Vi ved formodentlig alle at det er en god ide at passe godt på sin krop i form af motion, søvn og en fornuftig kost – det minimerer risikoen for livsstilssygdomme og hjælper os til et godt fysisk og mentalt helbred. Men vidste du at det også kan være med til at mindske risikoen for udvikling af demens? Faktisk skal du ’bare’ følge de generelle retningslinjer for sund livsstil for at opnå en positiv effekt for din hjerne.
Hvordan kan sund kost mindske risikoen for demens?
Man mener at livsstilsfaktorer er ansvarlige for op mod 25-30 % af alle demenstilfælde. Det er en ret stor andel og dermed også en god motivationsfaktor for blandt andet at tage sin kost op til overvejelse. Livsstilssygdomme som hjertekarsygdom, overvægt og diabetes menes at være forløbere for udvikling af demens. Studier viser fx at hjertekarsygdom og demens ofte overlapper hinanden. Hjernen er et af de organer der har den mest vidt forgrenende blodforsyning, så et godt blodomløb er godt for hjernen. Kost der er godt for hjertet og kredsløbet, er derfor også godt for hjernen.
På samme måde kan diabetes og overvægt skabe inflammation, som danner skadelige proteiner i hjernen, hvilket kan ses ved Alzheimers. Det ser derfor ud til at kroppens generelle sundhed hænger sammen med risikoen for at udvikle demens.
“Grøntsager har vist sig at have en beskyttende virkning mod udvikling af kognitiv svækkelse. Især grønne bladgrøntsager som broccoli, kål og spinat”.
Spis middelhavskost og pas godt på din hjerne
En af de kosttyper som har vist sig at nedsætte risikoen for kognitiv svækkelse og demens, er middelhavskosten. Denne kostform byder på en masse grøntsager, fisk og gode olier og er derfor også en kost som er godt for hjertet (og som sagt er kost der er godt for hjertet også godt for hjernen). Nedenfor kan du se nogle af de vigtigste punkter ved en sund Middelhavskost, som du med fordel kan implementere i din hverdag.
Spis mange grøntsager
Mange danskere er ikke alt for gode til at spise nok grøntsager i løbet af dagen, og det er virkelig en skam, for grøntsager er proppet med vitaminer, mineraler og fibre, som gavner kroppen. Prøv at tænke lidt anderledes når du fx skal lave aftensmad. Tænk grøntsager som det første, frem for at have kødet i fokus. Du vil ofte derved lettere kunne snige en del grøntsager ind i aftensmaden. Tænk også grøntsager ind i resten af dagens måltider og mellemmåltider, så er det lettere at få nok i løbet af dagen. Grøntsager
har vist sig at have en beskyttende virkning mod udvikling af kognitiv svækkelse. Det er især de grønne bladgrøntsager som broccoli, kål og spinat, som har en gavnlig effekt.
Det sunde fedt
Vi skal heldigvis ikke være så fedtforskrækkede som nogle måske stadig er, for hjernen består af 60 % fedt. Fedtstoffer er derfor en vigtig del af hjernens udvikling og genopbygning, og for at passe godt på din hjerne, er det vigtigt at spise de sunde omega-3 fedtsyrer. Middelhavskosten indeholder mange af de gode fedtstoffer, fordi den indeholder fede fisk som sild, makrel og laks, og fødevarer som avocado, planteolier, nødder, frø og kerner.
Bær
De er små, men har en stor gavnlig effekt på dit helbred. Bær er fyldt med antioxidanter, som beskytter mod inflammation. Bær er lette at spise som en sund lille snack, i en smoothie, på dine havregryn eller yoghurt om morgen eller som et mellemmåltid. Hvis du er heldig, så bor du måske i nærheden af noget natur eller har egen have, hvor du selv kan plukke dine bær.
Proteinkilder
En af fordelene ved middelhavskosten er det høje indhold af gode fedtstoffer frem for det mættede fedt, som der ofte er en del af i danskernes kost. I stedet for det røde kød fra firbenede dyr (fx gris og ko), så stammer proteinkilderne i middelhavskosten fra fisk, fjerkræ eller bælgfrugter. Derved mindsker du indtaget af mættet fedt, men får stadig gode proteiner i dine måltider, som sørger for at give dig en god mæthedsfølelse. At føle sig mæt (ikke overmæt) efter et måltid er vigtigt, da det hjælper dig med at holde vægten, fordi det mindsker indtaget af snacks efterfølgende.
ENERGI OG OVERSKUD
Maden vi spiser, påvirker vores mentale overskud, og derfor kan sund kost være med til at lade dine batterier op og give dig mere overskud i hverdagen.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.