Rygtræning på mange måder

Rygtræning kan foregå på et utal af måder. Her er et udvalg af redskaber du kan bruge til at variere og optimere din hjemmetræning. Ideerne stammer fra fysioterapeuterne i Dronninglund Fysioterapi og Træning, som har lang og god erfaring med rygtræning. Vær generelt opmærksom på at redskaber som regel gør træningen mere udfordrende, så vær sikker på at du kan udføre øvelserne helt korrekt. Har du problemer eller er du i tvivl, så spørg din fysioterapeut til råds.

Elastikker

Med lange elastikker kan du træne bevægelser der minder om dem du bruger i hverdagen.

Gym-sticks og bodybars

Kombinationen af elastikker og en let vægtstang – gymstick – kan give nye og sjove udfordringer.

Også helt enkle vægtstænger, såkaldte bodybars, i forskellige vægte kan udfordre træningen

Bodyblade

En bodyblade er en stang der kan sættes i svingninger. det gælder så om at holde svingningerne i gang under forskellige bevægelser og positioner – og det kræver koordination, stabilitet og muskeludholdenhed.

Hulahop-ringe

Nutidens hulahopringe findes i”forede” udgave, lavet specielt mhp. at optræne kropsstammen.

Vægtbold/medicinbolde

Medicinbolde er meget tunge bolde som kan udfordre kropsstammens stabilitet.

Boksepude

Boksning er alsidig træning af bl.a. kropsstammen og en perfekt udfordring når ryggen er genoptrænet. Brug en boksepude til at slå på – og husk handsker – det er hårdt for hænderne uden.

Vægte

Håndvægte kan øge udfordringen i kendte rygøvelser når man bliver øvet.

Sit-fits

Sit-fits er balancepuder som også kan bruges til at sidde på – det stimulerer til en opret siddestilling og træner balance og stabilitet mens man sidder.

Stavgang

Når du går stavgang, gør du din gåtur til mere specifik træning, idet bevægelserne – med den rette teknik – bliver mere præcise, og du træner fx kroppens rotation, hvilket er væsentligt for rygsundheden.

Glide-redskaber

På et glidebræt kan du glide fra side til side og dermed udfordre kroppens stabilitet og balance på en sjov og effektiv måde. der findes også særlige glideskiver man kan tage på hænder og fødder. (dogme-udgaven hedder et par gulvklude/ tørklæder under fødderne!)
Det viste eksempel, ”Flowin Pro” koster 1295 kr. hos www.proa.dk for et sæt med plade og fod-knæ- og håndpuder.

Balanceplader

Balancetræning træner ryggens muskler i at sætte ind på rette tid for at stabilisere rygsøjlen. der findes mange udgaver: balancebrædder, BOSU-puder, balancepuder og meget mere. Denne BOSU fås fx hos Clinical innovation (ci-shop.dk).

Store og små bolde

Bolde er fantasiske til at variere de store bolde kan bruges til en lang række specifikke rygøvelser (se fx www.krop-fysik.dk for inspiration) eller til at sidde på i kortere perioder. Mindre bolde kan bruges til at tilføje balanceudfordringer, øge blodgennemstrømningen mv. Ex: Power Bold, 175 kr. (str 55cm) fra www.shapeup.dk træningen og få lidt sjov ud af det.

Slynger

To simple reb der hænger ned fra loftet kan varieres på et utal af måder og give træning for stort set alle kroppens muskler – samtidig med at du træner de stabiliserende muskler omkring rygsøjlen. Eksemplet her er ropes til 1395 kr. fra SportsPharma.

Skumrulle

Foamroller, pilatesrulle – der er mange navne for rullen som bl.a. kan anvendes til at variere rygøvelserne, udfordre balance og bevægeligheden omkring rygsøjlen. Denne er set hos Tress.dk til 486 kr.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.