. uld. Tøj af bomuld giver i reglen ikke problemer.
  6. Skift gulvtæppet ud med f.eks. et ulakeret trægulv, et korkgulv eller et tæppe med  ledende fibre.
  7. Brug fugtighedscreme hvis du har tør hud
  8. Skru ikke højere op for varmen end nødvendigt, og løs evt. trækproblemer. Når I  skruer op for temperaturen, falder luftfugtigheden og gør risikoen for statisk  elektricitet større.
  9. Gulvet kan behandles med et antistatisk middel. Men de kemiske ingredienser i  midlerne kan give slimhindegener og er som udgangspunkt ikke miljøvenlige. Det  samme gælder skyllemiddel med antistatisk virkning.
  10. Henvend dig til din arbejdsgiver eller sikkerhedsorganisation hvis du har regelmæssige problemer med statisk elektricitet.

Kilder: Ing.dk, indeklimaportalen.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.