Nyvo.dk

Indeklima

Istedvej 1, 6330 Padborg, Danmark

Indeklimaet er vigtigt for din sundhed

Indeklima er noget vi ikke taler ret meget, men ikke desto mindre har det en betydelig indflydelse på vores generelle sundhed og vores omgivelser. Dårlig indeklima kan udover at påvirke vores hjem også påvirke vores sundhed og være årsagen til alt fra træthed til alvorlige sygdomme, såsom hjerte-kar sygdomme og kræft. Da de fleste af os bruger mange timer derhjemme, er det derfor særlig vigtigt at være opmærksom på de indendørs forhold og undersøge hvordan eventuelle dårlige forhold kan forbedres. Dette kan være en uoverskuelig opgave, da dårlig indeklima kan skyldes mange faktorer og netop derfor vil vi nedenunder introducere dig for de mest gennemgående årsager og hvordan du bekæmper dem.

Fugt

Når det kommer til at have et sundt indeklima, skal man være særligt opmærksom på fugt. Fugt kan nemlig lede til skimmelsvamp som kan være svær at skille sig af med. Hvad mange ikke er opmærksomme på er, at skimmelsvampens chancer for at opstå afhænger af vaner i dagligdagen. Tørrer du eksempelvis ofte tøj indenfor og glemmer at lufte ud efterfølgende, ”fodrer” du dermed skimmelsvampen og på den måde øger chancen for, at den kommer i udbrud. Derudover kan det også være handlinger såsom at lave mad eller tage et brusebad som påvirker indeklimaet, fordi det også udskiller vanddamp. Derfor er det altså en god idé at huske en grundige udluftninger med jævne mellemrum, for både at skåne boligen men også sit helbred.

Partikelforurening

Partikelforurening kan forekomme af eksempelvis brugen af stearinlys eller af madlavning, og har en betydelig effekt på indeklimaet. Begge eksempler udskiller nemlig partikler som kan være skadelige for helbredet og især påvirke personer med astma eller andre problemer forbundet med luftvejene. Disse udfordringer er især til stede i de boliger som ikke har udluftning i køkkenet eller hvor denne ikke benyttes optimalt. Få derfor emhætte indbygning i dit køkken og husk at lufte ud efter brugen af stearinlys. På den måde sørger du nemlig for at luften i dit hjem er frisk og ufarlig.

Radon

Radon er en skadelig radioaktiv gasart og faktisk den anden største årsag til lungekræft i Danmark. Radon kan hverken lugtes eller ses og derfor er det en god idé at tjekke radonniveauet, selvom der ikke er nogle synlige tegn. Hvor meget radon der er varierer fra område til område. Derfor bør du altid undersøge niveauet i dit boligområde og derfra tage den handling som anbefales af eksperter. Det er vigtigt, fordi radon har en skadelig effekt på celler i luftvejene, hvilket efter nogle årtier kan medvirke til alvorlige sygdomme. Selvom du ikke umiddelbart kan mærke gassen, skal du altid have de eventuelt fremtidige konsekvenser i mente og sikre din sundhed allerede i dag.

Vis alle samarbejdspartnere