Tips og tricks til at holde dig sund

Dette indhold er sponsoreret

 

Man kan gøre mange ting for at holde sig sund og rask. Der er flere faktorer der spiller ind, hvis man vil være sund. Dette er motion, kost og mental helbred. Man bør have fokus og tage alle tre faktorer i betragtning, da de i mange sammenhæng afhænger af hinanden. Er man ikke sund, kan det forværre ens livskvalitet, og i værste tilfælde lede til alvorlige sygdomme som hjerte-kar sygdomme eller depression.

Fysisk aktivitet kan være med til at gøre en gladere, da motion udløser endorfiner i kroppen. Endorfiner er med til at hjælpe hjernen med at udskille stoffer til positiv tænkning og gøre en i godt humør.

Fysisk aktivitet i hverdagen

Det er vigtigt at være fysisk aktiv i hverdagen, for at vedligeholde ens kondition og muskler. Fysisk aktivitet kan være alt fra en gåtur til en hård træning nede i det lokale fitnesscenter. Man bør helst blive lettere forpustet ved en fysisk aktivitet hver dag, og et par gange i ugen i 20-30 minutter dyrke sport af høj intensitet, så pulsen kommer højt op. Regelmæssig fysisk aktivitet kan være med til at forbedre din livskvalitet, da det er med til at forebygge flere livsstilssygdomme såsom type 2 diabetes og hjerte-kar sygdomme. Især hos unge kan fysisk aktivitet også være med til at forbedre koncentrationsevnen i forhold til skolearbejde og selve præsentationen i skolen.

Når man træner og laver fysisk aktivitet bliver man med tiden bedre til at udnytte ilten til endnu mere energi. Det påvirker blodomløbet, hjerte, muskler og knogler.

God og varieret kost

En sund kost er en varieret kost, som er planterig og indeholder mange grøntsager, frugter, nødder og fuldkornsprodukter som rugbrød. Det anbefales også at man spiser en mindre mængde kød, og det kød man så spiser, bør være lyst og magert. Det er kød som fisk, kylling og svinekød. Man bør spise magre mejeriprodukter, og kun en begrænset mængde af det. Generelt bør man følge den officielle madpyramide, men samtidig ikke være bange for at spise noget med et højt sukker eller fedtindhold. Hvis man ligger for hårde restriktioner på sig selv i forhold til, hvad man må spise og hvad man ikke må spise, kan det forværre ens livskvalitet, da man undgår nydelser i livet.

For at spise sundt skal man spise mange proteiner, og man bør undgå kraftigt forarbejdet mad såsom hvidt brød og pasta. Man skal også indtage vitaminer og mineraler. Kan man ikke få nok vitaminer og mineraler gennem sin almindelig kost kan man tage kosttilskud. Man bør ikke indtage kosttilskud som en erstatning for rigtig mad.

Et godt mentalt helbred

For at have et sundt mentalt helbred, er det vigtigt at man trives i det miljø man befinder sig i. Man bør kunne håndtere hverdagens opgaver, og det stress, der somme tider følger med. Med mental sundhed har man også overskud til at være i større fællesskaber og menneskemængder, og begå sig socialt. Når man er mental sund er man for det meste tilfreds med sig selv og sit liv, og accepterer og er rummelig overfor andre mennesker i ens liv. Man føler sig glad og optimistisk over ting eller aktiviteter man kan lide. Har man psykiske problemer, kan det påvirke ens fysiske velvære og aktivitet negativt, da det kan være svært at finde overskuddet til det. Man kan derfor sige, at mentalt og fysisk sundhed på en måde hænger sammen, hvor begge dele er meget vigtige, for at leve et godt, sundt og langt liv. Har man en dårlig mental sundhed, kan det påvirke ens humør, tanker og opfattelsesevnen. For de fleste resultere det i mindre overskud, enten for meget eller for lidt søvn, og besvær ved at begå sig mellem andre mennesker. Det kan også virke helt uoverskueligt, at skulle klare de daglige praktiske opgaver i hverdagen.

Sunde tænder

For at vedligeholde sine tænder og holde dem sunde, er det vigtigt at man regelmæssigt renser dem med tandbørste og tandtråd. Det anbefales at man renser sine tænder en gang om morgen og en gang om aftenen, før man går i seng. Hvert år bør man også tag til et årligt tjek hos tandlægen, hvor eventuelle huller eller andre problemer kan opdages. Dette kan som sagt være huller i tænderne, tandpine eller noget helt tredje. Det er vigtigt at passe på sine tænder, da man skal beholde dem hele livet igennem. Jo før man får tjekket et tandproblem hos tandlægen, jo bedre. Har man gået længe uden at tage til tandlægen kan behandlingen blive mere dyr, fordi den er mere omfattende. Det kan også være på grund af kosmetiske årsager, at man ønsker at få en tandbehandling. Dette kan være behandlinger såsom invisalign, som er en tandretning via. en gennemsigtig skinne. Det kan også være tandblegning, hvis man er tilfreds med farven på ens tænder eller hvis man har en tand, der er misfarvet.

 

Vis alle samarbejdspartnere