Det gode liv

Afhængighed


Mistænker du en af dine kære for at have et misbrug?

Dette indhold er sponsoreret

 

Mistænker man en af sine nærmeste har et misbrug, eller afhængighed, kan det være svært at håndtere. Man ønsker at hjælpe dem, men man vil ikke gøre dem oprevet eller føle, at de bliver trængt op i krog. Her beskrives forskellige former for misbrug og måden det kan håndteres.

Forskellen på afhængighed og misbrug

Et misbrug defineres som et mønster. Et gentagende forbrug af rusmidler eller medicin. Man kan sagtens have et misbrug uden at være afhængig. Afhængighed kan opstå ved, at der opstår toleranceudvikling. Altså at kroppen vænner sig til det stof som indtages.

Afhængighed defineres som en kronisk dysfunktion i den del af hjernen, der styrer vores belønning, motivation og hukommelse. En person med afhængighed har enten en trang, svækket evne til at styre indtagelsen, abstinenser eller mangel på kontrol.

De forskellige former for misbrug

Det Gode Liv – landsdækkende Misbrugscenter beskriver forskellige typer for misbrug og hvordan man som pårørende håndtere disse situationer.

De fleste forbinder misbrug med enten stoffer eller alkohol. Selvom denne type for misbrug stadig fylder en del, er der igennem de sidst par år opstået nye former for misbrug. Ludomani er efterhånden blevet et udbredt misbrug i Danmark. Ludomani er en betegnelse for afhængighed af pengespil.

Gaming afhængighed er også blevet en realitet i dagens Danmark. De fleste tænker nok slet ikke over at gaming afhængighed eksisterer. Denne form for afhængighed sker, når en person bliver påvirket personlighedsmæssigt, socialt, uddannelsesmæssigt og erhvervsmæssigt af gaming.  Kender man en der gamer meget, er det ikke nødvendigvis et tegn på afhængighed eller misbrug.

Købemani, eller shopaholic, er en betegnelse for afhængigheden af at bruge penge. Som shopaholic har man mistet kontrollen over sin købsadfærd, da man bliver afhængig af måde hjernen reagere på, når man foretager et køb. Ligesom de andre afhængigheder, som er blevet listet, er denne type af lidelse svær at gennemskue, da den ikke har fysiske tegn – men emotionelle. En shopaholic køber for mere end de har råd til. De køber som en måde at håndtere deres følelser og deres sociale relationer tager skade.

Intervention

Oplever du flere af disse symptomer hos en af dine kære og ønsker at hjælpe, skal du tage nogle forbehold. En konfrontation er den bedste løsning, dog skal man forberede sig på en del modstand og benægtelse. En succesfuld intervention består af få nære venner og-eller familiemedlemmer, som konfronterer den afhængige uden at fremstå truende. Derudover skal der også forsøges en overbevisning om at opsøge professionel hjælp, altså behandling.

At opleve et misbrug er også hårdt for pårørende. Alle bliver påvirket af et misbrug, ikke kun misbrugeren selv. Det er vigtigt, at man som pårørende holder fast og sørger for at følge op på personen. Dette kan virke ubehageligt for alle parter, dog er det vigtigt, at man husker på, man gør det for at hjælpe personen.

Vis alle samarbejdspartnere