Coloplast

Inkontinens

blank

Sponseret indhold

Urinretention: Hvad er det, og hvad kan man gøre?  
Urinretention betyder manglende evne til at tømme blæren. Det kan skyldes en blokering i urinvejene eller en svag blæremuskel. Det kan dog også skyldes forskellige sygdomme og skader i centralnervesystemet, f.eks. multipel sclerose eller rygmarvsskader, der forstyrrer signalerne mellem hjernen og blæren, hvormed urinvejssystemet ikke fungerer korrekt.

I Danmark lider forholdsvist mange mennesker af urinretention. Hvis du oplever fuldt stop i vandladningen, er det derfor vigtigt, at du henvender dig til din læge. For heldigvis er der hjælp at hente, så du kan håndtere dine vandladningsproblemer på bedst mulige måde og genvinde kontrollen over din blære og dagligdag.

Hvem kan rammes af urinretention?

Urinretention kan forekomme hos både mænd og kvinder. Tilstanden er dog hyppigst hos ældre mænd. Tilstanden kan være både midlertidig eller kronisk.

Urinretention kan medfølge flere generende symptomer som:

  • Presserende trang til at lade vandet – men med svag urinstråle
  • Hyppig vandladningstrang
  • Urinvejsinfektion
  • Udspilet underliv
  • Smerter eller ubehag
  • Dryp af urin.

Urinretention kan også opstå, hvis der er noget, der aflukker urinrøret. Det kan f.eks. være forstørret prostata, prostatakræft eller blødning i urinvejene, der forhindrer almindelig vandladning.

Årsagen kan også være nerveskader og sygdomme, herunder multipel sclerose, rygmarvsskader eller spina bifida (rygmarvsbrok). Sådanne nerveskader kan resultere i, at signalerne mellem hjerne og blære forstyrres, hvilket dermed kan medføre vandladningsproblemer.

Behandling af urinretention afhænger af årsagen til problemet. Men heldigvis er der gode behandlingsmuligheder og produkter på markedet, så urinretention ikke bliver en begrænsning i din hverdag.

Sådan håndterer du dine vandladningsproblemer 

Selvom det kan være skræmmende og overvældende pludselig at opleve stop i vandladningen, så er der gode behandlingsmuligheder, der kan hjælpe dig tilbage til en tryg og sikker hverdag. Du må derfor ikke tøve med at kontakte din læge.

Urinretention vil typisk blive behandlet med katetre og kateterisering. Hvilket kateter, der er den rette løsning for dig, afhænger af din tilstand. Der findes flere produkter, herunder engangskatetre, som gør det muligt at finde en løsning, der passer til lige netop dig, så det bliver så let som muligt for dig at tømme din blære.

Det giver dig friheden tilbage i dagligdagen, da du med effektive engangskatetre kan tømme blæren regelmæssigt og sikkert. I dag findes der flere innovative produkter på markedet, der er specielt udviklet til at gøre din kateterisering så bekvem og tryg som muligt.

Særligt Coloplast har bidraget til udviklingen af innovative katetre til både mænd og kvinder. Med fleksible, diskrete og ikke mindst hygiejniske engangskatetre har de gjort det muligt for kateterbrugere at tage kontrollen over deres blære tilbage – med øget livskvalitet og selvtillid til følge.

SpeediCath Compact katetre til mænd 

Speedicath Compact katetrene er et af de meste kompakte katetre på markedet. Takket være et specielt teleskopdesign er kateteret nemlig kun halvt så stort som et standard-kateter til mænd.

Hvis du som mand lider af urinretention, er disse katetre derfor superlette at opbevare og medbringe, når du er på arbejde eller deltager i sociale aktiviteter eller sportsgrene. Katetret kan derudover indføres uden at røre ved den overfladebehandlede del. Dermed får du en hygiejnisk og sikker løsning, som du kan bruge både hjemme og ude.

SpeediCath Compact Eve til kvinder

Speedicath Compact Eve er et af Coloplasts nyeste katetre til kvinder. Det kompakte og diskrete kateter er klar til brug, og det gennemtænkte design har sat nye standarder for diskretion og brugervenlighed. Her er der nemlig tænkt på både funktion og design.

Den trekantede form sørger for et bedre greb under indføringen, ligesom det har en let et-trins-åbning samt sikker genlukning. Samtidig er designet kompakt og elegant, så det ikke fylder mere end en mascara i tasken, ligesom udseendet er inspireret af kosmetikbranchen. SpeediCath-produkterne er derfor skabt med udgangspunkt i den travle og moderne kvindes hverdag.

Coloplast Care – støtte og vejledningstilbud til dig, som anvender kateter

Coloplast Care er et støttetilbud til dig, der bruger kateter. At skulle vænne sig til et liv som kateterbruger kan være overvældende. Men med de rette produkter samt god støtte og vejledning, kan det også være den løsning, der giver dig din frihed tilbage. Coloplast Care er et skridt på vejen hertil.

Som medlem af Coloplast Care får du adgang til kompetent vejledning fra erfarne sygeplejersker. De kan hjælpe med både gode råd til din hverdag som katetebruger samt vejledning i hvilke produkter, der er de rette for dig.

Du kan også bestille gratis vareprøver, så du kan finde det helt rette kateter til dig. Samtidig får du adgang til nyheder, opdateringer og personaliseret støtte og support – enten via månedlige mails eller direkte på Coloplasts hjemmeside. På den måde kan du få en hjælpende hånd i hverdagen, der kan give dig tryghed og vejledning, når du har brug for det.

Vis alle samarbejdspartnere