Spørg panelet

Tekst: Leif Skive, livsstilslægen. Praktiserende læge, foredragsholder og forfatter til bl.a. Motions-manualen

Foto: Shutterstock

Hvilken motion må jeg dyrke med kunstigt knæled?

Må jeg træne på fitness-trampolin med en knæprotese?
Jeg er midt i 50’erne og opereret for tre år siden.

-Hilsen anonym

Kære anonym!

Svaret afhænger af om du har andre lidelser, og hvordan din knæoperation er faldet ud. Men er du rask og er din tre år gamle knæoperation vellykket, kan vi tale om de generelle hensyn når man er knæopereret. Vi kan faktisk udvide svaret til også at gælde hofteoperationer, hvor der er indsat et kunstigt hofteled. Helt overordnet er det absolut en fordel at træne regelmæssigt når man har fået et kunstigt led. Derved bliver de muskler som skal stabilisere leddet, stærkere og kan dermed bedre styre ledbevægelserne og sørge for stabilitet. Både for kunstige knæ- og hofteled gælder det selvfølgelig at man ikke skal gå til yderligheder – altså ikke noget med at lave øvelser og bevægelser hvor man er ude på grænsen af hvad man har styr på. For hofteleddet gælder fx at meget kraftig indaddrejning af lårbenet vil øge risikoen for at protesen kan gå ud ad led. Men for begge led gælder det at så længe du ikke belaster voldsomt i yderstillingerne, er risikoen ikke stor.

Det er altså positivt at træne kunstige led – også på fitness-trampolin. (Til info for dem der ikke måtte vide det: En fitness-trampolin er beregnet til indendørs træning. Den er kun ca. 1,3 til 1,5 meter i diameter og er løftet ca. en halv meter fra gulvet.) Men træn med omtanke. Der findes fitness- rampoliner der er udstyret med en støttestang, som du holder i med begge hænder. Den foranstaltning øger sikkerheden betragteligt, og det vil jeg foreslå til alle som har fået en hofte- eller knæprotese. Når man føler sig tryg ved trampolinen, kan man begynde at slippe støtten, så man også træner balancen – men start langsomt og forsigtigt!

Hvis man er oppe i årene, har osteoporose eller andre sygdomme som kan kompromittere førligheden, styrken eller balancen, foreslår jeg at man rådfører sig med en fysioterapeut før man kaster sig ud på trampolinen.

Med venlig hilsen Leif Skive

Se flere svar fra ekspertpanelet på www.krop-fysik.dk, hvor du også kan stille spørgsmål.

Læs blandt andet:
• Kan jeg gå på arbejde med sprængt akillessene?
• Motion med brok?
• Gentagne lyskeskader

Du kan finde en artikel om træning i fitness-trampolin på krop-fysik.dk