Søs Fenger – jeg er bomstærk

Af Vivi Sjøner, Greenroompress

For nogle år siden mærkede Søs Fenger både fysisk og psykisk at hun trængte til en kursændring. Med en målrettet indsats er hun i dag fyldt med energi, glæde og fornemmelsen af endelig at være voksen.

Hun elsker mad! Så helt naturligt mødes vi på Søs Fengers yndlingsspisested i hjertet af København – Atlas Bar. Her er hyggeligt, uprætentiøst og masser af spændende mad på menukortet – sund mad! Søs ankommer til stedet på sin cykel fra hjemmet på Østerbro.
Og helt uden store overvejelser fastslår hun hurtigt at vi selvfølgelig skal have dagens salat.
Da vi har bænket os ved et vinduesbord med to glas japansk te foran os, konstaterer Søs Fenger med et smil:
– Jamen altså. Jeg ELSKER mad! Både gulerødder og æbler, men også alt det fede som smør, ost og fløde. Jeg spiser, ryger og drikker som jeg vil!
Det er svært at se det, men det er 21 år siden Søs Fenger første gang fik en Grammy for Årets Rocksangerinde. Siden vandt hun i 2003 en Danish Music Awards som Årets Sangerinde.
– Jeg kan sagtens huske det, den første. Det var sangerinden Randy Crawford der overrakte mig prisen. Det synes jeg var stort, for jeg var så vild med hende, fortæller Søs, der til december fylder 50 år.
– Det var en tid hvor alt gik stærkt. Jeg brugte ikke tid på at stoppe op og reflektere over alt det der skete. Jeg nød det bare.
Men da Søs kom i 40’rne, besluttede hun sig til at stoppe op og stille sig selv spørgsmålet:
Hvordan går det egentligt, Søs?
– Jeg trængte til at kigge lidt på mit liv, min krop og min tankegang. Jeg udforskede det hele for at se om der var noget jeg kunne gøre bedre. Samtidigt havde jeg et ønske om at lære at blive voksen.
Søs Fenger har selv et bud på hvorfor flere kvinder på hendes alder kan have problemer med at se sig selv og tænke på sig selv som voksne.
– Vores generation har været de dårligste til at være voksne. Vi er så optaget af ungdom og at have det sjovt. Vi forlænger vores ungdom, blandt andet ved hjælp af vores påklædning. Selv holdt jeg den seneste nytårsaften i hotpants, fortæller hun og trækker på skuldrene og fortsætter:
– Vores fysiske sundhed er også bedre og med til at holde os unge. Vi er meget mere opmærksomme på kost, motion og at være i balance som mennesker.

Kroppens signaler 

I cirka 10 år har Søs Fenger med mellemrum dyrket Body Self Development System (BSDS). Det har hun blandt andet gjort fordi hun har problemer med sin nakke. Metoden, der består af en fysisk træning og en dybdegående massage, har været god for hende. I dag bruger hun ofte BSDS principper derhjemme.
– Jeg laver øvelser stående, så jeg nærmest masserer mine fødder og dermed giver mig selv en slags zoneterapi. Og det virker for mig, fortæller hun.
Alligevel fik hun et behov for at stoppe op og se lidt på sin måde at leve livet på, for cirka fem år siden.
– Min nakke var dårlig. Jeg havde fået lidt gigtsymptomer i hænder og skuldre. Samtidigt var jeg lige kommet ud af et parforhold, og det havde været hårdt. Da først jeg mærkede at jeg psykisk var kørt træt, fik det mig ansporet til at gøre noget. Det er jo underligt, for vi kan jo godt ignorere det hvis vi har det dårligt fysisk, selv om vi udmærket ved at det er kroppens signaler til at noget ikke er som det skal være i vores liv. Men først når psyken råber højt, tager vi fat. Det er dumt, for vi behøver jo ikke nå til lykkepille- stadiet, mener Søs.
Og lykkepiller er bestemt heller ikke noget for Søs, så hun handlede.

Blev bomstærk 

– Jeg fik fat i en god, stærk, mandlig terapeut og begyndte via samtaler hos ham et kæmpe oprydningsarbejde. Samtidigt var jeg så heldig at min gode ven, Jesper, var ved at uddanne sig til personlig træner i et fitnesscenter. Han spurgte om jeg ville være hans prøveklud. Jeg har ellers ikke været meget for fitnesscentre, men det var bare overluksus, fedt og en fantastisk mulighed for mig at få min egen træner. Jeg har været så glad for det. Jesper lærte mig en hel masse øvelser, og hele tiden har jeg været meget mere motiveret fordi jeg havde min ”pagt” med ham.
Med både terapeuten og en personlig træner fik Søs det hurtigt bedre igen. Energien vendte tilbage.
– Jeg blev bomstærk. Når jeg cyklede, var min cykel for langsom. Kom nu, griner Søs, mens hun svinger en imaginær pisk i luften.
– Det var en voldsom positiv oplevelse for mig at mærke det store overskud jeg fik af at træne og få ”ryddet lidt op” i min fortid.
I dag har jeg det langt bedre og har fundet en ”voksenhed”, så jeg nu er den voksne kvinde jeg gerne vil være – både i min måde at arbejde på, men også i forhold til at møde andre mennesker, forklarer Søs.
Blandt andet begyndte hun at møde op hos sin terapeut med en notesblok og tage notater. Hun indså at forløbet hos terapeuten var en slags uddannelse.
– Det er jo det det er. Et benhårdt træningsforløb – en ekstra indsats du gør for at få et bedre liv.

Giver kroppen pause 

Når der en periode har været lidt for meget vellevned i Søs’ liv, så giver hun sin krop en tiltrængt pause.
– Ja, i længden er det jo ikke sundt for min krop at jeg ikke forsager ret meget, så ind imellem går jeg på en diæt hvor jeg lever af blandt andet tang, æbler, hårdt ristet rugbrød og bønnepostej. Kaffe, te, cigaretter, alkohol og alt det fede holder jeg mig fra. Min krop får lov til at hvile sig. Det kan være svært, men for mig gælder det bare om tage en beslutning, fastslår Søs, der altid har fået at vide at hun er i god kontakt med sin krop.
Gennem den kontakt mærker hun også alderen trænge sig på. Men det gør ikke noget, for Søs finder sig til rette hvor hun er.
– Selvfølgelig er min stemme ikke helt den samme som da jeg var yngre, og jeg underspiller måske også lidt på scenen i forhold til tidligere. Men det gør ikke noget, for jeg finder det leje jeg nu er i og udforsker det, fortæller hun, men tilføjer:
– Men hvorfor skal vi nu have hedeture? Jeg synes det er urimeligt, for kvinder lider fra vi er 13 år til vi er midt i 50’erne. Det kunne mænd godt tænke lidt over. Godt nok kan vi føde børn – men…
Når det gælder Søs’ branche – musikken – så er det en verden fyldt med unge mennesker. Selv er hun mor til August på 20 år.
– Det er sundt at se tingene lidt på afstand, og det har jeg gjort. Jeg går ikke mere med på en ungdomsbølge selv om jeg er omgivet af unge mennesker. Jeg ville nemt kunne indrette mig efter det unge miljø, for jeg kan rigtig godt lide det, men jeg behøver det ikke for at have det sjovt. Jeg er der hvor jeg er – voksen. Og det er dejligt.

KARRIEREN OG DEN GODE SAG 

Søs Fenger fik sit gennembrud som sangerinde i News i 1983, og udsendte i 1989 sit første soloalbum ”Vinterdage.” Siden har hun udgivet 10 albums, hvor hun med en målrettet nysgerrighed har bevæget sig inden for forskellige genrer – lige fra rock og jazz til viser og pop. Sideløbende med solokarrieren har Søs Fenger sunget kor for utallige kunstnere, indspillet filmmusik og medvirket i musical.
Se mere på www.sosfenger.dk

Gennem hele sin karriere har Søs Fengers hjertet banket for ”den gode sag.” I dag har hun fire hjertesager, der alle har fokus på unge mennesker: Natteravnene, Børnecancerfonden, Aids Fondet og senest Nanubørn, der skal forbedre forholdene for børn og unge i Grønland. Her arbejder hun sammen med sangerinden Julie Berthelsen og Julies søster Krissie Winberg.
Se mere på www.nanuboern.gl

NY CD MED SØS FENGER

”Nogle gange er man så heldig, at man ikke når at tænke sig om.”
Sådan lyder titlen på Søs Fengers nye cd, der lige er kommet på gaden. Det er et album fyldt med skønne popsange med rytmisk og kraftfuld musik. Søs Fenger har selv skrevet alle teksterne.
– Selvfølgelig skal vi være voksne og udvise høflighed – bare ikke altid. Vores del af verden er blevet for hjernestyret. Vi er så velovervejede og gennemtænker alt. Og det synes jeg er lidt synd. For når vi nogle gange ”glemmer” at tænke os om, kommer der ofte noget ærligt, sjovt og mere inspirerende ud af vores mund, fortæller Søs Fenger om titlen på sit nye album.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.